Düz Kafa Sendromu - Pozisyonel Plagiosefali Nedir?
Her on bebekten biri pozisyonel plagiosefali – düz kafa sendromu rahatsızlığı yaşıyor. Peki nedir bu patalojik vaka?
İyi haber şu ki bu sorun bazı doğru alışkanlıklarla önlenebilir ve ayrıca tedavi de edilebilir.
Pozisyonel plagiosefali, düz kafa sendromu bebeğin kafatasında basınçtan dolayı oluşan şekil bozukluğudur. Ve kafanın arkasında çökme şeklinde kendini gösterir.
Ancak plagiosefali kafanın yan taraflarında da görülebilir.
Bu yüzden pediyatristler bebeklerin uygun pozisyonlarda uyumasını önerirler.
Normalde bebekler yüz üstü uyurlar. Ancak, bu pozisyon ani bebek ölümlerine sebep olabilir.
O yüzden de uzmanlar yeni doğmuş bebeklerin sırt üstü uyutulmasını öneriyorlar.
Her ne kadar bazıları gelişim problemlerini plagiosefaliye bağlasalar da, aslında çok büyük bir riski yoktur.
Doğru ve zamanında bir teşhis plagiosefalinin etkilerini ortadan kaldırabilir. plagiosefali tedavisi ayrıca zararsız bir tedavi metodudur.
Pozisyonel plagiosefali – düz kafa sendromu nasıl oluşur?
Pozisyonel plagiosefalinin yaygın üç sebebi vardır ve hepsi de dış etkenlerden kaynaklanır; öte yandan, bu doğuştan gelen hastalıklardan değildir.
- Sabit duruş. Doğumu takip eden ilk aylarda bir bebeğin hareket kabiliyeti sınırlıdır. Bu da çocuğun, birisi müdahale edip değiştirmedikçe uzun süre aynı pozisyonda kalmasına sebep olur.
O yüzden bir bebeği uzun süre aynı pozisyonda bırakmak pozisyonel plagiosefaliye sebep olabilir. Bu durum sadece yatarken değil, bebek arabası için de geçerlidir.
Bu durumda yatak veya bebek arabasının bebeğin kafasına uyguladığı basınç pozisyonel plagiosefaliye sebep olur.
- Döl yatağı basıncı. Çok küçük bir rahimde olmaktan veya çoklu gebeliklerde rahimde dar bir alanda kalmaktan dolayı da bebeklerde plagiosefali görülebilir. Yine alan darlığından dolayı kas tartikolisi olan bebeklerde de bu rahatsızlık görülür.
Patolojik olarak bunun sebebi de rahimdeki şekil bozuklukları veya amniyotik sıvı ile ilgili sorunlardır. Eğer bebek içinde bulunduğu alana rağmen çok fazla büyürse de plagiosefali görülebilir.
- Aletli doğum. Forseps veya çekici kullanılan doğumlarda da bazı bebeklerde plagiosefali – düz kafa sendromu görülür. Bazı vakalarda, bu aletler sakatlıklara da sebep olabilir.
Pozisyonel plagiosefalinin bir diğer sebebi de erken doğumdur. Bunun muhtemel açıklaması ise, bebeğin kafatasının tam olarak gelişmemiş olmasıdır.
“Pozisyonel plagiosefali kafanın arkasındaki hafif çökmedir; ancak kafatasının yan taraflarında da görülebilir.”
Pozisyonel plagiosefali – düz kafa sendromu nasıl teşhis edilir?
Yeni doğan bebeklerin yaklaşık %10’unda pozisyonel plagiosefali – düz kafa sendromu görülür. Bunun en bariz belirtisi de estetik görünümdür.
Çoğu uzman bu tür şekil bozukluklarında nörolojik sebepleri elemek ister.
Pozisyonel plagiosefali – düz kafa sendromu teşhisindeki ana yöntem gözle kontrol etmektir.
O yüzden de çocuk doktorunuzla düzenli randevularınızda, doktorun bebeğin başını ölçmesi ve farklı açılardan kontrol etmesi gerekir.
Plagiosefali, kafatasının arkası veya yanlarında gözle görülür çökmelerle kendini gösterir.
Bir başka teşhis yöntemi de el, parmak ve başparmağı kullanarak dokunmaktır. Yetişkin birisi çok dikkatli bir şekilde serçe parmağını bebeğin kulaklarına dokundurarak da bu hastalığı teşhis edebilir.
Bu sırada avuç içi kafatasının yanlarında durmalı ve baş parmak da bir yarım daire oluşturacak şekilde kafayı kavramalıdır.
Pozisyonel plagiosefali – düz kafa sendromu nasıl önlenir?
Ebeveynlerin bu rahatsızlığı önlemek için bebek bakımı sırasında uygulayacakları bazı sağlıklı alışkanlıklar vardır. Aşağıda birkaç tavsiye verelim:
- Düzenli olarak pozisyon değişimi. Aynı pozisyonda uzun süre kalmaması için uykusu sırasında bebeğinizi bir yandan diğer yana çevirebilirsiniz.
- Bebeğin uyanıkken yüz üstü durması. Bu pozisyon bebek 3 aylık olduktan sonra önerilir.
- Özel yastık kullanmak. Bebeğin başını koyduğu yerde bir deliği olan özel yastıklar kullanabilirsiniz.
- Bebeği kucaklamak. Bu rahatsızlığı önlemenin en iyi yolu da bebeğinizi kollarınıza almanızdır. Bunun için kanguru veya ana kucağı gibi ekipmanlar kullanabilirsiniz.
Plagiosefali – düz kafa sendromu rahatsızlığını tedavi etmek için doktorlar fizyoterapi önerebilirler. Ve ebeveynler de böyle bir durumda plagiosefali teşhisi konmuş çocukların en büyük yardımcısıdır.
Daha şiddetli vakalarda ise özel bir kask (başlık) kullanılması tavsiye edilebilir. Bu kaskların plagiosefalinin meydana geldiği alanlara denk gelen özel bir bölümü vardır. Ve bebek yaklaşık 4 ay boyunca bu kaskı kullanır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Brett, A., Cordinhã, C., Faria, D., Mimoso, G., & Salgado, M. (2012). Plagiocefalia posicional: como actuar? (Bachelor’s thesis). http://rihuc.huc.min-saude.pt/bitstream/10400.4/1417/1/Plagiocefalia.pdf
- Esparza, J., Hinojosa, J., Muñoz, M., Romance, A., García-Recuero, I., & Muñoz, A. (2007). Diagnóstico y tratamiento de la plagiocefalia posicional: Protocolo para un Sistema Público de Salud. Neurocirugía, 18(6), 457-467. http://scielo.isciii.es/pdf/neuro/v18n6/1.pdf
- García, R. S., & González, M. G. (2008). Plagiocefalia posicional. Neurocirugía contemporánea, 2(7). http://www.infocefalia.com/pdf/plagiocefaliaposicional_julio_2008.pdf
- Martínez-Lage, J. F., Manrique, C. A., Ruiz-Espejo, A. M., López-Guerrero, A. L., Almagro, M. J., & Galarza, M. (2012, September). Deformaciones craneales posicionales: estudio clínico-epidemiológico. In Anales de Pediatría (Vol. 77, No. 3, pp. 176-183). Elsevier Doyma. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S169540331200104X