Kırgınlıktan Kurtulmak İçin Faydalı İpuçları
Yıllarca hayatınızda kalan olumsuz duygular, size zarar vemeye başlar ve anksiyeteden psikosomatik hastalıklara kadar ciddi sorunlara yol açar. Bu nedenle kırgınlıktan kurtulmak gerekir.
Bütün bunlar göz önüne alındığında, kalbimizde ve zihnimizde kin tutmaya sebep olan duyguların üstesinden gelmek önemlidir. Böylece hayatta ilerlemek mümkünleşir.
İnsan İlişkilerinin Önemi
İyi ilişkiler kurmak, duygusal dengenizi korumayı ve bulunduğunuz çevrede mutlu olmayı sağlar. Bu faydalarının yanı sıra, bir başkasının hayatına ortak olmak ve onunla bir şeyler paylaşmak ise zor zamanlarınızda aradığınız desteği bulmanıza yardımcı olur.
İnsanlarla olan ilişkilerin pek çok faydası olsa da, neden olabileceği uyuşmazlıklar aşağıdaki duygulara yol açabilir:
- Gurur
- Öfke
- Kırgınlık
- Hoşnutsuzluk
- Kin
Kırgınlık kavramı
Kırgınlık olumsuz bir duygudur. Fiziksel ve ruhsal sağlığınızı etkiler ve huzurunuzu bozar.Sizi gücendiren durumun tutsağı olmanıza veya duygusal yaralara yol açan acı, aşağılanma ve reddedilme gibi kötü hislere kapılmanıza neden olur.
Kırgın insanlar nasıl davranır?
Sürekli bir şeylere kırılan bir insan olmak kötü bir fikirdir çünkü bu şekilde davranmak sadece yalnız kalmanıza ve acı çekmenize yol açar. Bunun yanı sıra, kendinize de kırgın olabilirsiniz.
Kırılgan insanlar, başkalarıyla yaşadıkları fikir ayrılıklarını unutmada zorlanırlar. Ne olduğunu anlamaları ve affedip unutmaya karar vermeleri için uzun zamana ihtiyaçları vardır.
“Olumsuz bir duygu, yıllarca hayatınızda kalır ve sonunda size zarar verir.”
Kırgınlıktan kurtulmak için 12 faydalı ipucu
Kırgınlık sağlıksız bir duygudur ve nefret etmeye ve intikam alma isteğine sebep olabilir. Ayrıca, bu duygu bütün hayatınızı ele geçirebilir ve sonunda bütün enerjinizi alıp götürebilir. Bu hoşnutsuz duruma bir son verebilmek için, aşağıdaki ipuçlarını uygulayın:
- Kırgınlık hissinin geçmesine izin verin. Güvendiğiniz biriyle konuşun veya hissettiklerinizi bir yere yazın.
- Kırgınlığın size sadece acı verdiğini fark etmelisiniz.
- Geçmişi düşünmeyi bırakın. İleriye bakın.
- Öfkeli olmanın size iyi gelmediğinin, aksine zaman ve enerji kaybı olduğunun bilincinde olun.
- İnsanların kusurlarını kabul etmeyi öğrenin. Herkes hata yapabilir.
- Kırgınlıkları çok ciddiye almamaya çalışın.
- Her şeyin değişebileceği gerçeğini kabul edin. İnsanlar da biz farkında olmadan değişir ve artık sizin hayalinizdeki kişi olmaz.
- Sizi kıran kişiyle konuşun. Olanlar hakkında ne düşündüğünüzü ve ne hissettiğinizi anlatın.
- Alçak gönüllü olmaya çalışın. Böylece daha az kırılırsınız ve hata yapabildiğinizin farkına varırsınız.
- Sorunları çözmek için ilk adımı atmaya çalışın. Bunu bir yenilgi olarak değil cesaretli bir davranış olarak düşünün.
- İntikam almayı unutun. Bunun sonu iyi olmayacaktır. Suçlu kişiyi cezalandırmak yerine çözüm bulmaya çalışın.
- Sizi kıran kişiyi içten bir şekilde affetmek, sizi mutsuz eden kötü düşünceleri unutmanıza yardımcı olur. Ayrıca, iç huzura kavuşursunuz.
Özetlemek gerekirse, kırgınlık gibi negatif duygular omzunuzda ağır bir yük taşımak gibidir. Bunlardan tamamen kurtulamıyorsanız, bir psikolog ile görüşmek iyi olacaktır. Kin tutmanın, zehir içmek ve bu zehrin sizi kıran insanı öldürmesini beklemek gibi olduğunu unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Jordán, M. E. L., & Medina, M. F. G. (2006). Disciplinar con inteligencia emocional: técnicas para enseñar hábitos y valores en los niños. Ediciones Gamma SA.
- Ortega Ruiz, P., & Mínguez Vallejos, R. (2003). Familia y transmisión de valores. https://gredos.usal.es/handle/10366/71937