Çocuklara Görevleri İçin Zaman Sınırı Nasıl Belirlenir?

Çocukların, görevlerini yerine getirmeleri için bir zaman sınırı olduğunu bilmesi önemlidir. Böylece, onlardan ne beklediğinizi bilebilirler.
Çocuklara Görevleri İçin Zaman Sınırı Nasıl Belirlenir?

Son Güncelleme: 30 Eylül, 2020

Bazen hem 8-12 yaşındaki çocuklar hem de gençler, yapılması gereken şeyleri erteliyor. Bu görevler yerine yapacak bir şey mutlaka buluyorlar. Genellikle, evdeki görevler çocuklar için bir öncelik olmuyor.

Aslında, bu görevler bazen zorunluluk ya da sorumluluktan ziyade bir ceza olarak algılanıyor.Bunun sonucunda ise, ebeveyn zaman zaman çocuklarını yönlendirmek zorunda kalabilir. İlk olarak, çocuklar bu görevlerin kendi sorumlulukları olduğunu bilmelidir.

İkinci olarak, çocukları görevleri konusunda daha sorumlu hale getirerek, yapmaları gerekenleri planlamada onlara yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklara görevleri için zaman sınırı koyun

Bazı insanlar, ebeveynlerinin tutarlı sınırlar koyduğu ve sorumluluklar verdiği evlerde büyüyen çocuklara kıyasla, daha hoşgörülü evlerde büyüyen çocukların anksiyete, depresyon, davranış sorunları ve alkol bağımlılığı gibi durumlardan muzdarip olma riskinin daha yüksek olduğunu idda etmektedir. Evde sorumluluk sahibi olmak çocuklar için gerçekten faydalıdır.

Bununla birlikte, çocukların zaman sınırına ihtiyacları vardır. Örneğin, günlük görevler için kısa zaman sınırları, az sıklıktaki görevler içinse daha uzun zaman sınırları koyabilirsiniz.

Birlikte akşam yemeği yediğinizde, aile üyeleri masayı toplamaktan ve bulaşıkları yerleştirmekten sorumlu olduklarını bilmelidir.

Bununla birlikte, bu sürece her zaman mutfak temizliği görevini de ekleyebilirsiniz. Böylece herkes kendinden ne beklendiğini bileceğinden, işler kolaylaşır. Başka bir örnek ise, askıdan veya kurutma makinesinden çıkan çamaşırları katlamak olabilir.

ev işlerine yardımcı çocuk

Eğer bu görevi verdiğinizde çocuğunuz bir işle meşgulse, verdiğiniz görevi ne zaman yapabileceğini sorun. (15 dakika? 30 dakika?). Daha sonra, bu süre için bir zamanlayıcı ayarlayın ve çocuğunuzu süreden haberdar edin.

Görevler için zaman sınırı belirlemenin faydaları

Cuma saat 18:00’dan önce verandayı temizlemek gibi, haftalık işler için zaman sınırı belirlemenin bir faydası, çocukların görevlerini yerine getirdiğinde daha özgür hissedebilmesidir.

Ayrıca, çocuklar bu sayede sorumluluk almayı öğrenir. Örneğin, görevini perşembe günü yaptığında cuma akşamını arkadaşlarıyla geçirebilir.

Zaman sınırı belirlemenin bir diğer avantajı ise, çalışan ebeveyn için kolaylıktır. Çocuğunuz eve sizden önce geldiğinden, ona bazı görevler verebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuz sofrayı kurmaya başlayabilir.

Bir diğer seçenek ise, her akşam için yemekte ne olduğunu ve önceden nelerin yapılması gerektiğini açıklayan bir yapılacaklar listesi bırakmaktır. Bu durumun faydası ise, çocukların görevlerini yere getirebilmesi için iş birliği yapmasıdır.

Bununla birlikte, programlar sık sık değişir. Bu yüzden her aile üyesine bir sorumluluk vermek ve programa uygunluk sağlamak için iş yükünü göz önünde bulundurmalısınız.

Hem esnek hem de katı olun

Gündelik görevler için zaman sınırı belirlediğinizde, acelesi olmayan konularda esnek davranmalısınız. Bununla birlikte, çocukların görevlerini ne zaman yaptıkları konusunda esnek olsanız bile, çocuğunuz belirli bir sınır olduğunu bilmeli. Böylece, kendisinden beklenilenleri daha net anlayabilir.

çamaşır yıkayan kız

Ders çalışmak gibi önemli bir sebepten dolayı görevini yerine getiremediklerinde, anlayışlı ve esnek olmanız anlaşılabilir. Bu durumda, çocuğa ceza vermemelisiniz.

Ancak çocuğunuz yapmak istemediğinden veya bilgisayar oynadığından görevini yerine getirmiyorsa, bu durum farklıdır. Burada, sorumluluğunu yerine getirmediğinden çocuğunuza bir ceza vermelisiniz.

Zaman sınırı belirledikten sonra, anlaşmazlık yaşamamak için son tarihe uymamanın cezası olacağını önceden söylemelisiniz. Böylece çocuğunuz kendisinden ne beklediğinizi bilir. Ayrıca, görevini yerine getirmemenin sonuçları olacağını da bilir.

Çocukların görevleri hakkında

Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda, çocuklarınızın görevlerini yerine getirmesi kolaylaşır. Beklentiler, zaman sınırları ve cezalar bilindiğinde, her şey daha anlaşılır olur. Böylece, çocuklarda asi ve sorumlulukları görmezden gelmek gibi davranışlar önlenebilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.