"Wreck-It Ralph!"- Tüm Aile İçin Harika Bir Film
Yönetmen Rich Moore, Wreck-It Ralph animasyon filmini yarattı ve 2012’de yapımcılığını üstlendi. Walt Disney yapım şirketi, iki ödül ve beş festival adaylığı kazanan filmi yaptı. Peki bu filmi bu kadar eşsiz kılan nedir?
Görünüşe göre, Moore ve animasyon ekibi benzer tatlılığı ve esprileri anımsattığı için Pixar’ın formülünü kullanıyor. 3D animasyon ve video oyunlarını birbirine bağlayan, çocukların ve yetişkinlerin birlikte izlemesi için kesinlikle ideal bir film.
Mizah ve aksiyon dolu Wreck-It Ralph, macera ve nostaljiyi birleştirirken arkadaşlıkları sorgular ve hatta yaşla birlikte gelen varoluşsal krizleri tartışır. Başarısının sırrı, oyunların yaratıcı potansiyeline duyulan gerçek coşkudur.
Film bir dizi karakter içerir; bazıları yenidir, bazıları ise her yaştan insan tarafından daha çok tanınır. Tüm video oyunu karakterleri, Toy Story filmlerinde olduğu gibi canlanır ve etkileşime girer. Wreck-It Ralph, aynı macera ve nostalji kombinasyonunu içerir.
Şüphesiz, bu 3 boyutlu animasyon filmin ana varlığı insanlığıdır. Sırrı sanal oyuncakların, haysiyet, saygı ve hayatları için savaşma biçimlerinde. Filmi çok daha eğlenceli ve ikna edici yapan da budur; aynı zamanda video oyunlarına olan sosyal saplantımızla hafifçe alay ediyor.
Wreck-It Ralph-film
Bu filmin kahramanı, 80’lerin talihsiz bir kötü karakteri olan Ralph. Herhangi bir gerçek Disney animasyon kahramanı gibi, bir kimlik krizi yaşıyor. Başka bir oyunda kahraman haline gelerek bu durumu çözmeye çalışır.
Ralph’in amacı, nihai amacına ulaşmak için kuralları sarsmak ve farklı atari dünyalarında seyahat etmektir, böylece herkese kahraman olabileceğini kanıtlamaktır. Ama derinlerde herkesin ondan hoşlanmasını istiyor.
Filmde ayrıca birkaç tanınmış video oyunu karakteri var; aslında, her kare bir video oyunu içinde yer alır. Eylemin çoğu, iletişim kablolarından geçen bir tren seferi ile birbirine bağlanmış olarak akıllıca temsil edilmiş makinelerin içinde gerçekleşir.
Amacının peşindeki benzersiz zihniyeti, retro platform oyunundan vazgeçmesine ve atari salonundaki ekranlardan atlamasına neden oluyor. Ralph, yeni ve cesur oyun dünyaları ve yakalanması zor bir kahramanın madalyasını buluyormuş gibi yapıyor.
Konu, dünyaların nasıl çalıştığına dair birçok kuralı, farklı karakterlerin hikayelerini ve önemli sayıda şakayı içerdiği için oldukça çabuk derinleşiyor. Çocuklar bahsettikleri klasik oyunları bilmediklerinden, filmdeki şakalar ebeveynlere yöneliktir.
“Sanal karakterlerin haysiyet, saygı ve hayatları için savaşma biçimleri, filmi çok daha eğlenceli ve ikna edici hale getiriyor.”
Toy Story ile benzerliği
Birçoğu Wreck-it Ralph‘in Pixar’ın Toy Story filmini taklit ettiğine değiniyor. Gerçekten de yüzeysel bir benzerlik var: Her iki animasyon filmi de başlangıçta çocuklar ve oyuncakları arasındaki ilişkiye odaklanıyor.
Ancak film, çocukların bu karakterlerle tanıştığı bir oyun odasında başlarken, ara sıra karakterlerin oyun içinde birbirleriyle nasıl etkileşim kurduğunu ele almaya başlar. Bu nedenle, insan temasına daha az atıfta bulunur.
Her iki film de, çocukların oyuncakları için hayal ettikleri zengin ve ayrıntılı hayatların bir illüzyon değil, gerçek dünyalarına kıyasla buzdağının görünen kısmı olduğu fikrini taşıyor.
Öte yandan, her iki film de çocukları hedeflediği için, kendin olmanın ve kendinden hoşlanmanın önemi ve arkadaşlığın kurtarıcı gücü ile ilgili mesajlarda belli bir benzerlik var.
Bu, Walt Disney için bir paradigma değişikliğini temsil ediyor. Gerçek şu ki Wreck-it Ralph‘in Disney ve Pixar öğeleri arasında böylesine tutarlı bir dengeye sahip olması, onu bugüne kadar yapılmış en iyi animasyon filmlerinden biri yapıyor.
Kısacası, her atari oyunu hayranını kesinlikle kıkırdatacak referanslarla dolu bir animasyon filmi. Öyleyse, çocuklarınızla oturup şimdiye kadar yapılmış en iyi Walt Disney filmlerinden birinin tadını çıkarın.