Okulda İzolasyon: Nedir ve Bundan Nasıl Kaçınılır?

Okulda izolasyon, kurban için ciddi psikolojik sorunlara yol açabilir. Bunu tanımlayabilmek ve zamanında hareket edebilmek, bir dizi zorbalığı ve istismarcı durumu önlemeye yardımcı olabilir.
Okulda İzolasyon: Nedir ve Bundan Nasıl Kaçınılır?

Son Güncelleme: 15 Nisan, 2019

Günümüzde, zorbalık dünya çapında sıcak bir konu. Bu sorunu sonlandırmaya çalışan kampanyalar saldırganlık, aşağılanma ve alaydan muzdarip olan gençlerin fiziksel bütünlüğüne dair tehditlerden kaçınmaya odaklanır. Buna rağmen, okulda izolasyonu önlemek için herhangi bir çaba gösterilmez, önemsiz bir şey olarak kabul edilir.

Michigan Üniversitesi tarafından yapılan son çalışma gösteriyor: Birçok ebeveyn, okulda bastırma ve şiddete son vermenin gerekli olduğunu düşünüyor. Ancak, şaşırtıcı şekilde, aynı zamanda okulda izolasyonu sonlandırmanın gereksiz olduğuna inanan ebeveynler de vardır.

Onların bakış açısına göre, sadece şiddet ya da alay çocuklar için gerçek bir tehdit teşkil ediyor. Diğer çocuklar hakkında zararlı dedikodular yayma, onları dışlama ya da savunmasız hissettirme, sadece fiziksel zarara odaklanan için pek önemli bir şeyden kaynaklanmıyor.

Okulda izolasyon nedir?

Okulda izolasyon, gönüllü şekilde, bir çocuğun sosyal olarak izole edilmesinden oluşur. Genellikle, bu davranışlar ilk bakışta algılanamaz. Bazen çocuk utandığı için diğerlerinden uzakmış gibi görünür ama aslında durum böyle değildir.

okulda dışlanan kız çocuğu

Bir grup çocuk diğerini dışlarsa, etkilenen çocuğun öz saygısı mahvolur. Değersiz hissetmesine neden olurlar, içinde kötülük varmış ve yalnız kalması gerekiyormuş gibi düşünür. Bu ihmal duyguları, genellikle gelecekte uyum sorunlarına yol açar.

İlerleyen aşamalarda diğerleriyle ilişkiler bozulabilir. Bu, kişilik gelişimine ciddi zarar verir. Sosyal izolasyondan kaçınmak, bu görünmez zorbalığa son vermek için bir yoldur. Duygusal yaraların fiziksel hasar ya da alaydan kaynaklı yaralardan daha acı olabileceğini unutmamak gerekir.

Bu durumda izole edilen kişi çaresiz hisseder. Hatta dahası, o insanların arkasından konuştuğunu, yanlış söylentiler yaydığını ya da ona ikiyüzlü davrandıklarını hissedebilir.

Okulda izolasyondan nasıl kaçınabilirsiniz?

Ebeveynler ve öğretmenler gerekli eylemleri gerçekleştirmelidir. İzole bir çocuğun davranışı oldukça özeldir ve ailesiyle bunu konuşurken utanabilir.

Farklı olduğum için bana gülüyorlar; ben de onlara gülüyorum çünkü hepsi birbirinin aynı.

– Kurt Cobain –

Çocukla konuşun

Tanıdığınız bir çocuğun izolasyondan muzdarip olabileceğini düşünüyorsanız, onunla konuşmanız gerekiyor. Onu açmak biraz zaman alabilir, ama bunu yapması gereklidir. Bunu yaparken, sempatik ve empatik davranmalısınız, böylece zorlandığını hissetmez.

Bunu yaparken oyunlar, gizemler ya da şakalar kullanarak utangaçlığını unutturabilir, konuşmasını sağlayabilirsiniz. Başına hiçbir şeyin gelmeyeceği güvenli bir ortamda hissediyor olmalı. İzolasyon, gelecekteki bir zorbalık durumunun sadece başlangıcı olabilir, bunu vurgulamak isteriz.

okulda dışlanan genç kız

Duygularını göz ardı etmeyin

Bazı yetişkinler, çocuğun perspektifini indirgeyerek ona yardım ettiklerini düşünürler. Bilmedikleri şey ise, “Bu bir şey değil” ya da “Yapma, bunu çok büyütüyorsun” gibi cümlelerin iyilikten çok zarar vereceğidir.

Sonuç olarak, çocuğun duygularını göz ardı etmek yetişkinlere güvenini kıracaktır. Bu, her şeyi daha da zorlaştıracaktır.

Acı çeken bir çocuk, acısının dikkate alındığını bilmelidir. Onun suçu yoktur ve en azından bu durum, saçma değildir. Tanıdığı yetişkinler onu korumaz ya da ona çözüm sunmazsa, sonuçlar dramatik olabilir.

Diğer çocuklarla arasında bir şeyler olup olmadığını analiz edin

Belirli bir eylem ya da davranış çocuklar arasında bir yanlış anlamaya neden olabilir. Eğer öyleyse, öğretmenler bu duruma karışanların görüşlerini ifade edebileceği bir toplantı düzenlemelidir. Daha ileri aşamadaki sorunlar, bu şekilde daha hızlı çözülebilir.

Okuldaki izolasyonun yetişkinler tarafından yönetilebileceğini unutmamalıyız. Çocuğun dışlanması için bir sebep yoksa, harekete geçmeliyiz. Hiçbir çocuk, nedenli ya da nedensiz bu şekilde davranılmayı hak etmez.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Tapia, M. L., Fiorentino, M. T., & Correché, M. S. (2003). Soledad y tendencia al aislamiento en estudiantes adolescentes. Su relación con el autoconcepto. Fundamentos en humanidades, 4(7-8), 163-172. https://www.redalyc.org/pdf/184/18400809.pdf
  • Espitia Moreno, A. M. (2011). Impacto del aislamiento social en la victimización de niños en edad escolar en diferentes estractos sociales (Bachelor’s thesis, Uniandes). https://www.redalyc.org/pdf/184/18400809.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.