Sınıf Ortamında Minnettarlığı Nasıl Öğretirsiniz?
Çocuklara “Teşekkür ederim” demenin gerçek anlamını öğretmek önemlidir. Ayrıca sınıf ortamında minnettarlığı öğrettiğinizde, bu değeri pekiştirmenin yanı sıra, diğer olumsuz olanları ortadan kaldırmaya yardımcı olursunuz.
Sınıfta her zaman minnettar olunacak şeyler vardır. Çocuklar yeni bilgiler öğrenir ve işbirliği yaparken; öğretmen onları destekleyen ve öğreten konumdadır.
Minnettar çocuklar her zaman şefkatten ilham alacak ve her fırsat elindekilere olan minnettarlıklarını göstereceklerdir. Kızgınlık ya da nefret beslemek yerine, başkalarını tanıyabilir veya onlara sevgilerini sunabilirler.
“Teşekkür ederim” kelimesinin anlamı
Çocuklara evde ve okulda “teşekkür ederim” kelimesinin ne ifade ettiğini öğretebilirsiniz. Aldıkları eğitimi tanımak, ona minnettar olmak ve bundan en iyi şekilde yararlanmak ömür boyu sürecek bir derstir.
Sınıfta minnettarlığı öğretmenin bir yolu da, sınıf arkadaşları arasında işbirliğini teşvik etmektir. Ayrıca okulda çalışan temizlik görevlilerini tanımak ve onlara teşekkür etmek de çocuklar için önemli bir değerdir.
Ek olarak, öğretmenler çocukların iyi davranışlarını ödüllendirebilirler. Örneğin, onlara konuşmak, oyun oynamak veya diğer eğlenceli aktiviteler yapmak için fazladan zaman verebilirler. Bu bağlamda, sınıfta “lütfen ve teşekkür ederim” kelimelerini pekiştirmek mükemmel bir fikirdir.
Sınıf ortamında minnettarlığı öğretmenin faydaları
Minnettarlığın fiziksel ve duygusal faydaları vardır. Öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirmeye yardımcı olur çünkü bu onları daha iyi bireyler haline getirir.
Pozitif psikolojiye dayalı iyi tasarlanmış planlarla bu avantajları pekiştirirsek, başarı garantidir. Çocuklar hem sınıf içinde hem de sınıf dışında, minnettar olmanın faydalarının bir ömür boyu süreceğini anlamalıdır.
Teşekkür mektubu
Öğretmenler genellikle çocuklara sınıfta mektup yazmayı öğretir. Bir teşekkür mektubunun nasıl yazılacağını öğrenmek için dersler iyi bir fikirdir.
Bir öğrenciyi neye minnettar olduğu ve teşekkür ettiği hakkında düşünmeye davet ettiğinizde, onda aynı zamanda olumlu düşünceler ve duygular açığa çıkmasına yardımcı olursunuz.
Çocuklardan haftada veya ayda bir teşekkür mektupları yazmalarını istemek, sınıfta minnettarlığı öğretmenin mükemmel bir yoludur.
Mektup ayrıca çocukların dikkatlerini çekecek eğlenceli bir aktivitedir. İhtiyaç duydukları tek şey kalem, kağıt ve başkalarından aldıkları çabayı ve desteği anlamak için büyük bir arzudur.
Empati
Bir öğrenciden kendisini başka birinin yerine koymasını istediğinizde, olayları farklı bir bakış açısından görmeye başlarlar. Böylece, başkalarının kendileri için gösterdiği çabaları anlamaları daha kolay olacak ve minnettar olma ihtimalleri daha yüksek olacaktır.
İlginizi çekebilir:“Sessizlik Molası” Yerine Empati İle Disiplin
Eğitim ortamı, çocukların sahip olduklarına daha fazla değer vermelerine yardımcı olabilir. Çocuk, sahip olduklarını elde edebilmek için emek sarf edilmesi gerektiğini öğrenirse, minnetin önemini daha iyi anlayacaktır.
Öte yandan, çocuğun her zaman istediğini elde edememesi için bir denge kurmak gerekir. Ona istediği her şeyi verirseniz, çok az şeye değer verecektir.
Sınıfta çocuklara minnet duymayı öğrettiğinizde, bu değeri pekiştirmenin yanı sıra, diğer olumsuz davranışları ortadan kaldırmaya da yardımcı olursunuz.
Ebeveyn müdahalesi
Çocuklara örnek olarak onlara liderlik eden ebeveynler ve öğretmenler en iyi sonuçları alır. Eğer kendiniz de minnettarsanız ve bu değeri çocuklarınıza sürekli olarak aşılamaya çalışırsanız, iyi sonuçlar alırsınız.
Bu, yalnızca bir formalite ya da nezaket söylemi olmayan “Teşekkür ederim” kelimesinin anlamını öğrenmek için harika bir yoldur.
Öğretmenler ayrıca, öğrencilerin yaşamlarındaki değişimler üzerinde derinlemesine düşünmelerine yardımcı olabilir. Okul saatleri boyunca, onlardan nasıl büyüdüklerini, değiştiklerini veya öğrendiklerini düşünmelerini isteyebilirsiniz.
Daha iyi sonuçlar alabilmek için, çocuklar bu düşünceleri bir günlüğe veya deftere yazmalıdır çünkü bu, olayları olumlu bir şekilde görmelerine yardımcı olur ve sağlığa iyi gelir.
Sınıf ortamında başarı öyküleri
Sınıf ortamında başarı öykülerini anlatmak iyi bir fikirdir böylece çocukları konuşturabilirsiniz.
Ayrıca nezaket gösteren eylemleri, çocukların ilgisini çeken oyunlar aracılığıyla öne çıkarabilirsiniz. Örneğin sınıflarını temizleyen görevlilere yardımcı olmalarını söylemek veya masalarını temiz bırakmalarını istemek bile önemli adımlardır.
Son olarak, sınıf ortamında çocuklara minnettar olmayı öğretmek hem basit hem de önemli bir iştir. Bu süreç çocuklara “teşekkür ederim” kelimesinin anlamını öğretir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Guerrero Mateus, C.A. (2015) La virtud de la gratitud en niños y niñas de grado 3° de educación básica primaria. Universidad de La Salle. Extraído de http://repository.lasalle.edu.co/bitstream/handle/10185/3879/T85.15%20G937v.pdf?sequence=3&isAllowed=y
- http://www.waece.org/webpaz/bloques/PDF/Gratitud.pdf
- Jiménez González E. (2018). Programa de intervención: la gratitud en adolescentes. Universidad de Jáen. Extraído de: http://tauja.ujaen.es/bitstream/10953.1/8310/1/TFM_Estefana_Jimnez_Gonzlez.pdf
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.
- Pérez, V. M. O. (2007). La buena educación: Reflexiones y propuestas de psicopedagogía humanista. Anthropos Editorial.
- Para, B. B. V. A. (2000). Educación en valores. https://www.compromisorse.com/upload/reportaje/000/106/20-21%20bbva.pdf