Çocuklara Sessizlik Sanatını Öğretmek

Çocuklara Sessizlik Sanatını Öğretmek

Son Güncelleme: 11 Ekim, 2018

Uyarıcılar ve gürültüyle dolu bir dünyada, sessizliğin adeta altın değerindedir. Bu nedenle, erken yaşlardan itibaren çocuklara sessizlik sanatının öğretilmesi son derece önemlidir.

Bu makalede, bunu yapmanın yararlarını ve çocukların gelişimi için önemini açıklayacağız.

Günde kaç dakika ayırıp sessizliğin tadını çıkarıyorsunuz? Her aile üyesinin kendi iç düşünceleriyle bağlantı kurması için evde sakin bir atmosferi tercih ediyor musunuz?

Küçük çocuklar söz konusu olduğunda bu belki de bir ütopyaya benzetilebilir, ama onlara bu huzur ve rahatlama anlarına değer vermeyi öğretmek çok önemlidir, özellikle günümüzde.

Sessizlik sanatını öğretmenin yararlarına dikkat edin. Eğer kafanıza yatarsa, evinizde bu kuralları uygulamayı düşünebilirsiniz.

Sessizliğin Faydaları

Günün farklı saatlerinde birkaç dakika sessizlik, insanlara büyük faydalar sunuyor. Tabii ki, çocuklar da buna dahildir.

Bilim, sessizliğin aşağıdaki avantajları sunduğunu kanıtlamıştır:

  • Sessizlik, stresle mücadele eder zira stresin ana nedenlerinden biri aşırı gürültüdür. 30 desibelden daha yüksek seslerin strese ve yüksek tansiyona neden olabileceği düşünülmektedir.
  • Sorunların çözümü için yoğunlaşmayı teşvik eder ve aynı zamanda zorluklarla uğraşırken daha fazla rahatlık sağlar.
  • Bağışıklık sisteminin gelişmesine ve iyileşmesine yardımcı olur.

Bu anlamda, gün içerisinde ya da uyumadan önce birkaç dakikalık bir rahatlama harika bir seçenek olabilir. Ayrıca çocuklar tarafından da uygulanabilecek yoga gibi aktiviteler, meditasyon yapmanıza olanak sağlar.

sessizlik sanatını öğretmek

Sessizlik sanatını öğretmek neden tavsiye edilir?

Sessizliğin esenliğimiz için neden önemli bir unsur olduğunu artık öğrendiğinize göre, sessizlik sanatının niçin gerekli olduğunu açıklığa kavuşturmak gerekir.

Çocuklar gönüllerince aktif olabilirler, ancak günümüzdeki teknoloji ve yaşam tarzı bu sürekli uyarımı daha da güçlendirmiş durumda.

Bu nedenle, sessizlik anlarının avantajlarını görmelerine duyulan ihtiyaç daha da büyüktür. Bunlar, çocuklarınıza sessizliğe değer vermeyi öğretmenin ana nedenleridir.

Hayattan zevk almak için bir an

Küçükler dünyanın en huzursuz ve meraklı kaşifleridir. Onları çevreleyen her şey dikkatlerini çeker ve onu görmek, koklamak ve hissetmek isterler.

Ancak büyükler çocuklara ihtiyaçları olan bu özgürlüğü her zaman sunmaz.

Her yere koşturup hiçbir yere varamadığımız, hızlı tempolu bir dünyada yaşıyoruz. En kötü yanı ise çocuklarımızı da bu hızlı dünyaya katmamız.

Öyleyse, ne yapmalıyız? Her şeyi daha sakin bir şekilde ele almalıyız. Çocuğunuzla parkta oturup ona alan, zaman ve özgürce hareket etme ve keşfetme özgürlüğünü verin.

Kendiniz ve çocuğunuz için hiçbir şey yapmamaya adanmış bir zaman dilimi belirleyin. Bir an için durup dünyada neler olup bittiğini görmek ve düşünmek mümkün.

“Sessizlik, problemleri çözmek için daha iyi yoğunlaşmanıza olanak tanır ve zorluklarla başa çıkarken daha fazla rahatlık sağlar.

Nicelik değil niteliğe önem vermek

Multitasking yani aynı anda birçok şey yapma kavramını duydunuz mu? Veya multitasking yapan çocukları?

Bu kavram, insanların pek çok şeyi aynı anda ve aynı ”mükemmellik” seviyesinde yapabileceği fikrini içeriyor.

Ancak beynimiz bunun için eğitilmemiştir. Aksine, bunu yapmaya çalışmak sadece bizi daha fazla yıpratır.

Günümüzde çocukların aldıkları eğitim, bir şeyi iyi yapmaktansa pek çok şey yapmak iyidir fikrini empoze ediyor.

Bu nedenle ne istediklerine kulak veremeden sürekli olarak gelip giden düşünce ve emirler içine dalmışlardır.

Sessizliği öğretmek, meşgul olduğunuz zaman bile düşünmek için alan ayırmak demektir.

Genel olarak, en iyi fikirler ve en yaratıcı işler, bol huzur olduğunda ve düşünmenize, analiz etmenize ve karar vermenize izin veren bir çevreye sahip olduğunuzda ortaya çıkar.

Dünyayı anlayın ve hayran olun

Sessizlik, çocukların etraflarındaki şeyleri ve bu noktaya nasıl geldiklerini düşünmeleri için harika bir araçtır.

Ağacın nasıl bu kadar uzun olduğunu; o kuşun o daldaki yuvayı nasıl kurabildiğini; güneşin ufukta o binaların arasına ne zaman saklandığını merak ediyorlar.

Bizler öyle yabancılaşmış bir hâlde yaşıyoruz ki tam karşımızda yaşanan basit ama çok belirgin değişiklikleri fark edemiyoruz.

Bu gözlem kapasitesi, eleştirel düşünmeyi ve analitik becerileri geliştirmede temeldir. Sessizlik  sanatına başvurarak çocuklara sessizliği öğretmek, tüm bu becerileri geliştirmek için iyi bir yoldur.

Montessori sessizlik oyunu

Bu, sessizlik sanatını öğretirken faydalanabileceğiniz en iyi aktivitelerden biridir. İtalyan eğitimci Maria Montessori tarafından önerilen bu oyun, çocukları bir düşünme ve rahatlama ortamı yaratmaya davet ediyor.

doğada sessiz çocuk

B u oyunu oynamak çok basit:

  1. Çocuklar bir daire içinde düzenlenmiş yere oturmalıdır.
  2. Çiçekler, kayalar veya başka bir hareketsiz nesneyi hayal etmelerini isteyin. 30 saniye sessiz kalmalılar.
  3. İşaret ettiğiniz bir sesi işitince ya da isimlerini söylediğinizde, çocuklar gözlerini açmalılar.
  4. Sessizlik anında hissettiklerini açıklamasını isteyin.

Bu aktiviteyi uyguladığınız her gün, birkaç saniye sessizlik ekleyin. Bu son derece faydalı bir aktivitedir ve aynı zamanda çocuklar için çok farklı bir deneyim olacaktır.

Bu oyun, çocuklarınızın disiplin, öz denetim ve sabır pratiği yapmasına olanak sağlar.

Bir anne olarak, çocuğunuza gelişimi için gerekli olan her şeyi sunmaya özen göstermelisiniz. Bu genellikle görünmeyen ama son derece değerli olan şeyleri içerir.

Sessizlik bu kategoriye giriyor: Çocuğunuzu sessizliğin rahatlatıcı dünyasıyla tanıştırın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.