Erken Doğum: Risk Nasıl Azaltılır?

Erken Doğum: Risk Nasıl Azaltılır?

Son Güncelleme: 05 Kasım, 2018

Hamile bir kadının en büyük korkularından biri, birçok sağlık sorununu da beraberinde getiren prematüre (erken) doğum yapmaktır.

Bugün, tıp bilimindeki ilerlemeler sayesinde, prematüre bebeklerin hayatta kalması ve gelişmesi her zamankinden daha muhtemeldir. Öte yandan, hamile kadınların erken doğumu önlemek için alabileceği bazı önlemler bulunur.

Zamanından önce doğan bebekler daha yüksek bir tıbbi komplikasyon riski taşırlar. Hamileliğin kaçıncı haftasında doğduğuna bağlı olarak, bazı organlar az gelişmiş olabilir.

Solunum komplikasyonları en sık görülenler arasındadır.

İyi bir doğum öncesi bakım, erken doğum riskini azaltabilir

sezaryen doğum

Hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez, doğum öncesi tıbbi bakım sürecine başlamak için bir doktora görünün.

Tıbbi kontrolleri düzgün bir şekilde yaptırmak, kendi sağlığınızın ve bebeğinizin gelişiminin takip edilmesini sağlayacaktır. Bu şekilde, herhangi bir komplikasyon gelişmesi durumunda erken tespit edilebilecek ve onları olabildiğince çabuk çözme imkanı olacaktır.

Doktorunuz erken doğum riski altında olduğunuzu belirlerse, bunu önceden bilmek duruma hazırlıklı olmanıza yardımcı olur.

Bu durumda yapılan ilk eylem genellikle, bebeğin akciğerlerinin erken gelişmesine yardımcı olmak için kortikosteroidlerden oluşan bir tedavi reçete etmektir. Bu, doğumdaki enfeksiyon ve komplikasyon riskini azaltacaktır.

Demir ve folik asit alımınızı artırın

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalar, gebe kadınlarda demir ve folik asit eksikliğinin erken doğum riskini artırabildiğini göstermiştir.

Demir ve folik asit açısından zengin besinlerin yer almadığı bir diyet, doğum süreçlerini hızlandıran belirli anemi türlerine yol açabilir. Bu, doktorunuzun reçete edeceği vitamin ve mineral takviyeleri alarak önlenebilir.

Hamilelik sırasında almanız gereken en uygun demir ve folik asit miktarını bilmek, erken doğumu önlemenize yardımcı olacaktır.

Kilonuzu takip edin

bebek elleri

Aşırı kilolu ya da çok zayıf kadınların erken doğum yaşama olasılığı daha yüksektir. Bu kötü bir diyetten kaynaklanan problemlerin bir sonucudur.

Hamile bir kadının yeme bozukluğu olması durumunda, bunun sonuçları taşıdığı fetüsü de etkiler.

Dengeli bir diyet uygulamak ve doktorunuzun talimatlarına uymak; yüksek tansiyon, yüksek trigliserit, anormal hemoglobin sayısı ve kolesterol gibi sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.

Bunların hepsi plasenta ve fetüsün gelişimini doğrudan etkiler.

“İlk görüşte aşk, tam da bebeğiniz için hissettiğiniz şeydir. Öyle bir düşersiniz ki bir daha ayağa kalkamazsınız”

-Anonim-

Alkol ve uyuşturucudan uzak durun

Alkol ve uyuşturucu kullanımı ile gebelik komplikasyonları arasındaki bağlantı o kadar iyi biliniyor ki, bunu tekrarlamak aslında gereksizdir.

Ancak istatistikler gösteriyor ki, çok sayıda kadın halen bu uyarıları görmezden gelmeye devam ediyor.

Alkol ve diğer uyuşturucuların bebeğin gelişimi, özellikle de sinir sistemi üzerinde büyük bir etkisi vardır. Ayrıca, belirli organların gelişiminde anormalliklere de yol açabilir. Bunun sonuçları ciddi ve kalıcıdır.

Sağlıklı bir hamilelik için sigarayı bırakın

Tıpkı uyuşturucu ve alkol gibi, tütün de özellikle hamile kadınlar için oldukça zararlıdır.

Sigara içtiğinizde, sigaranın toksik bileşenleri kan dolaşımınıza geçer. Hamile kadınlar için önemi ise, bu maddelerin bebeğe oksijen taşıyan kana da geçiyor olmasıdır.

Sonuç olarak, sigara içen kadınlarda plasenta daha küçük olma eğilimindedir. Bu erken doğuma, hatta bazı durumlarda ölü doğuma bile yol açabilir.

Prematüre doğum riskine ek olarak, bebeğin akciğerleri de beyin işlevleriyle birlikte etkilenebilir. Çocuk üzerinde öğrenme zorlukları veya motor rahatsızlıklar gibi uzun vadeli etkileri olabilir.

Diğer hususlar

  • Prematüre doğum riski, 17 yaşın altındaki veya 35 yaşın üstündeki kadınlarda artmaktadır. Bu, genç hamileliğin bir diğer risk faktörü olduğu anlamına gelir.
  • Yeterince sıvı tüketin. Vücuda yeterli sıvı almamak kasılmaları tetikleyebilir ve erken doğuma neden olabilir.
  • Tekrar hamile kalmadan önce, doğumdan dokuz ay sonrasında sahip oldukları kilodan daha az kiloya sahip kadınların erken doğum riski daha yüksektir.
  • Genel olarak, vücudunuza iyi bakın ve sağlıklı bir diyete bağlı kalın.
  • Düzenli yapılan bir egzersiz, preeklampsi ve gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) gibi komplikasyonların riskini en aza indirmeye yardımcı olabilir. Bu durumların her ikisi de, doğumun zamanından önce gerçekleşmesini gerekli kılabilir.

Son olarak, erken doğumun belirti ve işaretlerini öğrenin. Bunlar arasında saatte beşten fazla kasılma, vajinal akıntıda taze kan, ellerin ve yüzün şişmesi, idrar yaparken ağrı, sık sık kusma, yoğun alt sırt ağrısı ve pelviste basınç yer alır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Castaigne, V., Picone, O., & Frydman, R. (2012). Parto prematuro. EMC – Ginecología-Obstetricia. https://doi.org/10.1016/s1283-081x(06)45070-0
  • Ochoa, A., & Pérez Dettoma, J. (2009). Amenaza de parto prematuro: Rotura prematura de membranas. Corioamnionitis. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 32, pp. 105-119). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/pdf/asisna/v32s1/obstetricia3.pdf
  • Palencia, A. (2009). Parto prematuro. Sociedad colombiana de pediatría, 9(4), 10-9.
  • Protocolos SEGO. (2004). Amenaza de parto prematuro.
  • Quirós, G., Piedra, R., Bolívar, M., & Solano, N. (2016). Parto Pretérmino. Revista Clínica de La Escuela de Medicina UCR-HSJD.
  • Roura, L. C. (2006). Parto prematuro. Ed. Médica Panamericana.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.