Bir Değer Olarak Dinginliğin Önemi

Bir değer olarak dinginliğin önemini bilmek ve artırmak, çocukların yaşamlarındaki sorunları ve durumları daha olumlu bir şekilde çözmesine ve onlarla yüzleşmesine yardımcı olur. Bu yazımızda daha fazla bilgi edineceğiz.
Bir Değer Olarak Dinginliğin Önemi

Son Güncelleme: 23 Haziran, 2020

Dinginliğin önemini bilmek, çocuklar ve yetişkinler için çok faydalıdır. Bu karakter özelliği ve becerisi, günlük hayatta karşılaştığımız zorluklarla yüzleşirken bize güçlü ve sakin bir biçimde hareket etme fırsatı verir.

Dinginlik nedir?

Dinginlik, sakin veya rahat insanların bir özelliğidir ve kişinin karakteriyle ilişkilidir. Kişi, dingin bir karaktere sahip olabilir. Öte yandan, dinginlik kişilerin geliştirip pratik yapabileceği bir beceridir. Örneğin, kişiler farklı durumlar karşısında sakin davranabilir.

Dinginlik veya dingin biri olmak, dürtüsel veya duygularımızın etkisiyle hareket etmeden önce düşünmemize olanak tanır. Hem günlük hayatta hem de zor zamanlarda, dinginlik faydalı olabilir.

huzurlu olabilmek

Dinginlik ve öz kontrol

Günlük hayatımızda ve hayatımız boyunca, karar vermemiz ve çabuk harekete geçmemiz gereken durumlarla karşılaşırız. Bunlar, işte, ailede ve kişisel ilişkilerde karşımıza çıkabilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bunlarla farklı şekillerde yüzleşebilirsiniz.

Sorunlarla yüzleşme söz konusu olduğunda sakinliğini koruyabilen insanlarda öz kontrol vardır. Bu, kişinin sadece duyguları üzerinde kontrolü olması değil, ayrıca dürtüleri ve tepkilerini düzenlemede de kendi isteğiyle bilişsel bir yeteneği olduğu anlamına gelir.

Dinginlik ve öz kontrol aracılığıyla, sizi mantıksız davranmaya sürükleyen dürtülerinize hükmedebilirsiniz. Bunun sonucunda ise, aşağıdakileri başarabilirsiniz:

  • Zamanınızı boşa harcamazsınız
  • Hayal kırıklığı, anksiyete, gerginlik ve stres gibi duygulardan uzaklaşırsınız
  • Sorunlardan ders çıkarırsınız
  • Düşünmeden davranarak başkalarını incitmezsiniz
  • Olumlu bir kişisel ve ilişkisel denge kurabilirsiniz
  • Maksimum seviyede odaklanabilirsiniz.
  • Ruh halinizi iyileştirirsiniz
  • İç huzuru sağlarsınız

“Dinginlik, fırtınadan uzakta olmak değil, fırtınanın içerisinde huzurlu olmaktır.”

gülümseyen anne kız

Bir değer olarak dinginlik

Günümüzde hayatlarımız aileyle, işlerle, seyahatlerle, ilişkilerle ve sosyal ağlarla son derece meşguldür. Bütün bunlar, sürekli olarak bir heyecan halinde yaşamamıza sebep olmaktadır.

Hayatta sorunlarla ve sıkıntılı durumlarla karşılaştığımızda sakin olmayı veya davranmayı öğrenmek çok önemlidir. Hayatın hızlı temposunu göz önünde bulundurduğumuzda bu durumun kıymeti daha da artmaktadır.

Çocuklarımıza dinginliği bir değer olarak öğretmek de son derece önemlidir. Bunun için, yeni, bilinmeyen ve zor bir durum karşısında sakin kalabilme becerisini çocuğa aşılamak gerekir. Öte yandan, dinginlik gerektiren bazı dramatik veya tehlikeli durumlar da vardır. Bunun için, çocuklar aşağıdakileri öğrenmelidir:

  • Bütün olası sonuçları değerlendirerek, harekete geçmeden önce iyi düşünme ve analiz etmek.
  • Beklenmedik veya tehlikeli durumlar karşısında sakinliği koruyabilmek ve her zaman yardım istemek.
  • Her şeyi göreceleştirme, neyin gerçekten önemli olduğunu düşünmek.
  • Stresli durumlarda rahatlamak için nefes alıp vermeyi kontrol etmek.
  • Her şeyin bir zamanı olduğunu bilmek ve sabırlı olmak. Sorunların birden fazla çözümü olabilir ve her zaman işler doğru gitmez.
  • Harekete geçmeden önce farklı seçenekleri ve çözümleri değerlendirmek.
  • Seçenekleri ve diğer bakış açılarını dinlemek. Bütün bilgiler, deneyimler ve tavsiyeler bakış açısını genişletmeye yardımcı olur. Böylece çocuklar sorunlarla ilgili daha iyi kararlar alabilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.