Çocuğum Arkadaş Edinmekte Zorlanıyor

Çocuklar pek çok farklı sebepten ötürü arkadaş edinmekte zorlanabilirler. Sosyalleşmeleri konusunda yardımcı olabilmek için öncelikle bu problemin sebebini anlamalı ve buna göre bir çözüm üretmelisiniz.
Çocuğum Arkadaş Edinmekte Zorlanıyor

Son Güncelleme: 19 Ocak, 2020

Arkadaşlıklar hayatın her döneminde önemini koruyacaktır. Çocukluktan itibaren sağlıklı ve aktif bir sosyal hayata sahip olmak ise özgüveni geliştirir. Eğer çocuğunuz arkadaş edinmekte zorlanıyor ise bu yazıyı okumaya devam edin.

Çocukların arkadaşlığın anlam ve önemini bilmeleri tahmin ettiğinizden çok daha önemlidir. Sağlıklı bir arkadaşlık ilişkisinin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Birbirini sevmek.
  • Birbirini desteklemek. Karşılıklı olarak aynı hisler içinde bulunmak ve arkadaşlığın koşulsuz olduğunu bilmek.
  • Güven ve samimiyet. Her iki tarafın da yargılanmayacağını bilerek hissettiklerini birbirine anlatması ve içinden geçenleri tamamen dürüst bir şekilde karşıya aktarabileceğini bilmesi.
  • Ortak ilgiler ve endişeler. Böylelikle bireyler iletişim kurabilir, birlikte zaman geçirebilir ve birbirleri hakkında daha fazla şey öğrenebilirler. 

Çocuğunuzun arkadaş edinmekte zorlanıyor ise önce sorunun neden kaynaklandığını bilmek, daha efektif bir şekilde çözüme kavuşturabilmek açısından çok önemlidir. Bu yazıda çocuğunuzun arkadaş edinmekte zorlanmasının muhtemel sebeplerinden bahsedeceğiz.

yalnız çocuk

Çocuğum neden arkadaş edinmekte zorlanıyor?

Olgunluk

Yaş arttıkça, çocukların arkadaş edinmeleri kolaylaşır. Bu durum genellikle 4 ile 5 yaşlarında görülmeye başlar. Fakat, her çocuğun tarzı farklıdır ve arkadaşlık kurmada bunun dışında pek çok faktör de etkilidir.

Kişilik özellikleri: çocuğunuzun arkadaşlık kurmakta zorlanmasının en önemli sebeplerinden biri

İçine kapanık çocuklar genellikle kendi hallerinde takılırlar. Gürültü ve kalabalık genellikle bu kişilikte çocuklar için fazla ve boğucu gelebilir. Öte yandan, özgüveni düşük veya utangaç çocuklar kendilerini güvensiz hissettikleri için ilk hamleyi her zaman karşı taraftan beklerler. İstediklerini açık bir şekilde ifade etmekten ve istediklerini yapmaktan çekinirler.

Davranışsal problemler

Agresif, vahşi ve davranışları öngörülemeyen çocuklar  arkadaşlık kurmakta zorlanırlar. Başka çocuklar, bu kişilik özelliklerine sahip çocuklarla iletişim kurarken kendilerini rahat hissetmeyebilirler ve birlikte oyun oynamaktan çekinirler.

Fiziksel engeller (konuşma, duyma, hareket etme vb.)

Bu tür engellere sahip çocuklar diğer çocuklarla iletişim kurmakta zorlanabilirler. İşin gerçeği şu ki, bu engelleri anlayamayan çocuklar bu tür engellere sahip çocukları farklı olarak görebilirler. Bu yüzden de onlarla nasıl iletişim kurmaları gerektiğini bilemeyebilirler. Benzer şekilde, engellere sahip çocuklar anlaşıldıklarını hissedemeyebilirler. Dolayısıyla, karşılıklı olarak arkadaşlık ilişkisi kurmak zorlaşır.

Dikkat ve hiperaktivite ile ilgili problemler

Bu özelliklere sahip çocuklar düzen bozucu olarak görülebilirler. Ek olarak, diğer çocuklarla iletişim kurmak konusunda yeterince istekli olarak algılanmayabilirler. Bu sebeple, yetişkinler ve yaşıtları tarafından dışlanmış hissedebilirler. 

Yetenekli çocuklar

Ortalamanın üstünde bilişsel yeteneklere sahip çocuklar yaşıtlarıyla uyum sağlayamadıklarını düşünebilirler. Aynı ilgi alanlarını paylaştıkları yaşıtları ile iletişim kurmakta zorlanabilirler. Dolayısıyla da kendilerini dışlanmış ve anlaşılmamış hissedebilirler.

Kötü muameleye maruz kalmış çocuklar

Kötü muameleye maruz kalmış çocuklar bunun sonucunda düşük özgüvene sahip olurlar. Başkalarına güvenmek onlar için oldukça zor bir iştir. Başka çocuklarla iletişim kurmakta zorlanmalarının sebeplerinden biri ise onlar tarafından da kötü muameleye maruz kalabileceklerini düşünmeleridir.

Çocuğum arkadaş edinmekte zorlanıyorsa ona nasıl yardım edebilirim?

Çocuklar sosyalleşmeyi ve arkadaşlığın değerini ebeveynlerinden öğrenirler. Onların bu hayattaki en çok örnek aldığı kişiler ebeveynleri olarak sizlersinizdir. Onların dertlerini, ihtiyaçlarını ve nasıl hissettiklerini dinlemeli, başka çocuklara nasıl davranmaları gerektiği konusunda onlara yol göstermelisiniz.

İşte çocuğunuzun arkadaş edinmesine yardımcı olabilmek için bazı ipuçları:

  • Arkadaşlarınızla olan sosyal ilişkilerinizi çocuklarınızla paylaşın. Başka bir deyişle, çocuklarınızın sosyal becerilerini sizin tecrübelerinizden yola çıkarak geliştirmesi için onlara yol gösterin. Onlara, kendi yaşıtlarıyla sosyalleşebilme olanakları tanıyın.
parkta oynayan çocuklar
  • Çocuklarınıza arkadaşlığın öneminden bahsedin. Onlara herkesin iyi bir arkadaş olamayabileceğini, bu sebeple de hayal kırıklığına uğramış hissetmenin çok normal olduğunu anlatın. Ek olarak, her arkadaşlığın sonsuza dek devam etmediğini, bazı arkadaşlıkların bir gün bitebileceğini ama bazılarının ise bir ömür boyu sürebileceğini öğretin. Tüm bunlar arkadaşlık kurduğu kişilerin kişilik özelliklerine bağlıdır.
  • Çocuklarınıza arkadaşlarını sorun ve ne tür bir arkadaşlık ilişkileri olduğundan bahsetmelerini isteyin. Ebeveynleri olarak, başkaları ve yaşıtları hakkında ne tür düşüncelere sahip olduklarını merak ettiğinizi çocuklarınıza hissettirin. Böylelikle, onlara sağlıklı iletişim kurmayı, empati yapmayı ve güvende hissetmeyi öğretebilirsiniz.
  • İlgi duydukları okul dışı aktivitelere katılmaları için onları destekleyin. Bu aktiviteler ve etkinlikler sırasında başka çocuklarla tanışabilmeleri için ortam yaratın. Böylelikle, yeni arkadaş ortamlarına girerken yabancılık hissetmezler ve kolayca adapte olabilirler.
  • Arkadaşlık ilişkileri sırasında karşılaştıkları sorunları çözmeleri konusunda çocuklarınıza yardımcı olun. Fakat, hiçbir zaman çok gerekli olmadıkça ikili ilişkilerine müdahale etmeyin. Onlara yol gösterirken ikili ilişkilerindeki sorunları nasıl bireysel olarak çözüme kavuşturabileceklerini öğretin. Böylelikle, kendilerini daha bağımsız hissederler ve özgüvenleri artar.
  • Eğer çocuğunuzu okulda rahatsız ediyorlarsa, bu durumu okula bildirin ve gereken önlemleri alın.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Villarreal González E, Sánchez Sosa JC, Musito Ochoa G. (2010). Cómo mejorar habilidades sociales. Universidad Autónoma de Nuevo León, México.
  • Ruiz Lázaro, PJ. (1998). Promoviendo la adaptación saludable de nuestros adolescentes. Ministerio de Sanidad y Consumo, España.
  • Gallego Ortega, JL. (1994). Educación Infantil. Ed: Aljibe.
  • Parets Luque C. (2014). Mi lado de la bufanda. Ed: CreateSpace Independent Publishing Platform.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.