İlk Trimesterde Leke Oluşumu: Ciddi Bir Sorun Mudur?

İlk trimesterde leke oluşumu, hamileliğin en sık görülen semptomlarından bir tanesidir. Bugün, bu semptomu yakından inceleyeceğiz.
İlk Trimesterde Leke Oluşumu: Ciddi Bir Sorun Mudur?

Son Güncelleme: 22 Eylül, 2019

İlk trimesterde leke oluşumu, hamile kadınların hepsinde görülen semptomlardan bir tanesidir. Bununla birlikte bu lekeler oldukça endişe verici olabilmektedir.

Hamilelik sırasında kadın vücudunda meydana gelen değişimler oldukça çeşitlidir ve gebeliğin ilk anından başlayarak vücuttaki farklı semptomları etkileyebilir. Bu semptomlardan ve bunların en önemli belirtilerinden haberdar olmak, kadınların hissettiği korkuyu ve endişeyi azaltabilir.

Gebeliğin ilk belirtileri

  • Regl dönemine benzer sancılar. Bu semptomlar, hormonal ve rahmin şeklindeki değişimlerden kaynaklanır. Bu sancıların şiddetli olmadığını belirtmekte fayda vardır.
  • Memelerde hassasiyet veya acı hissi. Gebelik, duyusal algılarımızı artıran inflamatuar bir süreçtir.
  • Mide bulantısı ve kusma. İlk trimesterde meydana gelen mide bulantıları ve kusma, yükselen progesteron seviyeleriyle ilişkilidir.
  • Yorgunluk. İlk trimesterde hamile kadının vücudunda meydana gelen bütün değişimler, fiziksel yorgunluğa sebep olur.

Hamile olduğunuzu öğrendiyseniz veya bundan şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir kadın doğum uzmanına gitmelisiniz.

hamilelikte leke oluşumu

Bir uzman sayesinde ilk trimesterde oluşan semptomları daha iyi anlayabilir ve tıbbi destek gerektirebilecek durumları daha iyi belirleyebilirsiniz.

Leke oluşumu neden ilk trimesterde meydana gelir?

İlk trimesterde meydana gelen kahverengi veya kırmızı lekelerin zararlı olmadığını bilmenizde fayda vardır. Bu lekeler, hamileliğin ilk haftalarında kadının damar sisteminde meydana gelen pıhtılaşmaların bir sonucudur.

Bu faktörler, vajinal akıntı görülme olasılığını da bir miktar artırmaktadır. Ancak, her hamilelikte veya her kadında bu akıntı meydana gelmeyebilir.

İlk trimesterde vajinal akıntı olması, rahimde meydana gelen değişikliklerin bir sonucudur. Ancak, hamileliğin gerekli bir semptomu değildir. Başka bir deyişle, vajinal akıntınızın olmaması endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir.

Vajinal ultrason kontrolü yapıldıktan sonra, kadınlarda bir miktar kanama görülmesi normaldir. Bu, ultrasonla aynı gün oluşabilir ve akıntının rengi kırmızıya yakındır.

Bununla birlikte, kanama ultrasondan birkaç gün sonra da meydana gelebilir ve akıntının rengi daha kahverengidir.

Ayrıca, ilk trimesterde cinsel birliktelikten sonra da az miktarda vajinal akıntı olması normaldir. Burada da endişelenmenizi ve doktorunuz aksini söylemedikçe cinsel ilişkiyi bırakmanızı gerektirecek bir durum yoktur.

Endişelenmeyi gerektirecek durumlar nelerdir?

Aşağıda tıbbi tedavi gerektiren bazı durumların bir listesini bulabilirsiniz:

  • Regl dönemi benzeri kanama. Lekelenme dışında yoğun bir kanamanız olursa, mutlaka bir doktora danışın.
  • Şiddetli karın ağrısı. Şiddetli ve yoğun karın ağrısı, acilen doktora gitmeniz gerektiğinin bir göstergesidir.
  • 38 derecenin üstünde ateş. Hamileliğin ilk haftalarında, vücudunuzdaki herhangi bir enfeksiyonun kaynağını bulmak önemlidir.

Sizde bu semptomlar ortaya çıkarsa, mutlaka bir doktora gitmelisiniz ancak unutmayın ki bu semptomların hamileliğinizi etkilemeyecek başka durumlarla ilgisi olabilir. Bu nedenle, olumsuz bir çıkarım yapmadan önce doktora danışmak gerekir.

hamilelikte doktor kontrolü

Hamileliğinizin ilk trimesterinde lekelenmeniz olursa ne yapmalısınız?

Leke oluşumu ciddi bir sorunun göstergesi olmadığından, endişelenmenize ve özel bir şey yapmanıza gerek yoktur.

Hematom olması durumunda, dinlenerek sorunu çözebilirsiniz. Sizde hematom olup olmadığını doktorunuz ultrason kontrolü ile anlayabilir ve hematom kendisini genellikle regl benzeri kanama ile gösterir.

İlk trimesterde lekelenmeleri gözlemleyen kadınlar genellikle kendilerini suçlu hissederler. Bunun sonucunda da, buna sebep olduğunu düşündükleri aktiviteleri daha az yapmaya başlarlar.

Bununla birlikte, hiçbir fiziksel aktivitenin leke oluşumunu artırmadığını bilmelisiniz. Sadece şiddetli darbelerin veya daha önce yapmadığınız yoğun tempolu egzersizlerin vücudunuzda sağlığınızı tehlikeye atacak değişimlere sebep olabileceğini unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Deutchman, M., Tubay, A. T., & Turok, D. K. (2009, June 1). First trimester bleeding. American Family Physician, Vol. 79, pp. 985–992. American Academy of Family Physicians.
  • Norwitz, E. R., & Park, J. S. (2019). Overview of the etiology and evaluation of vaginal bleeding in pregnant women. UpToDate, 1–19. https://doi.org/10.1177/10883576060210010401

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.