Zihinsel Yorgunluk Çocukları Nasıl Etkiler?

Zihinsel yorgunluğun ne olduğunu, çocukları nasıl etkilediğini ve bunun nasıl önlenebileceğini biliyor musunuz? Aşağıda tüm bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Zihinsel Yorgunluk Çocukları Nasıl Etkiler?

Son Güncelleme: 29 Ocak, 2021

Fazla çalışma nedeniyle yorgunluk yaşayan ve hüsrana uğrayan yetişkinlerin ortak sorunu olan tükenmişliği muhtemelen duymuşsunuzdur. Ama çocukların da aynı zihinsel yorgunluktan muzdarip olabileceğini biliyor muydunuz?

Bu, çocuklar çok yüksek düzeyde strese maruz kaldığında veya içinde bulundukları gelişim dönemine bakılmaksızın onlara günlük olarak yapmaları gereken çok fazla görev veya sorumluluk verildiğinde ortaya çıkabilir.

Çocukların dinlenmek ve eğlenmek için zamana ihtiyaçları vardır. Aksi takdirde, zihinsel yorgunluk başlayacak ve çocuğun gelişimini önemli ölçüde etkileyecektir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? O halde okumaya devam edin!

zihinsel yorgunluk belirtileri

Zihinsel yorgunluk nedir ve çocukları nasıl etkiler?

Zihinsel yorgunluk, çocuklarda farklı şekillerde ortaya çıkabilen sürekli ve yoğun bir psikolojik tükenme halidir. En yaygın semptomlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Hayal kırıklığı, asabiyet ve sıkıntı
  • Kötü bir ruh hali
  • Apati ve motivasyon eksikliği
  • Düşük benlik kavramı ve düşük özgüven
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Agresif veya kaçıngan davranışlarda bulunma
  • Anksiyete nöbetleri yaşamak
  • Somatik, duygusal veya davranışsal bozukluklar geliştirme eğilimi
  • Uyku ile ilgili problemler geliştirme eğilimi

Normalde çocukların zihinsel yorgunluğu dersler ile ilgilidir çünkü bu konu hem öğretmenlerinden hem de ailelerinden daha fazla baskı ve talep hissedebilecekleri bir alandır. Ve şaşırtıcı olmayan şekilde, zihinsel yorgunluğun neden olduğu belirtiler, çocukların okul performansını çok olumsuz etkileyebilir.

Buna ek olarak zihinsel yorgunluk, akranlarıyla etkileşime girme gücü, isteği veya zamanı olmayabileceği için çocuğun sosyal gelişimini de etkileyebilir.

Hangi çocuklar bu durumdan muzdarip olmaya meyillidir?

Bazı çocuklar, onları daha savunmasız kılan bir dizi faktör veya özellik nedeniyle diğerlerine göre zihinsel yorgunluktan daha fazla muzdariptir. Bu özelliklerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Endişe
  • Öğrenme güçlüğü
  • Dikkat eksikliği
  • Davranış problemleri
  • Çevreye karşı ilgisizlik
  • Mükemmeliyetçilik ve hatta takıntı

Çocuklukta zihinsel yorgunluk nasıl önlenir?

yatakta yatan çocuk

Çocuklukta zihinsel yorgunluğu önlemek için, yetişkinlerin çocuklara ölçülü bir şekilde, çocuğun yaşına ve gelişim aşamasına göre sorumluluklar vermesi gerekir.

Burada kastettiğimiz, onlara evde veya okulda görev verirken, bunun çocuk için ne kadar çetin bir görev olduğunu hesaba katmanız gerektiğidir. Yükümlülüklerini yerine getirmek için çaba sarf etmeleri onlar için iyidir ancak her zaman sınırlar koymalı ve bu görevlerin çocukların sahip olduğu tüm boş zamanları işgal etmediğinden emin olmalısınız.

Onların çocuk olduğunu unutmamak ve ebeveyn ve eğitimciler olarak onlara oynayabilecekleri, hobilerini yapabilecekleri, dinlenebilecekleri ve arkadaşlarıyla zaman geçirebilecekleri mutlu bir çocukluk geçirmelerine izin vermelisiniz.

Amerikalı klinik psikolog ve yazar Kay Redfield Jamison’un dediği gibi:

“Çocukların oynamak için özgürlüğe ve zamana ihtiyacı var. Oyun bir lüks değil, bir gerekliliktir.”

Ancak çocukların birbiri ardına ödev ve ders dışı etkinliklere boğulduğunu göz önüne alırsak, bugünkü toplumun bunu unuttuğunu söyleyebiliriz. Çocuklar sırf istediklerini yapmak, zihinlerini dinlendirmek ve rutinlerini değiştirmek için genellikle biraz huzur ve sessizliğin tadını çıkaramıyorlar.

Bu nedenle, çocuklarınızın zamanlarını nasıl geçirmeleri gerektiğine karar vermeden önce, Frederick Douglas’ın şu sözlerini aklınızda bulundurmanızda fayda var:

“Güçlü çocuklar yetiştirmek, kırılmış yetişkinleri onarmaktan daha kolaydır.”


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Garcés de Los Fayos, E. J. (1995). Bornout en niños y adolescentes: un nuevo síndrome en psicopatología infantil. Psicothema7(1), 33-40.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.