Sanat Aracılığıyla Çocukları Eğitmek
Çocukları sanat aracılığıyla pek çok farklı biçimde eğitebileceğimizi ve bunun öğrenme sürecine çok sayıda katkısı olduğunu biliyor muydunuz? Sanatı eğitim stratejilerimize dahil ederek, ders planlamada çok yönlü ve etkili bir araç olarak kullanabiliriz.
Sanat aracılığıyla, çocukların özel öğrenme ihtiyaçlarını karşılayabilir ve duygusal ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirebiliriz. Bu yazımızda, sanatı bir eğitim aracı olarak nasıl kullanabileceğinizi ve sanat sayesinde çocukların okuldaki konuları daha iyi anlamasına nasıl yardımcı olabileceğinizi açıklayacağız.
Eğer ebeveynler ve öğretmenler çocukları eğitirken sanattan faydalanmak istemiyorlarsa, çok etkili ve değerli bir aracı göz ardı ediyorlar demektir.
Sanat aracılığıyla eğitim, sınıf ortamında orijinal yöntemlerin kullanılmasına olanak sağlar. Sanat, çocukların zihnini tetikler ve düşünme ve öğrenmede farklı yollar yaratır.
Sanat aracılığıyla çocukları eğitmek için, sanat konusunda uzmanlık bilgisine sahip olmanıza gerek yoktur. Yaratıcı bir ders programı hazırlamak ve öğreteceğiniz konularda yenilikler aramak yeterli olacaktır. Sanat aracılığıyla çocukları eğitmek için yardımcı olacak ipuçlarına bir göz atalım.
Sanat aracılığıyla çocukları eğitmek için ipuçları
İlk olarak bir sanat eseri seçin
Sanat, tarihin en mükemmel anlatıcısıdır. Bu yüzden, müfredatınızdaki her konuyu sanat eserleri kullanarak anlatabilirsiniz. İlk olarak, müzeleri araştırarak başlayabilirsiniz. Pek çoğunun kendi internet sitesi olduğu için buradan fotoğrafları, videoları ve konserleri indirebilirsiniz.
Yardımcı olmak için, sanat eserini seçerken aşağıdaki noktalara dikkat edin:
- Bu sanat eseri müfredatınızla nasıl ilişkilendirilebilir?
- Bu sanat eseri benim ilgimi çekiyor mu?
- Bu çocuklarımın veya öğrencilerimin hayatıyla nasıl ilişkilendirilebilir?
Eğer seçtiğiniz sanat eseri ile bu soruların hepsine cevap bulabiliyorsanız, araştırmanıza başlayabilirsiniz.
Açık uçlu sorular hazırlayın
Soruları hazırlamaya başladığınızda, açık uçlu olmasına özen gösterin. Eğer bir sorunun en az üç adet olası cevabı varsa, bu açık uçlu soru olarak nitelendirilebilir. Burada önemli olan iyi ya da kötü bir cevap elde etmek değildir.
Açık uçlu sorular, çocuklarda yaratıcılığı ve eleştirel düşünmeyi artırabilir. Öğrencilerinizi sanat eserlerini araştırma sürecine dahil edebildiğinizde, onlara dünyaya başka bir pencereden bakmayı öğretmiş olursunuz.
Sınıf arkadaşlarının farklı bakış açılarını da gözlemleyebileceklerini düşünürsek, bu onlar için harika bir fırsattır. Soruları sorduktan sonra, fikirlerini geliştirirken, görsel ispat gibi, çocukların kullandıkları farklı ispat yöntemlerini gözlemleyin ve onları teşvik edin.
Sanatsal bağlantı
Pek çok sanat eseri, çocukların fark ettiklerinde şaşırabilecekleri çeşitli konuları işler. Örneğin, matematik müzikle ilişkilidir. Bir bakıma, müzik matematikseldir.
Bu yüzden, müziklerde matematiksel dizilişler bulmaya çalışarak başlayın ve bu konuyu sınıfa taşıyın. Aynı şeyi dans için de uygulayabilirsiniz. Bunlar, keşfedip öğrenebileceğiniz şablonlardır.
Sanat aracılığıyla çocuklara öğretilebilecek konular
Bir ressamın portresini seçebilir ve genel bir soru sorabilirsiniz. Bu, sanat eseri, müfredat ve öğrencilerin hayatları arasında bir bağlantı yaratır. Bu tür konular genellikle etkilidir ve müfredatı ilgi çekici bir biçimde hazırlamak için iyi bir başlangıçtır.
Bunun için, derste bahsettiğiniz bir kitabı okuyarak başlayabilirsiniz. Yazarın portrelerle ilişkisini inceleyin. Bunu kitaptaki karakterlerle ilişkilendirin ve müfredatınızı buna göre hazırlayın.
Sınıfın ötesine geçin
Sınıftan çıkıp öğrencilerinizle başka mekanlarda ders işlemek iyi bir fikirdir. Mümkün oldukça öğrencilerinizle birlikte müzelere, sanat galerilerine, tiyatrolara ve konserlere giderek sanatla iç içe olun.
Sanatı şahsen deneyimlemek, bir ekran üzerinden bakmak, duymak veya gözlemlemekten çok daha iyidir. Ayrıca, sanatçılarla görüşmeler de ayarlayabilirsiniz. Bazı sanatçılar okullardaki özel programlara katılmaktadır ve pek çoğu da gençlerle eserleri ve meslekleri hakkında konuşmaktan zevk almaktadır.
Kısacası, yaratıcı olun. Sanatı işlediğiniz konuyla ilişkilendirmeye devam edin ve bunu sınıfa etkili ve ilgi çekici bir biçimde yansıtın. Böylece çocukların zihinsel gelişimine katkı sağlayabileceğinizi ve öğrenmenin sadece sınıfta gerçekleşmediğini unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cohen, Elaine Pear, y Ruth Straus Gainer. Art: Another language for learning. Heinemann, 361 Hanover Street. Portsmouth. 1995.
- Nicola Giardina. The More We Look, the Deeper It Gets: Transforming the Curriculum through Art. Indie Bound. 2018.