Annelikte Hayal Kırıklığı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Hepimiz yaşamda karşılaşılması zor birçok engelle karşılaşırız. İş ve aile hayatıyla ilgili sorumlulukları dengelemek, birçok kadının annelikte hayal kırıklığına uğramasına neden olabilir.
Annelikte Hayal Kırıklığı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Son Güncelleme: 17 Haziran, 2020

Anneler olarak, yoldaki engellerin bizi yavaşlatmasına ve hedeflerimizden uzaklaştırmasına izin vermeden, yaşamın kaçınılmaz engelleriyle akıllı bir şekilde yüzleşmeliyiz. Annelikte hayal kırıklığı ile nasıl başa çıkılacağını öğrenmek çok önemlidir.

Anne olmanın hayatlarımızı değiştirdiği doğrudur ve etrafımızdaki her şey yeni bir anlam kazanır. Harika ve tatmin edici bir deneyimdir, ama aynı zamanda yorucu olabilir.

Kendi ihtiyaçlarımıza ve sağlığımıza dikkat etmenin yanı sıra, anneler olarak başka bir yaşamdan da sorumluyuz. Uzun süren uykusuz gecelerin ardından yorgun günlerin geçtiği tam zamanlı bir iştir.

Bu da yeterli olmazsa, diğer çocuklar, bir eş, ev işi, alışveriş, okul ve iş gibi diğer birçok sorumluluğumuz da vardır.

Bebeğimizin hayatının ilk günlerinde, özellikle ilk kez anne olduğumuzda genellikle bize yardım edenler vardır. Bununla birlikte, bu ilk günlerden sonra, rutin inanılmaz derecede yoğun olabilir.

Duygusal stres, güvensizlikler ve baskı, olumsuz düşüncelere ve aşırı yorgunluğa neden olur, bu da hepsini yapmak imkansızmış gibi hissetmenize neden olabilir. Annelikte hayal kırıklığı, herhangi bir kadın için tehlikeli ve yıkıcı bir kombinasyon oluşturur.

Tükenmişlik sendromu

Bu sendrom, bir kadın hem fiziksel hem de zihinsel olarak uzun süreli, yoğun bir strese maruz kaldığında ortaya çıkar.

annelikte hayal kırıklığı

Bu terim çoğunlukla iş piyasasında kullanılır ve yüksek stresli ortamlarda çalışan profesyonellerde görülür. Evde de benzer stresli durumlar yaşadıkları için annelerde de görülür.

Semptomlar, kronik stresin neden olduğu bedensel değişiklikleri içerir, örneğin:

  • Kas ağrısı ve gastrointestinal sorunlar.
  • Uykusuzluk ve yorgunluk.
  • Çevrenizden izole olmak ve eşinizle ilgili sorunlar.
  • Yalnızlık ve hayal kırıklığı hissi.
  • Kaygı ve kayıtsızlık.

Evde veya işte, çok yoğun günlerde veya dinlenemediğiniz yoğun gecelerden sonra bunalabilirsiniz. Kişisel hijyen, yiyecek ve uyku, her şeyi halletmek ve sorumluluklarınızı yerine getirmek için bir kenara itilir.

Toplumun gözünde örnek bir anne olmak, buna ulaşmayı arzu eden herkesi tüketecektir. Bu kadınlar kendilerini başa çıkması zor olan sonsuz bir duygu listesine maruz bırakırlar.

Hafifletici nedenler çevremizi sardığında, yeniden düşünmek ve kendimize nefes almak için zaman tanımak önemlidir. Her zaman kendi sağlığımızı ve refahımızı göz önünde bulundurmalıyız.

Depresyon ve stresin bizi ele geçirmemize izin verirsek, olmayı umduğumuz anne olamayız. Aksine, tamamlamak istediğimiz tüm bu görevler daha da zorlaşır.

“Hayal kırıklığı ve annelik kombinasyonunun hayatınızda sadece siz izin verirseniz bir yeri vardır.”

Tükenmişlik sendromunu yenmek için ipuçları

Yardımı kabul edin

İzole olmak ve sizi ağırlaştıran problemler nedeniyle tek başınıza tükenmek korkunç bir fikirdir. Annelik yoluna başlarken ailenizin ve arkadaşlarınızın size yardımcı olması çok önemlidir.

Aynı durumları yaşayan diğer annelerle ilişkiler kurmak yardımcı olur. Önünüzdeki zorluklarla yüzleşmek için birbirinize yardımcı olabilirsiniz.

Zamanınızı organize edin ve önceliklerinize odaklanın

Aktivitelerinizi planlayın ve en önemlilerine öncelik verin. Her zaman kendinize rahatlamak için vakit ayırın ve bebeğinizle zaman geçirmenin tadını çıkarın.

Kendinize zaman ayırın

Yalnız vakit geçirmek, düşünmek, yürümek ve nefes almak son derece gereklidir. Vücudunuzu gevşetmek ve kendi başınıza doğa ile bağlantı kurmak için biraz zaman ayırın. Bu, düşüncelerinizi yeniden düzenlemenize ve daha fazla enerji ile gününüze dönmenize yardımcı olacaktır.

Bu kişisel rahatlama anının tadını çıkarmak için, bu süre zarfında bebeğe bakabilecek diğer insanların desteğine ihtiyacınız olacak.

sınıfta oturan anne

Annelikte hayal kırıklığını yönetme

İşler planlandığı gibi sonuçlanmadığında hayal kırıklığına uğrarız. Çoğu durumda, kontrol edemediğimiz dış güçlere atfedilebilir.

Bu durumda, iki olası çözümümüz var: ya hayal kırıklığının nedenini çözün ya da teslim olun.

Annelikte hayal kırıklığını yönetmek için, bunalmamızı önlemeye yardımcı olacak bir dizi stratejiyi takip edebiliriz.

Bu faktörler şunlardır:

  • Konuşmak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak. Sorunlarınızı başkalarıyla paylaşmak, kendi başınıza göremeyebileceğiniz çözümler bulmanıza yardımcı olabilir.
  • Zihninizi açık tutmak ve öğrenmek. İnsanlar hatalarından öğrenebilirler. Bilgelik, hatalarımızı bulup onarmaktan gelir.
  • Ne kadar zor olursa olsun sonuçları kabul etmek. Zaten her şeyi denediyseniz ve hala işe yaramıyorsa, olaylara başka bir açıdan bakmanın zamanı geldi.
  • Derin nefes almak vücudunuzu ve zihninizi gevşetmenize yardımcı olur. Bu şekilde sorunlarınıza olası çözümleri kolayca hayal edebileceksiniz.

Annelikte hayal kırıklığı, ancak izin verirseniz hayatınızda bir yere sahip olacaktır. Stres ve tükenme anlarının akıllıca ve destek ağınızın yardımı ile aşılması fark yaratacaktır.

Anneliğin tadını sonuna kadar çıkarın. Bebeğinizle birlikte yaşadığınız anların tekrarlanmayacağını unutmayın. Her anın değerini bilin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.