Sınıfta İş Birliği Nasıl Sağlanabilir?
Okul, çocukların arkadaş edindiği, derslere girdiği ve yeni değerleri öğrendiği bir yerdir. Sınıfta iş birliği, buna dahil olan tüm öğrenciler için olağanüstü düzeyde pozitif bir şey olabilir.
Genellikle çocuklar okul arkadaşlarıyla sınıfta, aralarda dışarıda ve spor alanlarında eğlenceli vakit geçirirler. Bu aktivitelerin tümü değerlerin ve iş birliğinin kaybolmadığından emin olmak için bir öğretmenin gözetmenliği altında gerçekleşmelidir.
Öğretmenlere, sınıfta iş birliğinin etkili olmasını sağlamaları, bir çocuğun karakterini pozitif bir şekilde etkileyen türden değerleri desteklemeleri açısından güvenilir. Huzurun egemen olduğu bir sınıf ideal bir öğrenme ortamı olarak görülmelidir ve öğrenciler bundan çok büyük ölçüde yararlanacaklardır.
Sorulması gereken bazı sorular şunlar olabilir: Öğretmenler nasıl iş birliğinin hakim olduğu bir sınıf yaratmayı başarabilirler? Hangi stratejileri kullanmalılar? Öğretmenlerin çocukları motive etmede ustalaşmaları için neye ihtiyaçları var?
Öğretmene, sınıfta ortaya çıkabilecek her durumda yardımcı olacak kuralların ve söz birliğinin olması önemlidir. Bu, sınıfı huzur, uyum ve sükunetin egemen olduğu bir yer haline getirmek için en çok kullanılan ve en etkili olan araçlardan biridir.
Tüm öğretmenler sınıfta iş birliği için öğrencileriyle birlikte kurallar koymalıdırlar. Beraberce üzerinde anlaşmaya varılan bu kurallarla, yalnızca öğretmenin değil çocukların çıkarlarına da saygı gösterilmiş olacaktır.
Düşünme şeklinde bolca esneklik olmalı ve çocuklar iş birliğini bir oyunmuş, eğlenceli bir şeymiş gibi görmeliler. Doğru değerleri yavaş yavaş öğreterek, bir çocuğun eğlenme arzusu sağlıklı ve saygılı bir şekilde yönlendirilebilir.
Sınıfta iş birliği: Destekleyici 9 anahtar
Sınıfta iş birliği üzerine varılan anlaşmalar her zaman temel kurallarla başlamalı. Örneğin karşılıklı olarak üzerinde anlaşmaya varılan aktiviteler ve alışkanlıklar aşağıda tarif edilen iyi değerlere dayanmalı:
1. Konuşmak için izin istemek
İş birliğinin kapsamının ötesinde, bu, temel bir iletişim kuralı olmalı. Bir sınıf arkadaşının sözlerine ve fikirlerine saygı duyulmasını desteklemek her zaman iyidir.
2. Sınıfta düzen ve temizlik
Sınıfı temiz ve düzenli tutmak, her gün bulduğunuzdan daha iyi bir şekilde bırakmak önemlidir.
3. Söz dinleyin
Bu hem davranışlar hem de eğitim için geçerlidir. Öğrenciler öğrenmek için sınıfta bulunduklarını anlamalı ve bu amaçla çaba göstermeliler. Örneğin öğretmenlerini olabildiğince desteklemeliler.
Bunun yanında planlanan aktivitelere öğrencileri dahil etmek de iyi bir fikirdir. Bu, onların kendilerini önemli hissetmelerini ve eğitim sürecinin değerli parçalarını görmelerini sağlayacaktır.
4. Hatalarınızı kabul edin ve onlardan ders alın
Bunu yapmak, hem öğrenciler hem de öğretmenler için zor olabilir. Ancak ne zaman hatalı olduklarını bilmeleri ve sorunu olabilecek en iyi şekilde çözmeleri için çok önemlidir.
5. Her şeyden önce saygı
Öğretmenler okula giderken her açıdan öğrencilerin birbirlerine saygı duymasını teşvik etmeliler. Buna sınıf arkadaşlarının eşyaları gibi materyal olarak önem taşıyan şeyler de dahildir.
“Öğretmene, sınıfta ortaya çıkabilecek her durumda yardımcı olacak kuralların ve söz birliğinin olması önemlidir.”
6. Zorbalığı yasaklayın
Başkalarına saygı göstermek sınıf hayatının temel kuralıdır. Alay etmeyi ve dalga geçmeyi yasaklamak kesinlikle çok büyük önem taşır.
7. Şiddetin olmadığı bir alan
İyi bir sınıf, huzur ve sükunetin egemen olduğu bir alan olmalıdır. Bu nedenle şiddete teşvik eden oyunları yasaklamak çok önemlidir.
8. Düşünmeyi teşvik edin
Çocuklar sınıf arkadaşlarına eşit bir şekilde yardımcı olmalı, ihtiyaçları olduğunda onlara el uzatmalı ve destek olmayı teklif etmelidirler. Gerçek arkadaşlığın temelinde bu yatar.
9. Katılımcılığı destekleyin
Hem sınıfın içinde hem de dışında, katılımcılığı teşvik eden aktiviteler planlamak her zaman pozitif bir şeydir. Bu, sınıfta koyulan kuralların ve üzerinde hemfikir olunan anlaşmaların uygulanmasına yardımcı olur.
Öğretmenler, öğrencilerinin sağlıklı bir sınıf ortamında bulunmayı sürdürmeleri için, onları motive etmek üzere farklı stratejiler kullanmalılar.
Harici sorunları ve çatışmaları sınıfın dışında tutmak çok önemlidir. Öğrenciler sınıfı bir kaçış, güvenli bir alan olarak görmelidirler.
İş birlikçi bir ruh yaratmak çok zor olabilir ve herkesin bu süreçte üstüne düşen görevi yapması gerekebilir. Öğretmen, sınıfı olabilecek en iyi hale getirmek için motive edici olmalı, çocuklar ise öğretmenin bu çabasını kavrayabilmeli ve ona karşılık verebilmelidirler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mesas, A. A. (2008). Educación emocional y convivencia en el aula. Ministerio de Educación.
- Kröyer, O. N., Reyes, M. M., & Aguayo, J. G. (2013). Principios orientadores de la convivencia en el aula: una estrategia de reflexión colectiva. Educação e Pesquisa, 39(2), 367-385. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1517-97022013000200006&script=sci_arttext
- Llanos Sinovas, I. (2017). Los juegos multiculturales como recurso para fomentar la convivencia en las aulas del siglo XXI. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/27021
- CORREA, A. G., & CRISTOFOLINI, G. M. F. (2005). La convivencia escolar en las aulas. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 2(1), 163-183. https://www.redalyc.org/pdf/3498/349832309012.pdf
- García, P. L. R., Cantó, E. G., López, C. S., Miñarro, P. Á. L., & Martínez, A. M. (2011). Análisis de la convivencia escolar en aulas de educación primaria. Revista Iberoamericana de Educación, 55(3), 1-12. https://rieoei.org/RIE/article/view/1599