Çocuklarda Dinleme Becerisini Geliştirmek İçin 5 Oyun

Çocukların dinleme becerisini geliştirmek için hangi oyunu seçerseniz seçin, onu ilgi çekici bir hale getirmeye çalışın.
Çocuklarda Dinleme Becerisini Geliştirmek İçin 5 Oyun

Son Güncelleme: 10 Aralık, 2019

Çocuklarınız sizi dinliyor mu yoksa sadece duyuyor mu? Tabii ki, bu iki kavram birbirinden çok farklı. Bu 5 oyun çocuklarda dinleme becerisini geliştirmek için size çok yardımcı olacak ve bunu eğlenceli bir şekilde yapmanızı sağlayacak.

Bu Oyunlar Çocukların Dinleme Becerisini Nasıl Geliştirir?

Çocukların dinleme becerisini geliştiren bu oyunlar, çocukların uygulaması gereken belli yönlendirmeler içerir. Eğer çocuğunuz bir şeye dikkatini veremiyorsa, bu yönlendirmeleri doğru şekilde uygulayamayabilir.

Bu yüzden, bunlar dikkat ya da konuşma problemi olan çocuklar için de faydalı olabilir. Bazen çocuğunuza sadece yönlendirmeleri vermeniz yeterli olmaz, ona oyunun nasıl oynanacağı ile ilgili bazı örnekler de vermeniz gerekir.

Çocuğunuzun anladığından emin olmak için ona oyunu birkaç kez göstermekten çekinmeyin. Motivasyon ve destek yoluyla, olumlu olmasını teşvik edin. Sizle beraber bir yetişkinin daha oyuna katılması iyi olabilir.

Bu sayede, çocuk bir noktada dikkatini kaybederse, onun ilgisini çekmek için müdahale etmeniz daha kolay olacaktır. Eğer birkaç kez göstermenize rağmen çocuğunuz hala yönlendirmeleri anlamıyorsa, bir kez daha deneyin ya da başka bir aktiviteye geçin. Bazı çocukların daha fazla ilgiye ihtiyacı olabilir ya da başka bir aktivite onlara daha uygun olabilir.

Çocuklarda Dinleme Becerisini Geliştirmek İçin 5 Oyun

Oyun: “Simon Diyor ki…”

Bu oyunda, çocuklarıın “Simon diyor ki…” ifadesinden sonra duyduklarını uygulamaları beklenir. Yani örneğin onlara, “Simon, burnuna dokun diyor”, “Simon sağ bacağını kaldır diyor” ya da benzer yönlendirmeler içeren cümleler söyleyebilirsiniz.

  • Oyunu biraz daha karmaşık hale getirmek için oyunu gözleri kapalı oynamasını sağlayabilirsiniz. 
  • Ayrıca, çocuğunuzu test etmek için her seferinde “Simon diyor ki” dememeyi de tercih edebilirsiniz. Eğer sizi dinliyorlarsa, yönlendirmeleri takip etmeyecektir.
çocukların dinleme becerisini geliştirmek

Oyun: “Meyve Salatası”

Üzerinde meyve resimleri olan birkaç kart hazırlayın. Çocukların yuvarlak halinde oturmasını sağlayın ve her birine bir kart verin. İki meyvenin adını söyleyin, örneğin, elma ve portakal.

Bu meyvelerin kartlarına sahip olan çocukların yer değiştirmesi gerekir. Başlamadan önce, “meyve salatası” derseniz herkesin yer değiştirmesi gerektiğini söylemeyi unutmayın.

  • Kartları ezberledikten sonra geri vermelerini isteyerek oyunu daha zor bir hale getirebilirsiniz.
  • Birkaç turdan sonra kartları değiştirerek oyunu çeşitlendirebilirsiniz. Bu sayede, çocukların farklı meyveleri ezberlemek için dikkatlerini toplamaları gerekir.

Oyun: “Dikkatli Dinle”

Bu oyun, çok basittir fakat çocukların dikkatini toplamak için işe yarar. Çocuklarınıza kısa bir hikaye okuyun ve belli bir kelimeyi her tekrar ettiğinizde belli bir hareket yapmalarını isteyin.

  • Örneğin, her “Merve” dediğinizde, sağ bacaklarını kaldırmalarını söyleyin.
  • Birkaç kelime ve eylem seçerek oyunu biraz daha karmaşık hale getirebilirsiniz.

“Eğer çocuk bir noktada dikkatini kaybederse, onun ilgisini çekmek için müdahale edebilirsiniz.”

Oyun: “Konuşan Şapka”

Şu malzemeleri toplayın: Hakkında konuşacak konular içeren kartlar, bir şapka ve bir zamanlayıcı (bu isteğe bağlıdır, normal bir saat de kullanabilirsiniz). Çocukların yarım çember şeklinde oturmasını isteyin ve siz de onların önüne oturun. 

Çocuklardan birine bir şapka verin ve bir kart seçmesini isteyin. Daha sonra, çocuk seçtiği konuda bir dakika boyunca konuşmalı ve şapkayı diğer çocuğa uzatmalıdır. Sıradaki çocuk da bir kart seçer ve bu süreci tekrar eder. Sıranın kendilerine gelmesini beklerken diğer çocukların sessiz olmaları da önemlidir.

bahçede oynayan çocuklar

Oyun: “Şimdi ne alacağız bilin bakalım.”

Bu gerçekten dinamik ve eğlenceli bir oyundur. “Şimdi ne alacağız bilin bakalım.” diye başlar ve bir nesne ile devam etmesi beklenir. Örneğin: “Şimdi ne alacağız bil bakalım. Elma.” gibi.

Daha sonra, yanınızdaki çocuğun bu cümleye yeni bir şey ekleyerek ve tüm cümleyi baştan tekrar ederek yeni bir cümle oluşturması gerekir. Örneğin, “Şimdi ne alacağız bilin bakalım. Elma ve muz.”

  • Ardından, sonraki çocuk da aynı şeyi yapar ve bu böyle tekrar edilir.
  • Cümle çok uzadığında ve tekrar edilmesi güç hale geldiğinde sona erer.
  • Bu cümleyi “Nereye gideceğiz bil bakalım. Okula ya da işe.” gibi de değiştirebilirsiniz.
  • Eğer bir çocuk cümleyi nasıl devam ettireceğini bilmezse, ona yardımcı olmak için ufak ipuçları verebilirsiniz.

Oyunların Dinamikleri

Çocukların dinleme becerisini geliştirmek için hangi oyunu seçerseniz seçin, onu ilgi çekici bir hale getirmeye çalışın. Eğer grubun ruh halinde değişiklikler fark ederseniz, başka bir oyuna geçin ya da çocukların rollerini veya yerlerini değiştirmesini isteyin.

Bir süre sonra, çocuklar oyuna daha çok dahil olacak ve siz de onların gelişimini daha iyi göreceksiniz. Çocukların hangi aktiviteden daha fazla hoşlandığını bulun ve onları motivasyonunu yüksek tutmak için yaratıcılığınızı kullanarak oyunu çeşitlendirin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.