Çocuklarımızın İnternet Erişimini Nasıl Kontrol Etmeliyiz?

Günümüzdeki çocuklar teknolojiyle donatılmış bir ortamda büyümektedir. Ebeveyn olarak potansiyel zararların önüne geçmek için onların interneti nasıl kullanacaklarını öğretmek bizim görevimizdir.
Çocuklarımızın İnternet Erişimini Nasıl Kontrol Etmeliyiz?

Son Güncelleme: 30 Ekim, 2019

Ebeveynlerin günümüzde en huzursuz olduğu konulardan birisi de internet erişimidir. Yeni teknoloji ve dünyadaki tüm internet sitelerine erişim daha yakın bir zamanda başlayan problemlerdendir. Ebeveynler kendi çocukluk dönemlerinden gelen tecrübesizlik ve içinde bulundukları yeni dünyaya ayak uyduramama nedeniyle çocuklarına nasıl bir sınırlandırma getirmeleri gerektiğini bilmemektedir. Çocuklarımızın internet erişimini nasıl kontrol etmeliyiz?

Çocuklar ve internet erişimi

Yetişkinlerin bakış açısından çocukların elektronik aletler üzerindeki yetenekleri oldukça şaşırtıcıdır.  Çocuklar neredeyse doğal bir önseziyle bu teknoloji çağına ayak uydurabilmekte ve bütünüyle bu çağın içinde yaşayabilmektedir. 

Bu nedenle çocuklarımızı internet ortamından uzak tutmak gerçeklikle örtüşmemektedir. Onlar içinde bulunduğumuz teknoloji çağının çocuklarıdır ve internet erişimi için karşı karşıya kaldıkları aşırı sınırlandırma sonucunda sosyal ve eğitimsel gelişimleri kötü yönde etkilenebilir.

İnternet kullanılma şekline göre olumlu veya olumsuz sonuç veren bir araçtır. Öte yandan bize bilgi, eğlence ve diğer insanlarla iletişim fırsatı sunar. Bu en son saydığımız özellikle gençler arasında oldukça popülerdir.

Anne ve kızı tablete bakıyor

Bununla birlikte, çocuklar kendileri için oldukça uygunsuz olan bazı içerikle karşı karşıya da kalabilir. Buna ek olarak, bilginin ve içeriğin anlık olarak ulaşılabilir olması, çocukların bağımlılığını artırabilir ve bu da zamanla fevri davranışlara dönüşebilir.

İşte bu nedenle uygulayabileceğimiz en iyi yöntem, sağduyulu davranarak çocukları düzgün bir şekilde denetlemektir. Aynı şekilde bu yöntemi hayatlarının farklı alanlarında de uygulamamız mümkündür. Bunu onlara yardım teklif ederek, sınırlandırmalar getirerek ve çocukların kendi kriterlerini oluşturmasını sağlamak için gerekli değerleri öğreterek yapabiliriz.

Çocuklarımızın internet erişimine müdahale etmek için ipuçları

Bilgi

Çocuklarımızın internet erişimine müdahale edebilmek için ilk önce neyle karşı karşıya kaldığımızı anlamamız gerekmektedir. Çocukların internet ve kullandıkları cihazlar hakkında ebeveynlerinden daha fazla bilgiye sahip olması iyi bir durum değildir. Bu nedenle bu yeni dünya hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenmenizde fayda var.

Bu cihazlar hakkında temel bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Ayrıca çocuklarınızın kullandığı farklı sosyal ağlar ve video oyunlarını da öğrenmek isteyebilirsiniz. Sadece bu şekilde konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olabilir ve gerekli sınırlamaları getirebilirsiniz.

İnternet hakkında çocuklarımıza doğru bilgiyi vermek ebeveyn olarak bizim sorumluluğumuzdadır. Bu sorumluluğun bir parçası olarak internet kullanmanın zararlarını,  artılarını ve eksilerini onlara doğru bir şekilde aktarmamız gerekmektedir.

Onlara nasıl sokaktaki yabancılarla konuşmamalarını söylüyorsak, aynı şekilde internet ortamında da yabancılarla konuşmamaları gerektiğini söylemeliyiz ve özellikle de bazı yabancıların arkadaş kılığına girebileceğini belirtmeliyiz.

Çocuklara kişisel bilgilerini paylaşmamaları ve yabancılarla iletişim kurmamaları gibi basit kuralları açıkça belirtmemiz gerekmektedir. Bunları söylerken de kuralları sadece canımız öyle istediğinden değil, ortada gerçekten bir tehlike kol gezdiği için koyduğumuzu belli etmeliyiz.

Sınırlar

Ebeveyn olarak çocuklarımızın internet erişimlerini sürekli denetim altında tutmamız gerekmektedir. Bu nedenle, çocukların kullandığı ve internete eriştiği cihazların evde herkes tarafından görülebilen açık bir alanda olmasını tavsiye ediyoruz.

Çocuklarımızın İnternet Erişimini Nasıl Kontrol Etmeliyiz

İnternete girmek için kullandıkları cihazları kaç saat kullanabilecekleri ve hangi içeriğe erişim sağlayabilecekleri gibi sınırlandırmalar getirmeniz oldukça önemlidir. Bu iki farklı sınırlandırmayı ebeveyn kontrolü sağlayan yazılımlar yardımıyla da yapabilirsiniz.

Güven

Çocuklarınızla karşılıklı saygı ve güven temelleri üzerinde kuracağınız bir ilişki işleri en iyi şekilde yürütmenizi sağlayacaktır. Çocuklarınızın hayatlarının bir parçası olmaktan çekinmeyin; bu hem gerçek hem sanal dünyada geçerlidir. Onların internete yönelik davranışlarını  yargılamak veya eleştirmek yerine biraz esnek olun ve onları zamanı geldiğinde eğitmesini bilin.

Çocuklarınızın denetiminiz olmadan internette kişisel bilgilerini veya fotoğraflarını paylaşmadığından emin olun. Bununla birlikte, bu denetimi de onlara güven vererek dengelemeye çalışın. Onlara sorumluluk sahibi olduklarını ve bunu size göstermeleri gerektiğini hissettirin.

Denge

Son olarak, internet erişimini hayatımızın normal bir parçası olarak kabul etmemiz gerekmektedir. Onu tam olarak saf dışı bırakmamamız gerektiği gibi çocuklarımızın internet tarafından yutulmaması gerektiğini de bilmemiz oldukça önemlidir.

Çocuk bakıcılığı görevi üstlenmesi için elektronik cihazlarının kullanılması pek faydalı olmadığı gibi, bu cihazların çocuklarımızı gerçeklikten kopması için kullanılmasını da engellememiz gerekmektedir.  Onlara diğer boş vakit aktivitelerini göstermek de büyük önem arz etmektedir. Mesela kitap okumak, masa oyunları oynamak ve spor yapmak gibi. Gerçekte yapılan sosyal iletişimin ne kadar önemli olduğunu ve internetin asla bunu sağlayamayacağını onlara aşılamamız gerekmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aguaded-Gómez, J. I. (2011). Niños y adolescentes: nuevas generaciones interactivas. Comunicar18(36), 7-8.
  • Bernardes, F. (2011). Niños online: riesgos, oportunidades y control parental. Nuevos Medios, Nueva Comunicación, 985-996.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.