Ebeveynlerin Kötü Ruh Hali Çocukların Duygusal Gelişimini Etkileyebilir

Bir çocuğun çevresi, psikolojileri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Ebeveynler öfkeli veya sinirli olduğunda bu, çocukların psikolojik sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Ebeveynlerin Kötü Ruh Hali Çocukların Duygusal Gelişimini Etkileyebilir

Son Güncelleme: 09 Ocak, 2019

Ebeveynlerin duygusal istikrarı, çocuklarının gelişiminde önemli bir rol oynar. Eğer bir ebeveyn sürekli olarak kötü bir ruh hali içindeyse, o zaman çocuk hem duygusal hem de bilişsel olarak olumsuz yönde etkilenir.

Kendi duygusal istikrarınızı kontrol altında tutmak ve çocuğunuzun duygusal sağlığını korumak için kötü bir ruh halinden kaçınmak çok önemlidir.

Sinirli ebeveynler: Çocuklar için ciddi bir problem

Ebeveynler kötü bir ruh halinde olursa, bu durum çocukların duygusal gelişiminde de ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu özellikle ebeveynin bu duygusal durumu tekrarladığında ve sürekli bir hale geldiğinde daha ciddi bir hal alır.

Çocuğunuza veya diğer aile üyelerine bağırmak, çocuklar için ciddi güvensizlik sorunları doğurabilir. Hatta bazen, çocuğunuzda suçluluk hissetme gibi sorunlara bile neden olabilir.

0-3 yaş arası çocuklar ebeveynlerinin duygusal dengesizliğine karşı daha savunmasızdır. Bununla birlikte, bu daha büyük çocukların zarar görmediği anlamına da gelmez.

Ebeveynler, her zaman davranışlarının farkında olmalı ve kendilerini kontrol etmelidir. Bu özellikle çocukları etrafta olduğunda daha önemlidir. Bu tavsiye sadece ebeveynlerin ruh sağlığı için değil, aynı zamanda ailenin geri kalanının da iyiliği içindir.

camdan dışarı izleyen çocuk

Ebeveynler neden öfkelenir ve sinirlenirler?

Ebeveynlerin kötü bir ruh haline sahip olmasına neden olabilecek birçok faktör vardır. Bu durum, genellikle geçmişten gelen ve profesyonel yardım gerektiren yükleri bugüne taşımaktan kaynaklanır.

İşteki sorunlar, ekonomik problemler, vb. diğer şeyler bunun sebebi olabilir. Bu durumda, negatif enerjinizi atmanızı sağlayacak aktiviteler aramak iyi bir tercih olacaktır. Olumsuz hislerinizi kontrol edemiyorsanız, bir uzmana başvurmalısınız.

Önemli olan, sorunu tanımlamak ve çözmek için neler yapabileceğinizi araştırmaktır. Bunu yaparak çevrenizdeki insanlar, özellikle de çocuklarınız üzerinde ciddi etkiler oluşturmaktan kaçınmış olursunuz.

Ebeveynlerin kötü ruh halinin çocuklar üzerindeki etkileri

Güvensizlik

Bu, ebeveynlerin sürekli olarak kötü bir ruh haline sahip olmalarının çocuklarda oluşturabileceği etkilerden biridir. Bir çocuk, sürekli gergin ve stresli bir duruma maruz kaldığında, bir güvensizlik hissetmeye başlar.

Bu güvensizlik hissi, özellikle ebeveynleri gergin ve stresli olan çocuklarda daha sık görülür. Bu duygu daha sonra suçluluk duygusuna da dönüşebilir.

Depresyon ve anksiyete

Bu çocuklarda güvensizliğin yanı sıra depresyon ve kaygı da görülür. Ebeveynlerinin sürekli kötü bir ruh hali içinde olması çocuklarının okullarına uyum sağlamasını da zorlaştırabilir ve yaşıtı olan diğer çocuklarla sıkıntı yaşamalarına neden olur.

Çocuğun ebeveynleri ile olan ilişkisi dolayısıyla okul performansı da düşebilir. Çocuk, sorunlarını ebeveynlerine ifade etmekten korkar.

Agresif davranışlar

Ebeveynler sürekli olarak kötü bir ruh halinde olduklarında, çocuk bunu sevilmeme şeklinde yorumlayabilir. Çocuğun gelişimini ciddi şekilde etkileyebileceğinden, bu değerlendirme mutlaka dikkate alınmalıdır.

Ebeveynleri ile soğuk ve uzak bir ilişki içinde büyüyen çocuklar agresif davranışlar ve anksiyete belirtileri sergileme eğilimindedir.

Ebeveynler kötü bir ruh halinde olmaktan nasıl kaçınabilirler?

Durumun ciddiyetine bağlı olarak, bir profesyonelin yardımını almak faydalı olabilir. Ancak, bu hafif şiddette bir sorunsa, aşağıdaki öneriler durumu düzeltmek için işinize yarayabilir.

Kendine biraz zaman ayırın

Olabilecek en sağlıklı duygusal duruma sahip olmak için ana önerilerden biri, kendinize zaman ayırmaktır. Egzersiz yapmak, kitap okumak ya da bazı arkadaşlarla bir araya gelmek faydalı olabilir. Bunlar birikmiş stresi vücudunuzdan atmanın en iyi yoludur.

kızına kızan baba

İletişimi teşvik etmek

Stresli durumlardan kaçınmanın bir diğer etkili yolu, yakınlarınızla açık ve etkili bir iletişim kurmaktır. Saygı duyma ve kişisel görüşleri ifade etme özgürlüğü, stres düzeylerini düşük tutmak için anahtar konumundadır. Ayrıca zihinsel ve duygusal sağlığınızı kontrol altında tutmanıza da yardımcı olur.

Bir sorun olduğunu kabul edin

Eğer bir sorun olduğunu itiraf etmezseniz, çözüm de bulamazsınız. Sorunla yüzleşmenin ve değişiklik yapmanın tek yolu, öncelikle değiştirilmesi gereken bir şeyin olduğunu kabul etmektir.

Çocuğunuzun, sahip olduğunuz ruh halinizin onun hatası olmadığını anlamasını sağlamak oldukça önemlidir. İletişim, diğer aile üyelerini ruh halinizden dolayı olumsuz etkilemekten kaçınmanız için mutlaka gereklidir.

Ebeveynler kötü bir ruh hali içinde olduklarında, çocuğun duygusal ve bilişsel gelişimi üzerinde ciddi etkiler oluşturabilirler.

Bir sorun olduğunu kabul edin ve problemle yüzleşmek ve değişiklik yapmak için adımlar atın. Bu, kendiniz ve etrafınızdakilerle daha iyi bir ilişkinin başlangıcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carpena, A. (2008). Emociones y salud. Aula de Innovación Educativa, 173-174 (pp. 61-64).
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Navas, M. D. C. O. (2010). La educación emocional y sus implicaciones en la salud. Revista Española de orientación y psicopedagogía, 21(2), 462-470. https://www.redalyc.org/pdf/3382/338230785025.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.