Gençler İçin Sosyal İletişim Ağlarının Tehlikeleri

Sosyal iletişim ağları hayatı büyük ölçüde kolaylaştırsalar da pek çok tehlikeyi de beraberinde getirirler. Yazıyı okumaya devam edin ve sosyal iletişim ağlarının gençler için tehlikelerini öğrenin.
Gençler İçin Sosyal İletişim Ağlarının Tehlikeleri

Son Güncelleme: 22 Haziran, 2019

Günümüzde ebeveynlerin en büyük endişelerinden biri, çocuklarının ergenlik çağına geldiklerinde sosyal iletişim ağlarına aşırı maruz kalmalarıdır. Ekranın öteki tarafında kötü niyetli biri olabileceği ihtimali ne yazık ki gençler tarafından pek düşünülmez. Onlar, bir takım davranışları değerlendirme konusunda çok masum bir yaklaşım sergilerler.

Birkaç yıl öncesine kadar bu şekilde iletişim kurmanın mümkün olabileceği tahmin dahi edilemezdi. Son yıllarda gerçekleşen büyük büyük teknolojik gelişmeler sayesinde herkes yenilikçi iletişim kurma uygulamalarına erişim imkanı buldu. Bu teknolojik gelişmeler ve uygulamalar sayesinde, yasal olsun veya olmasın her türlü bilgiyi anında dünyayla paylaşabiliyoruz.

Sevdiğimiz insanlarla sürekli iletişim halinde olmanın sağladığı birçok avantaj vardır. Uzakta yaşayan aile bireyleri ve arkadaşlarla her gün konuşabilme imkanı gerçekten de muhteşem bir şans.

Fakat bunun aslında bir takım dezavantajları olduğunu da unutmamak gerek. Yeterince dikkatli olunmadığı ve önlem alınmadığı taktirde, sosyal iletişim ağları gençlerin aleyhine bir takım durumlar oluşturabilir.

Sosyal iletişim ağlarının gençler için tehlikeleri

Dolandırıcılık

Birine duymak istediği şeyleri söylemeyi biliyorsanız, o kişiyi kandırmak çocuk oyuncağıdır. Birçok dolandırıcı internet aracılığıyla telefon, bilgisayar ve oyun konsollarını çok uygun fiyatlara pazarlamaya çalışır. Gençleri bir kredi kartı numarası paylaştıkları taktirde hemen hemen her istediklerine ücretsiz bir şekilde ulaşabileceklerine inandırırlar.

Gençlerin paylaştığı kredi kartı numaraları ise genellikle ebeveynlerinindir. Böylelikle, bizler de bu şekilde yapılan dolandırıcılığın bir kurbanı oluruz. Bu gibi durumlarda çocuklara kızmanın hiçbir anlamı yoktur. Yaptıklarının farkına vardıklarında hissettikleri suçluluk duygusu onlar için yeterli bir ceza olacaktır.

bilgisayar bağımlısı çocuk

Siber zorbalık

Sosyal iletişim ağları çocukları gizlice takip eden kötü niyetli kişiler için uygun ortam oluşturmaktadır. Genellikle kurban tarafından tanınan internet trolleri, kırılganlıklarından faydalanarak onları yaralamaya çalışırlar.

Anonim mesajlar, tehditler ve zorlamalar internet trollerinin kullandığı numaralardan yalnızca birkaçıdır. Başkalarını da planlarına katılmaları için etkileri altına alabilirler. Bu şekilde, kurban olan kız veya erkek çocuğu kendini daha da soyutlanmış hisseder.

Eğer çocuğunuzun siber zorbalık kurbanı olduğunu düşünüyorsanız yardım aramak için bir saniye bile beklemeyin. Suçlu kişileri yaptıkları eylemlerin sonuçlarına katlanmaları için en kısa sürede şikayet edin. 

Bu durum, ne yazık ki her sene genç yaşta pek çok kişinin hayatını oldukça kötü yönde etkileyen bir durumdur. Ebeveynler olarak çocuğunuza destek olun ve ihtiyaç duyduğu her konuda ona destek olabileceğinizi hissettirin.

“Teknolojinin insanlıktan üstün olacağı günün gelmesinden korkuyorum. O zaman dünyada sadece aptalların jenerasyonu varlığını sürdürecek.”

-Albert Einstein-

Narsisizm ve özgüven eksikliği

Instagram ve Snapchat gibi sosyal ağların ortaya çıkışı ile çocuklarımız yepyeni bir dünyayı keşfetme fırsatı buldular. Selfieler, Instagram hikayeleri ve onaylanmış hissetme ihtiyacı aslında pek çok sorunu beraberinde getirdi. Bu gibi aplikasyonlar başkalarının mükemmel görünen hayatlarını bilme imkanı sunduğu için gençler sürekli olarak kendilerini başkaları ile kıyaslamaya başladılar.

Çocuğunuz istediği ilgiyi sosyal medyadan göremediğinde bu durum onun özgüvenini olumsuz yönde etkilemektedir. İlgi çekmek için mümkün olan her yola başvurabilir ve hatta bazı sınırları da aşabilir. Öte yandan, onu sürekli öven bir hayran kitlesine sahip olursa, narsist ve ukala bir kişiliğe  bürünebilir.

telefonları ile ilgilenen gençler

Bağımlılık

Cep telefonlarına duyulan bağımlılığa bilgisayar bağımlılığına kıyasla çok daha sık rastlanır. Whatsapp, gençler arasında en sık kullanılan sosyal iletişim ağlarından biridir. Yapılan bazı araştırmalara göre cep telefonu bağımlılığı, kokain ve uyuşturucu bağımlılığına eşdeğer bir boyuta ulaşmaktadır.

Çocuklarımızı tüm günü telefon ekranına bakarak geçirmenin normal olmadığı konusunda bilinçlendirmeliyiz. Ebeveynler olarak, konu ile alakalı gerekli önlemleri almadığınız taktirde sonuçları hem ruhsal hem de fiziksel olarak çok yıkıcı olabilir. 

Fuhuş ağları

Dolandırıcılık ağları gibi fuhuş ağları da internette büyük bir yer kaplamaktadır. Bu ağlar gençleri kendi kötü niyetleri uğruna manipüle etmeye ve kandırmaya çalışırlar. Bunu başardıkları da görülmüştür.

Tehlikenin farkında olmaları için çocuklarınızla bu amacı taşıyan grup ve kişiler hakkında konuşmanız ve onları bilgilendirmeniz bir zorunluluktur. Bu gibi olayların genellikle başımıza gelmeyeceğini düşünürüz ancak bu aslında hayatın en acı gerçeklerinden biridir.

Ne kadar masum ve iyi niyetli gözükürse gözüksün yabancı kişilerle herhangi bir bilgi veya fotoğraf paylaşmamaları gerektiğini onlara açık ve net bir şekilde öğretin. Çünkü bu amacı taşıyan kötü niyetli kişiler, kendilerini genç çocukların sahte profillerinin arkasına saklayarak kurbanlarını kandırmaya çalışırlar.

Çocuklar bu kötü niyetli hareketlerin mutlaka farkında olmalılar. Eğer çocuğunuzun bu amacı taşıyan biriyle iletişim halinde olduğunu fark ederseniz hiç vakit kaybetmeden şikayette bulunun.

Sosyal iletişim ağları, tehlikenin farkında oldukları sürece gençler için her zaman bir dezavantaj teşkil etmez. Bu platformlarda karşılaşabilecekleri konusunda çocuklarınızı bilgilendirdiğiniz taktirde onların bu ağları sağlıklı, güvenli ve sorumluluk sahibi bir şekilde kullanmalarını garantilemiş olursunuz. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aydn, B. y Volkan Sar, S. (2011). Internet addiction among adolescents: the role of self-esteem.Procedia Social and Behavioral Sciences, 15, 3500–3505.
  • Bringué, X. y Sádaba, C. (2011). Menores y redes sociales. Madrid: Foro generaciones interactivas.
  • Calderón, C. A., López, M., & Peña, J. (2017). El efecto condicional indirecto de la expectativa de rendimiento en el uso de Facebook, Google+, Instagram y Twitter por jóvenes. Revista Latina de Comunicación Social, (72), 590-607. https://www.redalyc.org/pdf/819/81952828031.pdf
  • Mattei, M. M. (2015). El divismo en tiempos de# Instagram. CIC. Cuadernos de Información y Comunicación, 20, 95-107. https://www.redalyc.org/pdf/935/93542537009.pdf
  • Wang, N. y Yongqiang, S. (2015). Social influence or personal preference? Examining the determinants of usage intention across social media with different sociability. Information Development (2015): 0266666915603224.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.