Çocuğunuzla Aranızdaki İlişkiyi Nasıl Düzeltebilirsiniz?

Çocuğunuzla olan ilişkiyi iyileştirmek, bütün aile üyelerinin birlikte çaba göstermesi gereken bir süreçtir. Sıklıkla yapılan tartışmalar ve yanlış anlaşılmalar iletişimi zorlaştırsa bile, saygıyı ve koşulsuz sevgiyi geri kazanmak her zaman mümkündür.
Çocuğunuzla Aranızdaki İlişkiyi Nasıl Düzeltebilirsiniz?

Son Güncelleme: 05 Haziran, 2019

Günümüz modern dünyasında, ebeveynler ile çocuklar arasındaki iletişim her geçen gün daha da azalmakta ve kopmaktadır. Bu yüzden, çocuğunuzla aranızdaki ilişkiyi düzeltebilmeniz için önerilerde bulunacağız.

Bu iletişim kopukluğunun nedenlerinin neler olabileceğini ve en önemli ilişkilerden birisi olan çocuğunuzla aranızdaki ilişkiyi nasıl düzeltebileceğinizi öğrenin.

Çocuğunuzla aranızdaki ilişkiyi tanımak: Kopukluk nedenleri

Modern psikolojideki en sık dile getirilen konulardan bir tanesi, anne ve babanın çocukları ile ilişkilerini düzeltmek üzerinedir. Aile ortamının bozulması, hem insan ilişkilerinde hem de bir kısmının ekonomik açıdan başarısız olmasından kaynaklanmaktadır.

Bu durumun sebepleri her aile için değişiklik gösterir. Ancak genelde bunlar:

Artan teknoloji kullanımı

Elektronik aygıtlar, aynı evde yaşayan bazı insanların arasındaki mesafeyi arttırmıştır.

Ebeveynleri elektronik aygıtlarla uğraşırken, çalışırken daha sık görmeye başladık. Aynı şekilde çocuklar zamanlarını tabletleriyle oynayarak geçiriyor. Erken yaşlarda ebeveynlerini rahatsız etmemeyi ya da işlerini bölmemeyi öğreniyorlar.

Herkes kendini haklı çıkartıyor

Aile ile tartışmaların genel sebebi, herkesin kendisini haklı görmesi ve empati kurmamasıdır. Çoğu zaman, kişiler kendi bakış açılarını açıklamaya başladıklarında tartışma patlak veriyor ve bu da beraberinde kırılganlığa ve güven duygusunun kaybolmasına neden oluyor.

Bu korku sağlıklı iletişimin kurulmasını engelliyor. İşte, tam bu noktada ilişki kopmaya başlıyor.

Korku

Çoğu çocuk için mahremiyet kavramı, ailelerine güvenmemelerine ve onlardan korkmalarına neden olmaktadır. Bu etkenler sağlıklı bir ilişki geliştirilmesini zorlaştırmaktadır. Bu durumlarda çocuklar ebeveynlerinin, hayatlarına müdahale ettiğini düşünürler. Bu da aralarındaki iletişimi daha da güçleştirir.

Ebeveynler ise otoritelerini kaybetmekten ve kendi gençliklerinde yaptıkları şeylerin çocuklarının kulağına gideceğinden korkarlar. Aynı zamanda maddi, sosyal ya da mesleki korkularını çocuklarına göstermek istemezler.

Çocuğunuzla aranızdaki ilişkiyi düzeltmek için alınabilecek önlemler

kağıttan aile figürü

Çocuğunuzla aranızdaki ilişkiyi düzeltmek için öncelikle konuşmasını ve dinlemesini öğrenmelisiniz. Bu durum her iki taraf için de geçerlidir yoksa gösterdiğiniz çaba boşa gider.

En etkili önlemlerden bazıları şunlardır:

Ebeveynler

Çocuğunuz küçüklüğünden itibaren sizin, sağlıklı iletişim kurabileceği, ulaşılabilir bir insan olduğunuzu bilmesi gerekir. Buna, onların ilgisini çeken konularda sohbet açarak başlayabilirsiniz. Onları sorguya çekmeyin. Daha ziyade hayatlarına ilgi gösterdiğinizi gösterin.

Sizinle konuşmak istediğinde işinizi bırakın ve ona kulak verin. Sözlerini kesmeyin ve kendilerini özgürce ifade etmelerine izin verin.

çocuğuna bağıran baba

Diğer yandan, verdiğiniz tepkiler çocuğunuzla olan ilişkiyi canlandırabilir ya da tıkayabilir. Eğer bir tartışma başladığında savunmacı ya da gıcık bir tavır geliştirirseniz, konuşmayı bitirmiş olursunuz.

Düşüncelerinizi çocuklarınızı azarlamadan ifade edin. Bu şekilde samimi bir ilişki için sağlıklı bir ortam oluşturmuş olursunuz. Ve en iyisi, çocuğunuz için iyi bir örnek olursunuz.

Çocuklar

İş sadece ebeveynlere kalmıyor. Çocukların da biraz çaba göstermesi lazım. Uzmanlardan gelen öneriler aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

  • Ebeveyniniz ile olan kopuk iletişiminizi düşünün. Aileniz bu dünyadaki en değerli şey çünkü siz büyürken size rehber oldular. Kızgınlıkla alınan bir karar, hem sizi hem de ailenin geri kalanını incitecektir.
  • Zihninizi başka seçeneklere de açın. Anne ve babanızın bilgeliği deneyimlerinden gelir. Onlara kulak vererek ve dürüst olarak, deneyimlerinden yararlanabilirsiniz.
  • Ailenizin mükemmel olmadığını unutmayın. Bu, onları kısa sürede affetmenizi, hatalarını görmenizi ve sabırlı olmanızı sağlar.

Sonuç olarak, aile ve çocuk ilişkisini iyileştirmek, modern toplumun başarılı olması için gereklidir. Bu sayede duygusal ve fiziksel sağlığınıza zarar verecek gücenme ve kin duygularından arınmış bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Her iki taraf için de, ailenin bir parçası olmak dünyanın en önemli şeylerinden birisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mead, M. (2014). “La educación desde la comunicación”, Cultura y Educación, 10 (1): 17-34.
  • Pacho, Z. R., & Triñanes, E. R. (2011). “Programas de entrenamiento para padres de niños con problemas de conducta: Una revisión de su eficacia”, Anales de Psicología, 37 (3-4): 223-230.
  • Torío López, S. (2004). “Familia, escuela y sociedad”, Aula Abierta, 83: 35-52.
  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.