Çocuklarda Dijital Bağlantıyı Kesmenin 9 Yolu

Günümüzde çocuklar elektronik cihazlarla her zamankinden daha fazla vakit geçiriyorlar ancak endişelenmeyin, her şeyin bir çözümü var. Bu yazımızda çocuklarda dijital bağlantıyı kesmenin bazı kilit yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Çocuklarda Dijital Bağlantıyı Kesmenin 9 Yolu

Son Güncelleme: 06 Aralık, 2020

Pek çok çocuk cep telefonu, bilgisayar, video konsolu, tablet vb. elektronik cihaz kullanımlarını artırdı. Bu, büyük ölçüde Mart ayından beri yaşadığımız zor durumdan kaynaklanıyor. Çocukların ekran başında geçirdiği sürenin artması anlaşılır bir şekilde birçok ebeveyni endişelendiriyor. Bu nedenle, bu yazımızda çocuklarda dijital bağlantıyı kesmenin bazı yollarını anlatacağız.

Makul miktarda kullanılan internet, bilgi almak ve danışmak için çok yararlı bir araçtır. Aynı zamanda, uzakta yaşayan veya göremediğimiz aile veya arkadaşlarla iletişim kurmak için de yardımcıdır.

Sorun şu ki, elektronik cihazların kötüye kullanılması çocukların ruh hali ile duygusal ve fiziksel sağlık üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Çocuklarda dijital bağlantıyı kesmenin yolları

Ailemizi ve arkadaşlarımızı göremediğimiz zamanlarda onlarla olan bağlantımızı teknoloji yoluyla sürdürdüğümüzü hepimiz biliyoruz. Elektronik ekranlar, çoğumuz için dış dünyaya açılan tek pencere haline geldi.

Dahası artık okula da gidemediklerinden çocuklar derslere video görüşmeleri aracılığıyla devam ediyor. Ebeveynler olarak, internette gezinirken çocuklarımızın güvenliğini sağlamak için doğru kullanım şeklini onlara öğretmeli ve bazı kurallar belirlemeliyiz.

O halde, dijital bağlantıyı kesmede etkili olacak bazı yöntemleri bilmek, elektronik cihazların günlük yaşamımızı strese sokmasını engelleyecektir.

Çocuklarla oynamak

Her gün çocuklarımızla biraz zaman geçirmeliyiz. Her birimizin farklı karakterlere büründüğü oyunlar, bulmacalar, vb. oldukça faydalıdır. Temel olarak, çocuklarımızın yaratıcılığını ve hayal gücünü teşvik eden her şey, elektronik aletlerden çok daha faydalıdır.

Çocuklarımızla oynamaya ayırdığımız zaman, onlar için günün en iyi zamanı olabilir. Ne de olsa çocuklar ebeveynleriyle oynamayı severler.

Çocuklara evle ilgili görevler vermek

Çocukları ekranlardan uzaklaştırmanın bir yolu, onlara yaşlarına ve yeteneklerine uygun, gelişimsel olarak onları destekleyici ev işleri vermektir. Çocuklara örneğin odalarını toplamak, masayı kurmak veya pasta hazırlamaya yardımcı olmak gibi görevler verebilirsiniz.

Bu şekilde çocuklar sorumlu olmayı öğrenir ve kendilerini önemli hissederler. Evde size yardımcı olduklarını hissederler ve en azından bu süre zarfında ekranlardan uzakta olurlar.

Çocuklarda dijital bağlantıyı kesmek için okumayı teşvik edin

Her gün birlikte kitap okumak için biraz zaman ayırın. Bu, çocuğunuzun okumaya daha fazla ilgi duymasına yardımcı olacaktır.

Aileniz kalabalıksa, bir okuma kulübü düzenleyebilir ve hepinizin okuduğu kitaplardan bazıları hakkında birlikte konuşabilirsiniz. Okuma yazmayı bilen çocuklar için bu özellikle iyi bir fikirdir.

Elektronik alet kullanımı için mekan seçin

Çocukların elektronik cihazları yalnızca oturma odası veya salon gibi evinizin ortak alanlarında kullanabileceklerine dair bir kural koyun. Elektronik cihazları sadece sizin yanınızda kullanabileceklerini söyleyin. Tek başına kaldıklarında gerçeklikten uzaklaşabilirler. Ayrıca internetteki tehlikelerle de karşılaşabilirler.

Kullanılan cihazlara ebeveyn kontrolü uygulayın

Ebeveyn kontrolü oluşturmadan internet erişimi olan hiçbir cihazı erişilebilecek bir yerde bırakmamalısınız. Çocuğunuz interneti kullanıyorsa güvenlik nedenlerinden ötürü onun yanında olmanız çok önemlidir.

Çocuğun yaşına uygun içerik seçin

Küçükler bir film veya dizi izlediklerinde, bunun yaşlarına uygun olduğundan emin olmalısınız. Yaşlarına uygun olmayan içerikler, psikolojik olarak buna hazır olmadıkları için sorunlara neden olabilir. Bu nedenle her gün, mümkün olduğunca onlarla bazı aktiviteler yapmaya çalışın.

Çocuklarda dijital bağlantıyı kesmenin başka yolları

Çocuklarla iletişim kurmak

Çocuklarımızla konuşmalı ve onlara her şey için zaman ayırmanın ne kadar önemli olduğunu söylemeliyiz. Çocuklar ödevlerini zamanında yapmalı ve cihazların kullanımıyla ilgili belirleyeceğiniz sınırlara saygı duymalıdır.

Konuşma tarzımızı her zaman çocuklarımızın yaşına ve kavrayış durumuna göre uyarlamalıyız. Belirlediğiniz sınırlar ve kurallar konusunda sabit ve tutarlı olmayı unutmayın.

Direnci kabul etmek

Yetişkinler için bile elektronik cihazlarla geçirdiğimiz zamanı sınırlamak zorsa, zihinleri henüz olgunlaşmamış ve kolayca büyülenen çocuklar için daha da zordur. Anlayışlı olmalı ve onlara değişiklikleri özümsemeleri ve kabul etmeleri için zaman tanımalıyız.

Çocuğunuza örnek olun

Bu, ebeveynler için en zor olan yöntemlerden biri olabilir. Çoğumuz yemek yerken veya çocuğumuz oynarken bunu fırsat bilip telefonla oynamıyoruz değil mi?

Bu aslında kaçınılması gereken bir şeydir. Eğer bunu başaramazsak, yukarıdaki yöntemler için sarf ettiğimiz çaba boşuna olacaktır çünkü çocuklar söylediklerimizden çok yaptıklarımızı örnek alırlar.

Kısacası, çocuklarda dijital bağlantıyı kesmek için bu yöntemleri uygulamanız gerekir. Elektronik cihazların kullanımını kademeli olarak azaltarak, çocuklarınızı aşırı ekran kullanımından kaynaklanan anksiyete veya depresyon gibi rahatsızlıklardan koruyacağınızı unutmayın.

Aynı zamanda, çocukların daha iyi dinlenmesine ve daha aktif bir yaşam tarzına sahip olmasına katkıda bulunacaksınız. Bu durumun uzun vadede de pek çok getirisi olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • PASTOR, Y., & MONTES-VOZMEDIANO, M. A. N. U. E. L. INFANCIA, RIESGOS EN INTERNET Y VULNERABILIDADES DIGITALES.
  • Vélez, A. P., & Fraile, M. N. (2019). Hábitos de uso de Internet en niños y niñas de 8 a 12 años: un estudio descriptivo. Hamut´ ay, 6(2), 55-68.
  • Villadangos, S. M., & Labrador, F. J. (2009). Menores y nuevas tecnologías (NT):¿ uso o abuso. Anuario de Psicología Clínica y de la Salud, 5(1), 75-83.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.