Kardeşler Arası Dargınlık ile Nasıl Baş Edilir?
Kardeşlerin gün boyu küçük görünen sebeplerle kendi aralarında kavga etmesi çok doğaldır. Fakat bu, kardeşler arasında dargınlık oluşturmadan, kendi aralarındaki farkları sağlıklı bir şekilde çözebilme yetisidir.
Kız ve erkek kardeşler her zaman birbirlerinden farklı olacaktır. Tıpkı gezegendeki herhangi iki insanın zaman zaman aynı fikirde olmakta zorlandığı gibi. Bu farkları çözmenin anahtarlarından biri aile arasındaki iletişimin kalitesidir.
Ailenin her bireyi arasındaki iletişim; açık, samimi ve saygılı olmalıdır. Ailedeki herkese, kendini ifade edebilme fırsatı verilmeli ve eşit bireyler olarak muamele edilmelidir. Bunlar çocuğunuza, kendisinin dinlendiğini, sevildiğini ve kendisine değer verildiğini hissettirir.
Kardeşler arası dargınlığa ne sebep olur
Birçok etken, kardeşler arasında dargınlık gelişmesine yol açabilir. New York’ta bir psikoterapist olan Jeanne Safer, kardeşlerine darılmaya daha yatkın iki tür kişilik olduğunu söylüyor.
Bunun yanında Psychology Today’den bir makale evrimin, kardeşler arası dargınlığın varlığının sebeplerinden biri olduğunu da belirtiyor. Bu söylemin şu şekilde arkasında duruyor: Kardeşler, rakip olmaları ve hayattaki en önemli kişiler olan ebeveynlerinin dikkatini çekmeleri için programlanırlar.
Ve bu da problemin çıkış noktasıdır: Ebeveynlerin çocuklarına gösterdiği tutum ve ilgi. Bu nedenle çocuklarınıza eşit ve adil bir şekilde davranmak, onları birbirine dargın olmaktan uzak tutmanın anahtarı olacaktır.
Kardeşler arası dargınlık ile baş etme stratejileri
Eşit muamele
Ebeveynlerin bir çocuğa diğerlerinden daha fazla yakın hissetmesi çok doğaldır. Fakat kardeşler arası dargınlık ile baş etmenin, daha da iyisi önlemenin sırrı onlara eşit bir şekilde muamele etmektir.
Ebeveynlerin çocuklara, onların ihtiyaçlarıyla ilgilendiğini göstermeye odaklanması ve onları ne olursa olsun ayrımcılığa maruz bırakmaması gerekir.
Her aile üyesinin, kendisine aynı nicelik ve nitelikte ilgi gösterildiğini hissetmeye ihtiyacı vardır. Ve tabi ki hepsinin aynı miktarda şefkate ihtiyacı vardır.
Adil kurallar
Evinizdeki kural ve ilkeler her aile üyesine karşı açık olmalıdır. Aynı zamanda kurallar, olması gerektiği gibi her kardeş için aynı olmalıdır.
İdeal olarak anne ve baba arasında bir denge hakim olmalıdır. Aralarında anlaşarak kuralların ne olacağına ve çocuklarına karşı nasıl bir tutum sergileyeceklerine beraber karar vermelidirler.
Ebeveynler, her çocuğa adil bir şekilde davranılmasını garantilemek için gayret göstermelidir.
Karşılaştırma yapmaktan kaçının
Herhangi bir insan gibi çocuklar da kardeşleriyle veya bir başka çocukla karşılaştırıldığı zaman rahatsız hisseder.
Çocuklarınızın arasında (veya herhangi bir çocukla!) karşılaştırma yapmaktan kaçının. Her çocuk faklıdır.
Bazen ebeveynler çocukların kendilerine özgü ayrıcalıklarını ve kusurlarını, öğrenmelerine yardımcı olmak için, çocukların kendileriyle paylaşır. Fakat seçtiğiniz sözler için çok dikkatli olmanız gerekir.
Çocukların çok hassas ve duydukları şeyleri kolayca yanlış anlayabileceğini unutmayın. Kendilerine veya kardeşlerine olan niyetinizi yanlış anlayabilirler. Bu tarz yanlış anlamalar kardeşler arası dargınlık oluşmasına sebep olabilir.
Ebeveynlerin çocuklara, onların ihtiyaçlarıyla ilgilendiğini göstermeye odaklanması ve onları ne olursa olsun ayrımcılığa maruz bırakmaması gerekir.
Bütün çocuklarınızla eşit paylaşın
Her çocuğunuza eşit miktarda kaliteli zaman ayırmayı deneyin. Her biriyle bireysel ve bunun yanında grup olarak da vakit geçirmek çok önemlidir.
Aralarında yapmaktan keyif aldıkları ve ilgi duydukları aktiviteler seçin.
Çocuklarınızın hangi evrede olduğunun farkında olun
Ebeveynler çoğu zaman çocuklarının kardeşlerine dargın olduklarının farkına varamazlar. Fakat bu durum, çocuklar, farklılıklarını sağlıklı bir şekilde çözmeye başladıkları zaman daha görünür olur.
Eğer bu, sizin ailenizde de gerçekleşen bir durumsa çocukların büyük ailelerde ebeveynlerin dikkatini çekmek için mücadele ettiğini unutmayın.
Aslına bakılırsa kardeşler arasında kıskançlığın diğer zamanlara göre daha sık olduğu yaş aralıkları vardır. Örneğin çocuklar 6 veya 7 yaşlarındayken, daha bağımsız hale gelir ve kendi kişiliklerini oluştururlar.
Bu evrede çocuğunuzun, sizin onu ne kadar sevdiğinizi bilmesi hayati bir önem taşır. Eğer bu yaşlarda bir çocuğunuz varsa abartmadan ona, onu ne kadar sevdiğinizi hissettirin veya en azından niyetiniz bu yönde olsun. Çocuğunuzun size her daim güvenebileceğini ona gösterin.
Ergenlik zor olan bir başka aşamalardan biridir. Gençler sadece yalnız kalmak ister gibi görünseler bile, yakın ve duygusal ihtiyaçlarına yönelik olmak kritik bir önem taşır.
Özetlemek gerekirse, çocuklarınızın duygusal açıdan yanlarında olmak ve açık ve samimi bir iletişim, kardeşler arası dargınlığı önlemek için yapabileceğiniz en iyi şeydir.
Evinizi, evin her bireyine onların sevildiği ve önem verildiği bir yer gibi hissettirmek için elinizden gelenin en iyisini yapın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dunn J. (1993). Young children’s close relationships: Beyond attachment. Thousand Oaks, Calif: Sage Publications.
- Martín Nieto, J., & Gómez Gómez, O. (2014). Cómo gestionar las relaciones entre hermanos y las relaciones intergeneracionales con la familia extensa, nuevos modelos de familia, etc. https://www.redined.educacion.es/xmlui/handle/11162/131186
- Peleato, C. (n.d.) La relación entre hermanos múltiples: rivalidad y competencia. AMAPAMU org. http://www.amapamu.org/actividades/jornadas/VIIITalleres/Resumen-%20rivalidad%20en%20multiples.pdf
- Nina Howe, PhD, Holly Recchia, PhD. (2014). Las relaciones entre los hermanos y su impacto en el desarrollo de los niños. Department of Education and Centre for Research in Human Development, Concordia University, CanadáDiciembre 2014, Ed. rev.
http://www.enciclopedia-infantes.com/sites/default/files/textes-experts/es/2592/las-relaciones-entre-hermanos-y-su-impacto-en-el-desarrollo-de-los-ninos.pdf - Ainsworth, M.D.S. (1989). Atachment beyond infancy. American Psychology, 44, 709-716.
- Arranz Freijo, E. (2000). Interacción entre hermanos y desarrollo psicológico: una propuesta educativa. https://minerva.usc.es/xmlui/bitstream/handle/10347/5181/pg_313-334_inneduc10.pdf?sequence=1
- Howe, N. y Recchia, H. (2014). Las relaciones entre hermanos y su impacto en el desarrollo de los niños. Concordia University, Canadá. Recuperado de: http://www.enciclopedia-infantes.com/sites/default/files/textes-experts/es/2592/las-relaciones-entre-hermanos-y-su-impacto-en-el-desarrollo-de-los-ninos.pdf
- Velasco, T. (2011). Conociendo un poco más el apego. Pedagogía Magna.