Doğumdan sonra ne zaman cinsel ilişkiye girebilirsiniz?
Doğumdan sonra, eşinizle eskisi gibi ilişkinize devam etmek zor olabilir. Birlikte zaman geçirmeniz için biraz zaman gerekecektir. Cinsel isteğin azalması yüzleşmeniz gerekecek bir gerçektir. Bu nedenle, doğumdan sonra ilişkiler yeni bir başlangıca sebep olabilir. Çünkü, istek yok olmuştur.
Aslında, doğum sonrası ilişkilerinde problem yaşayan çiftlerin sayısı düşündüğünüzden daha fazla. Örneğin, 1500 Avustralyalı kadın arasında yapılan bir çalışmaya göre, annelerin %81’i doğumdan sonraki ilk 3 ayda cinsel problemler yaşamış. Ayrıca, %51’i de 12 aydan sonrdiva bu sorunu yaşamaya devam etmiş.
Doğumdan sonraki gerçek
Bakalım durum nasıl değişmiş. Artık daha az ilişkiye giriyorsunuz, çünkü bebeğinizle ilgilenmeye daha çok zaman ayırıyorsunuz. Yorgunluk, eşinizle ilişkiye girmeniz için gereken fiziksel ve duygusal durumu etkiliyor.
Ayrıca, fiziksel durumla ilgili şunu söyleyebiliriz ki, hamilelik sırasında rahmin büyümesi ve doğum sırasında vajinanın fazla genişlemesi de hesaba katılmalıdır. Bu nedenle, özellikle bu süreçte kanama veya yırtılma olmuşsa, eski haline dönmesi için biraz zaman gerektiğini kabul etmek gerek.
Öte yandan, vücudunuz prolaktin diye bir hormon salgılıyor. Bunun işlevi, östrojenin azaltılıp anne sütü üretilmesini sağlamaktır. Bu durum da cinsel isteğinizi azaltır.
İlişkiye girmek için en güvenli zaman nedir?
İlk olarak şunu anlamalısınız ki, doğumdan sonra ilişkiye girmemenin asıl sebebi vücudunuza iyileşmesi için zaman vermektir. Neden mi? Unutmayın ki, vücudunuz fiziksel, duygusal ve hormonel değişikliklerden geçti, bu yüzden de ilişkiye olan tepkisi koşullandı.
Bundan sonrası için, doğumdan sonra ilişkiye girmek kadından kadına değişiklik gösterecektir. Karantina olarak bilinen zaman dilimi geçene kadar beklenilmesi önerilse de, bu doğumdan doğuma değişebilir.
Örneğin, İspanya Doğum Kontrol Derneği’nin (SEC) Bilim Komitesi, eğer herhangi bir komplikasyon oluşmamışsa, sezaryen doğumdan 20 gün sonra cinsel ilişkiye devam edilebilir. Ancak, kadının rahat olacağı şartların sağlanması gerekmektedir.
Öte yandan, eğer normal doğum olmuşsa, 5 ila 6 hafta beklenmelidir.
Eğer daha öncesinde ilişkiye girmeye çalışırsanız, bu sadece acı vermekle kalmaz, ayrıca vücudunuzun doğal iyileşme sürecine de zarar verir. Cerrahi bir müdahale gerektiren veya enfeksiyona dönüşebilecek bir yırtılmaya da sebep olabilir.
“Kadınların çoğu doğumdan sonraki 3 ay içinde cinsel sorunlar yaşadığını söylüyor. Ayrıca, yarısından fazlası 12 aydan sonra da bu sorunların devam ettiğini belirtiyor”
Doğumdan sonra cinsel ilişkiye girmenin psikolojik etkisi
Bir kadın ve bir anne olarak vücudunuzdaki değişikliklerin farkına varmak, doğumdan sonra ilişkiye girmenizi kolaylaştırabilir. Bunun özellikle psikolojik tarafı üzerinde durulmalıdır.
Cinsel istekleri ve ihtiyaçları olan bir kadın olduğunuzu unutmayın. Eşinize yakınlaşın, sarılın ve hatta cinsel amaçlı olmayan dokunuşlarda bulunun. Bu, libidonuzu arttıracaktır.
Diğer faktörler
Psikolojik tarafı, doğumdan sonra ilişkiye girmek için gerekli tek nokta değildir. Dikkat edilmesi gereken başka durumlar da vardır:
- Vajinal kuruluk
- Acı ve hassasiyet
- Rahatsız pozisyonlar
Çift olarak yeniden keşfetme
Bu aşamada gerçekçi beklentilerinizin olması gerektiğini de unutmayın. Doğumdan sonra aynı eskisi gibi olacağını düşünmeyin.
Acele etmeyin, böylece rahatsız hissetmeyin. Eğer eşiniz de anlayışlı olursa, çok daha iyi. Onunla ihtiyaçlarınız, endişeleriniz ve ne hissettiğiniz hakkında konuşun. Bu, gerginliği ve cinsel hayata geri dönmeye çalışmanın verdiği stresi azaltır.
Bu yüzden, hamilelikten sonra her şeyin aynı kalacağını beklemek bir hatadır. Doğumdan sonra ilişkiye girmek, yeni bir öğrenme sürecidir.
Nasıl zevk aldığınızı, neleri yapmaktan hoşlandığınızı ve sizi neyin heyecanlandırdığını keşfetmeniz gerekiyor. En sonunda her şey eskisi gibi olabilir veya çok az ve tamamen değişebilir. Her kadın farklıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ortega Páez E., Barroso Espadero D. (2013). Cólico del lactante. Rev Pediatr Aten Primaria. 2013; 15 (23): 81-87. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322013000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en
- González, S; Brochet, C. (2015). Opciones de tratamiento del cólico del lactante. Pediatría. 2015; 48 (3). https://www.researchgate.net/publication/283976761_Opciones_de_tratamiento_del_colico_del_lactante