Babasının yokluğuna alışması için çocuğuma nasıl yardım edebilirim?

Annelik zor bir görev; bu yazımızda sizlere çocuğunuzu babasının yokluğuna nasıl alıştıracağınızı, neler yapabileceğinizi anlatacağız.
Babasının yokluğuna alışması için çocuğuma nasıl yardım edebilirim?

Son Güncelleme: 09 Kasım, 2020

Yıllardır bize öğretilegelmiş bir şey vardır. O da, aile birliğinin mihenk taşlarının anne, baba ve çocuklardan oluştuğu düşüncesidir. Peki, aile bir bütün olmadığında ne olur? Ya da bir çocuğu babasının yokluğuna alıştırmak için ne yapılabilir?

Siz de bu sorunu yaşıyorsanız, muhtemelen kendinize ”Babasının yokluğuna alışması için çocuğuma nasıl yardım edebilirim?” sorusunu soruyorsunuzdur. Yazımızın devamında size bu durumda yapmanız gerekenler konusunda birkaç tavsiyede bulunacağız.

İdeal aile birliği efsanesi

İdeal aile birliği kavramı ve konsepti, toplumun değerlerine yerleşmiş uzun süredir dinlenen bir efsanedir.

Aslında bugün bile, baba evde olmazsa çocukların idolsüz büyüyeceğine ve gelişimleri boyunca duygusal problemler yaşayacağına inananlar bulunmaktadır. Ancak bu gerçek hayatın ötesinde olan kulaktan kulağa yayılan bir efsaneden başka bir şey değildir.

Bir aile, baba olmasa bile, eksikliğini hissetmeden bir bütün olarak bir arada yaşamına devam edebilir. Genel olarak, bu durumdan en çok küçüklerin etkilendiği ortaya çıkmıştır. Kendilerini eksik, farklı ya da yalnız, toplum tarafından dışlanmış hissederler.

Çocuğunuza babasının yokluğunu hissetirmemek ve onun üzülmemesi için elinizden geleni yapmaya çalışmak sizin önceliğiniz olmalıdır.

Babanın yokluğunun oluşacağı çeşitli durumlar vardır. Hangi sebeple olursa olsun çocuk bu durumdan duygusal olarak etkilenir. İyi bir şekilde sonlanmayan ayrılık ya da trajik bir şekilde babanın hayatını kaybetmesi çocuğunuzun idolünden ayrılmasına sebep olabilir.

Sebebi her ne olursa olsun, çocuğunuzun gerçeği bilmesi, onun bu sorunun üstesinden gelmesi açısından son derece önemlidir. Ancak bu şekilde daha az etkilenir.

Baban neden burada değil?

ağlayan kız

Küçük cocuğunuza babasının onu bugün ya da yarın okuldan almaya gitmeyeceğini, onunla oyun oynamayacağını doğru sözlerle ifade etmek sizin için zor olabilir. Babanın yokluğu aynı zamanda annesini de istese de istemese de etkileyebilir.

Çocuğumuzu etkileyen her şey, anneleri olarak bizi de etkiler.

Eğer baba öldüğü için yoksa, bir çocuğun yaşayabileceği duygular çok kafa karıştırıcı olabilir. Öfke, hayal kırıklığı ve çaresizlik duyguları içerisinde gidip gelir.

Eğer baba, boşanma kaynaklı evde değilse, bu durumda yokluğu aralıklarla hissedilebilir. Bu da bir çocuk için sinir bozucu olabilir.

Bir başka senaryoda ise, baba figürü daha çocuk doğmadan önce de olmayabilir.

Sorumluluk almayan bir erkek, tedbirler zamanında alınmazsa çocuk üzerinde olumsuz izler bırakabilir.

Çocuğunuzu hayata hazırlamak, ona rehberlik etmek ve her şeyden önce onunla doğru iletişim kurabilmek, baba figürünün eksikliğini hayatında hissetmemesi için son derece önemlidir.

Bunun kolay olmadığını biliyoruz. Özellikle çocuğunuz etrafındaki olaylar hakkında size sürekli soru soracak yaşta ise bu daha da zor olacaktır. Ancak çocuğunuz büyüdükçe bunun adil olmadığını, bunu hak etmediğini düşünse bile bu durumu anlayacaktır.

Babasının yokluğuna alışması için çocuğunuza yardımcı olacak tavsiyeler

boşanma kavga eden çift
  • Çocuğunuzun desteğe, güvenebileceği ve konuşabileceği birine ihtiyacı var. Onu anlamaya çalışan kişi, siz olun.
  • Baba figürünün aile resminden ayrıldığı durumlarda çocuğunuzun, kendisini eksik ya da utangaç hissetmesine izin vermeyin.
  • Babasıyla beraber yaşamamak onun için dünyanın sonu olmamalı.
  • Çocuğunuza bu durumun onun suçu olmadığını anlatın. Anne ve babanın boşanması durumunda bazen çocuklar kendini suçlu hissedebilir. Çocuğunuza bu durumun anne ve baba arasında yaşanan bir anlaşmazlıktan kaynaklandığını, onunla bir ilgisi olmadığını anlatmaya çalışın.
  • Öfke ve uygunsuz davranışlar, babasının yokluğuna anlam verememesinden kaynaklanan tepkiler olabilir, ancak hayal kırıklığı hissetse bile isyan etmenin doğru olmadığını çocuğunuza açıklayın.
  • Çocuğunuzu kıran ve duygusal yönden ona zarar veren her şeyden kurtulması için ona yardım edin. Gerekli görürseniz bir terapistin yardımına başvurmaktan çekinmeyin.
  • Affetmek, babası herhangi bir sebeple ortadan kaybolmuş çocuğunuza öğretebileceğiniz sihirli bir kelimedir. Ona hayatın devam ettiğini, olduğu yerde kalmaması gerektiğini anlatın.

Affetmek yaralarını sarmasına yardımcı olacaktır

Çocuğunuza olan sevginizi sık sık dile getirin, onun için endişelendiğinizi, bunu bir karşılık beklemeden yaptığınızı hatırlatın. Her zaman onunla gurur duyan bir anne olduğunuzu çocuğunuza anlatın.

Baba figürü şüphesiz ki, çok önemlidir. Ancak babasının yokluğu, küçük çocuğunuzun kaderini olumsuz bir şekilde etkilemek zorunda değildir. Çocuğunuza bu sorunun üstesinden gelmesine yardım ederseniz, bu onun hayatında çok da önemli bir faktör olmayacaktır.

Babaanneler, anneanneler ve dedeler, amcalar ve hatta yeni bir partner rol model olarak size yardımcı olabilir. Çocuğunuzun yetişkinlik döneminde eksik olan duygularını tamamlayabilir ancak karakterlerini şekillendirecek olan  sizin çocuğunuza verdiğiniz değerler ve öğütler olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.