Çocuklara Şema Yaparak Çalışmayı Öğretin
Çocukların okulda daha başarılı olmaları için uygulayabilecekleri çeşitli çalışma teknikleri vardır. Bu yazımızda çocukların nasıl şema yaparak çalışabileceklerinden bahsedeceğiz.
Taslak çıkararak ya da şema yaparak bilgileri özetleyebilir, bu sayede kavramları daha iyi anlayabilirsiniz. Bu çalışma tekniğini çocuğunuza küçükken öğretirseniz, onlar da daha etkili ve verimli çalışabilirler.
Şemaların çalışırken uygulanabilecek birçok yöntemden yalnızca biri olduğunu unutmayın. Esasında ç alışma yöntemlerini 5 kategoriye ayırabiliriz:
- Okuduğunu anlama
- Altını çizme
- Özet yapma
- Ezberleme
- Bireysel değerlendirme
Çalışma alışkanlığı çevresel, mekansal, geçici fakat benzer durumlar çerçevesinde edinilir. Öğrenme yetisinin aktif bir şekilde gelişmesi için öncelikle çalışma alışkanlığının edinilmesi gerekir.
-García Huidobro-
Çocuklara Şema Yaparak Çalışmayı Öğretin
Bir bilgiyi özetlemeniz gerektiğinde, o bilgiyi derleyip toparlayabilmek için farklı farklı stratejilere başvurmanız gerekir. O bilginin özümsenmesi ve ezberlenmesi için içeriği eğip bükerek en basit haline getirebilmelisiniz. İşte bu noktada şema yaparak ya da taslak çıkararak işinizi oldukça kolaylaştırabilirsiniz.
Şemalar, bir metindeki temel ve alt anlamları görsel olarak açık bir şekilde ifade etmeye yararlar. Şema yapmanın diğer özetleme tekniklerine göre avantajı, ilgili bilgileri tek bakışta yakalayabilmenize imkan sağlamasıdır.
Üzerinde çalıştığınız konuya göre değişiklik gösteren farklı tarzda şemalar vardır:
- Karşılaştırmalı şemalar: Farklı özellikleri karşılaştırmaya ve bilgiyi tek bakışta yakalamaya yararlar.
- Hiyerarşik şemalar: Metindeki fikirleri organize etmek ve sınıflandırmak için bu tarz şemaları kullanabileceğiniz gibi, şemadaki bazı kavramları çalıştığınız diğer metinlerle de birleştirebilirsiniz.
- Ardışık şemalar: Bilgileri farklı etmenlere göre (zaman, metot, özellik gibi) sıralamak istediğinizde ardışık şemalar oluşturabilirsiniz.
Çocuklarınıza şema yaparak çalışmayı öğretirseniz, işleri çok kolaylaşır. Fakat bu çalışma tekniğini öğrenmek için yalnızca teoriyi bilmek yetmez. Teoriyi pratiğe dökerek, bol bol şema yapmalı ve çocuklarınıza da yaptırmalısınız.
Bundan dolayı, ders çalışırken çocuklarınıza eşlik etmeniz gerekebilir. Çocuğunuza görsel şemalar oluşturmaları için yardımcı olun ki, zamanla bunu sizin yardımınız olmadan da başarabilsinler.
“Çalışmayı bir zorunluluk olarak değil, bilginin muhteşem evreninde derinlere doğru bir yolculuğa çıkmak için bir fırsat olarak görün.”
-Albert Einstein-
İyi Bir Şemanın Özellikleri
İyi bir şema oluşturmak için bazı adımları takip etmelisiniz:
- Öncelikle, metni dikkatlice okuyun.
- Ardından, temel ve alt anlamların altını çizin.
- Metni özetleyecek bir başlık bulun.
- Sonrasında, ne tarz bir şema oluşturmak istediğinizi seçin.
- Metni başlık ve alt başlıklara ayırın.
- Son olarak, her bir fikri uygun kısımlara yerleştirin ve her şeyi kısaca doğru bir şekilde ifade edin.
Şema ya da taslakların ayrıca şu özellikleri de yansıtmaları gerekir:
- Ana fikirlerin hepsini şemanın altında toplayabilmelisiniz.
- Metnin ana fikrini ön plana çıkarabilmeli ve birbirleri ile ilişkilendirebilmelisiniz.
- Şemanın, ana ve yardımcı fikirlerin düzgün bir şekilde birbirine bağlandığı bir mantıksal örgüde ilerlemesini sağlamalısınız.
- İçeriğin hızlı bir şekilde anlaşılabilmesi için gösterim biçimlerini gayet açık bir şekilde belirtmelisiniz.
- Kısa ya da anlaşılır anahtar kelime veya ifadeler kullanmalısınız, uzun cümleler değil.
Bu tavsiyelerimize kulak vererek, çocuklarınıza okuldaki performanslarını geliştirmeye yardımcı olacak şekilde şemaları kullanmalarını öğretebilirsiniz. Bu sayede, tek bir bakışta konularla ilgili genel bir fikir sahibi olabilir ve konular arasında ilişki kurabilirler.
Böylelikle çocuklarınız bilgileri kolayca öğrenir, özümser, anlar ve hatırlarlar. Bunun için biraz uğraşmak, zaman ayırmak ve çaba göstermek gerekiyor, ama buna kesinlikle değer!
“Eğer başarılı olmak istiyorsan merdivenleri seyredip durma. Ta ki en üst noktaya ulaşıncaya dek adım adım çıkmaya başla.”
-Anonim-
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Molina, F. (2017). Taller técnicas de estudio. Proyecto Creciendo. Recuperado de: http://ampaiesalpedrete.org/wp-content/uploads/2017/09/Proyecto-Taller-Tecnicas-Estudio.pdf
- Serrate, R. (2008). Ayúdale a estudiar. Las claves del éxito escolar. España: Ediciones del Laberinto.