Çocuk Gelişiminde Hareketin Önemi

Ebeveynlerin çocuk gelişiminde hareketin önemini bilmeleri çok önemlidir. Hareket, bebeklerin sağlıklı büyümeleri için çok önemlidir çünkü beynin ve kaslarının büyümelerine yardımcı olur.
Çocuk Gelişiminde Hareketin Önemi

Son Güncelleme: 07 Ocak, 2021

Çocuklar hareket yoluyla iletişim kurarlar. Hareket, çevreleriyle ilişki kurmalarına ve hem fiziksel hem de zihinsel olarak büyümelerine olanak sağlar. Bu yazımızda çocuk gelişiminde hareketin önemi hakkında bilgi vereceğiz.

Bebekler büyüdükçe vücutlarının farklı bölümlerinin nasıl hareket ettiğini keşfederler. İlk birkaç ay her şeyi ağızlarına götürürler. Hareketlerinin farkına varmaya başlarlar ve eylemlerinin çevrelerini nasıl etkilediğini keşfetmeye devam ederler. Yavaş yavaş dünyalarını inşa ederler.

Ek olarak, oyun şekillerindeki hareketler yoluyla, motor koordinasyonlarını güçlendiren ve geliştiren deneyim ve bilgi edinirler. Bu nedenle çocuk gelişimi için hareket etmek çok önemlidir.

Motor aktivite beynin farklı bölümlerinin gelişmesine izin verir. Yaşamın ilk birkaç yılında çocukların mümkün olduğunca hareket etmesi çok önemlidir. Bu anlamda fiziksel egzersiz, fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişime katkıda bulunur.

Fiziksel aktivite ayrıca nefes almayı, dolaşımı, kasları ve kardiyovasküler ve sinir sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Ayrıca çocukların entelektüel gelişimlerine, bağımsızlıklarına ve sosyal uyumlarına yardımcı olan somut deneyimlere sahip olmalarını sağlar. Tüm bunlar çocukların sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümelerine ve gelişmelerine yardımcı olur.

Dahası, bu tür egzersizler çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerine fayda sağlamanın yanı sıra onların zorlukların üstesinden gelme becerilerini de güçlendirir. Tüm bunlar göz önüne alındığında spor, oyun ve aktiviteler çocuk gelişimi için hayati önem taşır.

ilk adımlar

Çocuk gelişimi için hareket: Aktiviteler

Ebeveynlerin ve çocukların birlikte yapabileceği çeşitli egzersiz türleri ve aktiviteler vardır. Ebeveynler, çocuklarının gelişimini desteklemek için onlara bazı alternatifler sunabilir.

Çocukların hareketli bir aktivite için zaman ayırmaları ve bu süreçte ebeveynlerin sabırla onları desteklemeleri çok önemlidir.

  • Bebekleri emeklemeye teşvik edin. Bu basit ilk adım, beynin hareketi kontrol eden bölümlerinin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur.
  • Yürüyüşe çıkın. Çocuğunuzun temposuna uyum göstermeye çalışın. Bu şekilde, çocuğunuz okumak ve yazmak için gerekli olan yanallık becerilerini pekiştirebilir.
  • Denge üzerinde çalışmayı öğretin. Çocuklar salıncağa ve bisiklete binebilir veya paten kayabilir. Bu, çocuğun duruşunu iyileştirmesine ve daha geç yorulmasına  yardımcı olur.
  • Dış mekanlarda motor koordinasyon aktiviteleri yapın. Örneğin, birlikte zıplayabilir, koşabilir ve birbirinizi yakalamaya çalışabilirsiniz. Bu, onun okulda daha iyi gelişmesine yardımcı olacaktır.
  • Nesneleri nasıl organize edeceklerini veya saklayacaklarını gösterin. Bu, çocuk gelişiminin çok önemli bir parçası olan ince motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
  • Ayakkabılarını nasıl bağlayacaklarını öğretin. Bu, çocukların erken gelişmelerine ve mantıksal akıl yürütme becerilerinin iyileşmesine yardımcı olur.
  • Dans derslerine katılın. Bu hobi, vücutlarındaki tüm kasların çalışmasına ve gelişmesine yardımcı olur.

Sporun önemi

Spor, çocukların daha hareketli olması ve gelişimlerini olması gerektiği gibi tamamlamaları için çok önemlidir. Buna ek olarak, sportif aktiviteler çocukların başkalarıyla daha kolay ilişki kurmalarına ve vücutlarının farklı bölümlerini güçlendirmelerine yardımcı olur. Sporun faydalarından bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Psikomotor gelişim: Kardiyovasküler aktiviteye ve kemiklerin oluşmasına yardımcı olur.
  • Vücut gelişimi: Çocuğunuzun vücut tipine ve yaşına en uygun spor türlerini bulun. Elbette bu spor bir uzmanla yapılmalıdır. Ek olarak, çocuğunuzun ne tür sporlarla ilgilendiğini bilmek ve buna uygun hareket etmek de önemlidir.
  • Becerilerin ve davranışların gelişimi: Çocuklara zeka, dürüstlük ve saygı gibi belirli değerlerin önemini öğretmek çok önemlidir.

“Motor aktivite beynin farklı bölümlerinin gelişmesine olanak tanır. İlk birkaç yaş çocukların mümkün olduğunca hareket etmesi önemlidir. Fiziksel egzersiz, fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişime katkıda bulunur.”

Psikomotriklik: Nedir ve çocuk gelişimini nasıl etkiler?

Psikomotriklik, nöromotor işlevler ile zihinsel işlevler arasındaki ilişkidir. Bu sayede hareket, fiziksel ve zihinsel aktiviteyi birbirine bağlar. Bu nedenle aktif olmak, çocukların sorunları çözme ve karar verme becerilerini harekete geçirir.

Odanın diğer köşesinde duran bir oyuncağı almak isteyen bebekler, emekleyerek ona nasıl ulaşacaklarını anlayacaktır. Ayrıca çocuk gelişimi süresince, çocuklar zıplama ve koşma gibi yeni motor becerileri öğrendiklerinde kendilerini daha güvende ve kendinden emin hissederler. Bu becerilerde ustalaştıklarında kendileriyle gurur duyarlar.

Artık çocuk gelişiminde hareketin önemini bildiğinize göre, çocuklarınızın motor becerilerini geliştirmesine yardım etmeniz gerekiyor. Bu şekilde beyinlerinin olgunlaşmasını sağlayabilir ve büyüdüklerinde yeni beceriler öğrenmelerini kolaylaştırabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.