Hamilelik Sırasında Vajinal Akıntıdaki Değişiklikler

Hamilelik Sırasında Vajinal Akıntıdaki Değişiklikler

Son Güncelleme: 24 Mart, 2019

Yeni anne olanlar belki de hamileliğin ilk birkaç ayı sırasında fazla vajinal akıntı ortaya çıkmasının normal olduğunu bilmiyor olabilir. Bu yazımızda, hamilelik esnasında vajinal akıntıda meydana gelen olağandışı değişimlerden bahsedeceğiz. Bu bilgi sayesinde, vajinal akıntınızı analiz edebilecek ve bir enfeksiyon kapma riskine karşı daha dikkatli olacaksınız.

Beyazımsı ya da süt kıvamında vajinal akıntı

Hamileliğin ilk aylarında, kadınların sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyması çok normaldir. Bazı kadınlar, biraz yoğun ve sürekli olan kokusuz beyazımsı vajinal akıntı hissinden rahatsızlık duymaktadır. Bu, kokusuz olduğu için aslında rahatsız edici olmayan vajinal akıntı, yumurta dölllendiği andan itibaren artan kan akışı ve östrojen üretiminden kaynaklanır.

bahçede oturan hamile kadın

Hamilelik esnasında vajinal akıntının artmasına bağlı olarak değişiklikler meydana gelir. Bu durum, vücudun, rahimde çocuğu doğum anına kadar koruyan mukus tabakasını üretmesinden kaynaklanır. Vücudun ürettiği bu fazla mukus tabakası vücuttan doğal olarak atılır. Bu beyazımsı ve yapışkan olan vajinal akıntı ayrıca lökore olarak da bilinmektedir.

Vajinal akıntı söz konusu olduğunda ne zaman doktorunuza danışmalısınız?

Vajinal akıntıyla ilgili belli belirtiler olduğunda doktorunuza danışmanız gerekebilir. Eğer aşağıdakilerden herhangi bir belirtiyi yaşıyorsanız doktora gitmenizi öneririz:

  • Akıntı kaşıntı ya da yanmaya sebep oluyorsa.
  • Vajinanız tahriş olmuşsa.
  • Köpüksü bir vajinal akıntı gözlemliyorsanız.
  • Çişinizi yaparken yanma hissi oluyorsa.

Lökore genellikle beyazımsı ve süt kıvamında bir görüntüye sahiptir ve hamilelik esnasında meydana gelir.

Vajinal akıntı ne zaman endişelenilmesi gereken bir işarettir?

  • Eğer bir vajinal enfeksiyon yüzünden ortaya çıkıyorsa.
  • Embriyo aşamasını geçtiğinizde vajinal akıntı su kıvamındaysa.
  • Eğer akıntı rahim zarının olması gerekenden önce parçalanmasından kaynaklanıyorsa. Bu durum, tıbbi müdahale ve anne için hamileliğin geri kalanında zorunlu dinlenme gerektirebilir.
  • Eğer akıntı kötü bir kokuya sahipse ya da yeşilimsi sarı renkte ise. Bu durum, bir mantar ya da bakteri enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir ve doğumdan önce tedavi edilmesi gerekir.

Vajinal akıntı, hamile kadınlarda çeşitli yoğunluklarda rahatsızlığa sebep olur.

Bazen bu durumun sebep olduğu iltihaplanma, erken doğuma ya da amniyotik zarın erken parçalanmasına sebep olabilir. Eğer amniyotik zar erken parçalanırsa, bu durum bebeği bazı riskler altında bırakabilir.

Eğer yukarıda bahsettiğimiz bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız derhal doktorunuza danışmalısınız. İdrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel vajinozis, pelvik iltihap hastalığı ya da mantar enfeksiyonuna sahip olabilirsiniz.

Hamilelikte artan vajinal akıntı ile karşılaşıldığında ne yapılması gerekir?

Artan vajinal akıntıdan kaynaklı rahatsızlığı önlemek için genital bölgenizi temiz ve kuru tutmaya çalışmalısınız. Vajinal akıntının giderek arttığını fark ederseniz hijyen yöntemlerinizi artırın. Bunun için, hijyenik mendil, koruyucu ped ya da pamuk kullanabilirsiniz.

uyuyan hamile kadın

Doğum yapacağınız tarih yaklaştıkça vajinal akıntının arttığını fark edebilirsiniz.

Gebeliğin sonlarına doğru vajinal akıntı genellikle daha yoğun ve yapışkandır hatta kanla karışık olarak da görülebilir. Bu akıntı, rahmi koruyan mukus tabakasının aşamalı ya da aniden azalmasına bağlı olarak meydana gelebilir. Bu tabaka, rahim ağzı doğum için genişlemeye başladığında rahimden ayrılır.

Hamileliğin son haftalarında, B tipi streptokok enfeksiyon ihtimali olduğu için genellikle vajinal smear testi yapılır. Bu enfeksiyonun, doğum kanalı aracılığıyla bebeğe de aktarılması mümkündür. B tipi streptokok enfeksiyonlar, doğru ilaç tedavisiyle kolayca iyileştirilebilir.

Aklınızda tutmanız gereken şeyler…

  • Pamuktan ya da doğal iplikten yapılmış iç çamaşırları tercih edin. Sentetik kumaşlar tahrişe ve rahatsızlığa sebep olabilir.
  • Parfümlü tuvalet kağıdı ya duş jeli kullanmamanız gerekir çünkü bunlar da tahrişe ve rahatsızlığa sebep olabilecek kimyasallar içerebilir.
  • İç çamaşırlarınızı sıradan deterjanlar yerine doğal sabunlarla yıkayın.
  • Hamile kadınlar genellikle günlük ped kullanmayı tercih etmektedir, fakat bunların kullanımı tahriş ve rahatsızlık hisseden kadınlara önerilmemektedir.

Hamilelikte vajinal akıntıda değişiklik olması birçok faktöre bağlı olan çok doğal bir durumdur. Tavsiyelerimize uyun ve yukarıda bahsettiğimiz şeyleri uygulayın. Bu sayede enfeksiyon riskini de azaltmış olacaksınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.