Kızların Büyümesi Kaç Yaşına Gelince Durur?
Genç kızlar büyürken meydana gelen hangi değişiklikler göze çarpar? Kızların boyunun uzaması kaç yaşına kadar sürer? Bu sorular birçok kişi tarafından sorulmaktadır. Bu soruların cevabını almak sizi rahatlatabilir!
Genç kızlar büyüyüp geliştikçe, vücutları çeşitli değişimler geçirir ve yavaş yavaş yeni, bilinmeyen bir dünyaya adım atarlar: Kadınlık dünyası. Yeni bir vücuda adapte olmak zaman alır. Kızların boylarının ne zamana kadar uzayacağını merak etmesi de normaldir.
İşte ebeveynlere bu konuda yarar sağlayacak bazı bilgiler;
Kızların boyu en çok ne zaman uzar?
Ergenliğin başlamasıyla, hızlandırılmış bir uzama dönemine girilir. Bu dönemde, kızlar yaklaşık 23 cm. kadar uzayabilir. Bu uzama atağı, yaklaşık 9 ila 13 yaşları arasında gerçekleşir. Ancak bazı kızlar daha erken, 8 yaşlarında da başlayabilir.
Öte yandan, ergenlik döneminde bazı hormon seviyelerinde de artış gözlemlenir. Kızlarda bu artış östrojen hormonunda görülür.
O andan itibaren üreme organları, vücudu üreme işlemine hazırlamak amacıyla olgunlaşmaya başlar. Buna rağmen, bu genç kadınların anne olmaya hazır olması birkaç yıl alacaktır.
Ergenlikte meydana gelen en belirgin değişikliklerden bazıları şunlardır:
- Memelerin büyümesi
- Adet görmeye başlanması
- Kasıkların kıllanmaya başlaması
- Kalçalar ve uyluk bölgesinin büyümesi ve belirginleşmesi
- Ter bezlerinin aktive olması
Kızlar adet görmeye başladıktan sonra ne kadar uzar?
Kızlar ilk adet dönemlerinden sonraki iki yılda ortalama 5-8 cm. daha uzar. Buna rağmen, bazı araştırmacılar geç adet görmeye başlayan kızların daha fazla uzadığına inanıyor. Her halükarda, asıl büyüme atağı ergenliğin başında gerçekleşir.
Buna karşılık, 8 yaş civarında memelerin gelişmeye başlaması ile ergenlik kendini belli eder. İlk adet genellikle bundan yaklaşık 2 yıl sonra görülür. Adet görmeye başlandığında ergenlik neredeyse bitmek üzeredir.
Büyümeye erken başlayan kızların daha uzun boylu olacağını söylemek her zaman için doğru değildir. Çünkü büyümeleri hızlı olmasına rağmen, çabuk sonlanır. Öte yandan, büyüme yavaş olduğunda, daha uzun süre devam eder.
Kızlarda boy uzaması kaç yaşında durur?
Kızlarda boy uzamasının sona erdiği zaman için kesin bir formül olmamasına rağmen, bunun bazı işaretleri vardır. Ergenliğin başlamasıyla östrojen seviyeleri artar. Sonuç olarak, büyüme hormonları da artarak kıkırdakları büyümeleri için uyarır.
Kızlarda uzama evresinin bittiği zaman, ilk adet döneminden iki yıl sonrasına, yani 16-17 yaşlarına denk gelir.
“Ergenliğin başlamasıyla, hızlandırılmış bir uzama dönemine girilir. Bu dönemde, kızlar ortalama 23 cm. kadar uzar. ”
Kızınız boyundan rahatsızlık duyuyorsa ne yapmalı?
Bazı kızlar yaşıtı olan erkeklerden 12-18 cm. daha uzun olabilir. Tam da bu aşamada kafamızda, kızların uzamasının ne zaman duracağı sorusu belirir. Bunun nedeni, kızların erkeklerden daha erken uzamaya başlamasıdır.
Bu gibi durumlarda, her çocuğun aynı zamanda ve aynı miktarda uzamadığını bilmeniz gerekir. Bu demektir ki, iki kız aynı büyüme aşamasında olsalar bile farklı boylarda olabilirler.
Ebeveynler olarak, aşağıdaki ipuçlarını izleyerek kızınızın kendine güvenmesine yardımcı olabilirsiniz:
- Kızınızın boyunu diğer kızlarla karşılaştırmayın. Bu onu aşırı derecede endişelendirmekten başka bir işe yaramaz. Herkesin ulaşacağı boy ve büyüme hızı birbirinden faklıdır.
- Gelişimiyle ilgili iletişim kanallarını açık tutun. Vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında sizinle konuşabileceğini bilmesini sağlayın. Kızınızla o değişiklikler hakkında konuşmaktan kaçınırsanız, onların utanç verici şeyler olduğunu düşünebilir.
Büyüme sürecindeki tüm farklılıklar, bir hastalığı işaret etmez. Ancak kızınızın gelişimi ile ilgili endişe veren herhangi bir şey fark ederseniz, doktorunuza danışmakta tereddüt etmeyin.
Kızlar gelişim sürecine nasıl hazırlanmalı?
İlk adet dönemi stresli geçebilir ve bazı kızların keyfini kaçırabilir. Eğer durumu anlamakta güçlük çekerlerse, ezici bir hale dönüşebilir. Bu konuda hiçbir şey bilmemeleri ise en kötüsüdür.
Bu sebeple, ebeveynlerin buradaki rolü çok önemlidir. Bir anne olarak, kızınızın bu süreci doğal bir şey olarak görmesine yardımcı olmalısınız.
Bu, vücudunun doğru çalıştığının bir işaretidir. Ayrıca, zaman içinde olumsuz yanlarını tolere etmeyi de öğrenecektir.
Sonuç olarak, kızınızı büyüme hızını kabul etmesi için motive etmeye çalışın. Boyunun uzaması durduğunda da bunu anlaması için yardımcı olun.
Ayrıca, ona ihtiyacı olan duygusal desteği verdiğinizden de emin olun. Böylece, gelişim dönemlerinde ortaya çıkan duygularla baş ederken daha hazırlıklı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Shirtcliff, E. A., Dahl, R. E., & Pollak, S. D. (2009). Pubertal development: Correspondence between hormonal and physical development. Child Development. https://doi.org/10.1111/j.1467-8624.2009.01263.x
- Biro, F. M., Greenspan, L. C., & Galvez, M. P. (2012). Puberty in Girls of the 21st Century. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology. https://doi.org/10.1016/j.jpag.2012.05.009
- Abbassi, V. (1998). Growth and normal puberty. Pediatrics. https://doi.org/10.1542/peds.102.2.S1.507