Faydalı Bir İcat: Yaldız Kavanozu
Eğitimci Maria Montessori herkesin yapabileceği faydalı bir icat yaptı: Yaldız Kavanozu, çocuğunuza iyi gelecek, stresli anlarda onu dinlendiren bir icat. Ancak bu güzel icadın sadece çocuğunuzu ehlileştirdiğini zannetmeyin. Çocuklarınızda işe yaramanın yanında, yetişkinlerde de işe yaramaktadır.
Sinir krizleri ve sinir patlamaları belli yaş aralıklarında gayet normaldir, ancak bu krizler daha sık yaşanmaya başlandığı zaman ister istemez endişelenip stres yaparız ve ümidimizi git gide kaybedebiliriz.
Rahatsız olmuş ağlayan bir çocuğun davranışlarını kontrol edebilmek genellikle çok zordur. Bunun neticesinde de ne isterse vermek gibi bir çareye başvururuz, çünkü nasıl davranacağımızı genelde bilmeyiz.
Bu kontrolden çıkmaya yatkın sinir patlamalarını kontrol etmek için birçok teori ve öneri vardır ve muhtemelen kulağınıza gelmiştir. Aralarından sadece bazı öneriler kanıtlanmıştır ve diğer önerilere kıyasla daha pratiklerdir.
Öte yandan çocuklarda yaşa bağlı olan bu sinirli olma durumunu ve çevresini rahatsız etme durumunu anlayabilirsiniz ancak, ne yazık ki, bazı belirtiler de davranışsal bozuklukların göstergeleri olabilir.
Durum her neden olursa olsun, yaldız kavanozları çocuğunuzun çeşitli nedenlerle sinir halinde olduğu geçici durumlarda size yardımcı olacak mucizevi bir icattır.
Yaldız Kavanozları Hakkında Bilmeniz Gereken Şeyler
Maria Montessori çok katmanlı bir eğitim metodunun da yaratıcısı olan bir eğitimcidir. Bu metod çocuğunuza ceza vermeden çocuğunuzu eğitmek üzerine kurulmuş olup, doğal yollara başvurarak çözüm bulmaya çalışır. Tabii yine aynı metod, birçok farklı formata ya da aktiviteye uygulanabilmektedir.
Biliyoruz ki çocukların anlamadığı ve bizim anladığımız birçok şey vardır; ve bizim sahip olduğumuz ortama ayak uydurma ya da iletişim halinde olma gibi yetilere sahip değildir. Bu durum onların suçu değildir. Bu sebeple küçük çocuklar anlayamadığınız şekilde sizden farklı olarak hareket ederler ve tabii bu da bizi yorar ve sinir eder. Kendinizi, bu tür anlarda nasıl davranmanız gerektiğini kara kara düşünürken bulursunuz.
Yaldız kavanozu, Mentessori metodu kapsamında uygulanan bir icattır ve 2 yaşından 6 yaşına kadar olan çocuklar için uygun bulunmuştur.
Yapılan araştırmalara göre, eğer ki çocuğunuz bu kavanozun onu rahatlatmak için olduğunu bilirse, bu obje çocuğunuzu sakinleştirmek konusunda oldukça etkili olmaktadır.
Kendine Kendinize Nasıl Yapabilirsiniz?
Yaldız kavanozlarının en iyi özelliklerinden birisi ise evde kendi kendinize yapabiliyor oluşunuzdur. Bu kavanozunu evde yapmak için sadece aşağıda saydığımız genelde her evde bulunan malzemelere ihtiyacınız vardır.
- Işık geçiren ya da tam geçirgen bir kavanoz ya da kalın şişe, eğer plastik bir şişeden yaparsanız daha iyi olur çünkü düşüp kırılma ve birilerini yaralama ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz.
- 1 ya da 2 parça, içerisinde parıltılar olan yapıştırıcı kristal. Dileğinize göre koyabilirsiniz ancak normalde miktarı 1 ya da 2 yemek kaşığıdır.
- Yapışkanın içindeki parıltılardan ayrı olarak, başka parıltılı şekiller eklemenizi de öneririz. Eğer dikkat çekici olmasını istiyorsanız ek olarak 3 ya da 4 çay kaşığı parıltı daha ekleyebilirsiniz.
- Biraz gıda boyası, eğer çocuğunuzun en sevdiği renkten seçerseniz ya da çocuğunuzu en özdeşleştirdiğiniz renkten, daha etkili olacaktır.
- Şampuan, tercihen çocuklar için zararsız olandan. Eğer varsa şampuan yerine gliserin de kullanılabilir.
- Sıcak tutkal tabancası. (silikon tabancası da denir. )
- Silikon/tutkal çubukları.
Bir Araya Getirme
- Saydığımız bütün malzemeleri şişenin ya da kavanozun içine koyun, tabii bu işlemi malzemelerinizin miktarını ve kavanoz boyutunu göz önünde bulundurarak yapın. Önemli olan nokta kapağın altında bir santimlik boşluk bırakmanızdır.
- Aynı zamanda içine küçük oyuncaklar da koyabilirsiniz, küçük gemiler, geometrik şekiller ya da kalpler örnek olarak verilebilir. Ancak bu noktada ölçüyü kaçırmamak gerekiyor, çünkü çok fazla koyduğunuz zaman maalesef iyi görünmemektedir.
- Bütün malzemeleri sallayarak karıştırın ve kapağın güvenli şekilde kapatıldığından emin olun, kapağı kapatırken silikon tabanca kullanın ki, çocuğunuz yanlışlıkla ya da kasıtlı olarak şişenin kapağını açamasın.
Eğer yaldız kavanozu düzgün bir şekilde yapılırsa, içindeki malzemeler gerçekten değişik şekillerde hareket etmekte ve bu da insanlar üzerinde rahatlatıcı bir etki bırakmaktadır. Suyun, yapışkanın ve şampuanın farklı öz kütleleri bir ahenk yaratmakta, yapışkan ve su ise birbirleri içerisinde farklı hızlarda hareket ederek güzel görüntüler oluşturmaktadır.
Yaldız Kavanozunun Faydaları
Yaldız kavanozlarının çocukların davranışları açısından birçok farklı faydası bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi tabii ki çocuğunuzun biraz daha yavaşlaması için bir bahane yaratmasıdır. Kullanmak istediği zamanlarda çocuğunuz kavanozu alarak sallamaktadır ve içerisinde olan değişik hareketleri izlemektedir ki bu da hem çocuğunuzu sakin tutar hem de eğlenmesini sağlar.
Yaldız kavanozları çocuğunuzun dikkatini kısa süreliğine verebileceği bir icattır ve özellikle sinir patlaması geçiren ve ağlayan çocukları dinginleştirmek için önerilmektedir. Bu sebeple her gün, her şey için kullanmamanız önerilir.
Çocuğunuzun size cevap vermeden önce, yaldız kavanozunun içindeki bir cismin yukarıdan aşağıya inmesi şartı, çocuğunuzun durularak, sakin bir süre geçirmesini sağlar. Siz de çocuğunuzla daha sağlıklı bir iletişim halinde bulunabilirsiniz.
Diğer faydaları:
- Konsantre olabilme sürelerini artırır.
- Enerji düzeylerini dengeler.
- Zihni rahatlatarak, uyku alışkanlığının oluşmasını sağlar.
- Uzun bir yola çıktığınız zaman, çocuğunuzun sorunsuz bir şekilde atlatabilmesi konusunda oldukça yararlı olacaktır.
- Bir türlü durmak bilmeyen çocuklar için çok yararlıdır ve hiperaktivite riski olan çocukların mutlaka tanışması gereken bir icattır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Romera Marín, C. (2017). Mindfulness en el aula: un proyecto para educar niños conscientes. http://repositori.uji.es/xmlui/bitstream/handle/10234/168801/TFG_2017_RomeraMarin_Carmen.pdf?sequence=5&isAllowed=y
- Díaz-Caneja, P. (2015). Un bosque tranquilo. Madrid, España: Ediciones Argentina.
- Kabat-Zinn, J. (2013). Mindfulness para principiantes. Numancia, Barcelona: Kairós
- Mañas, I., Franco, C., Gil, D. & Gil, C. (2014).Educación consciente: Mindfulness (Atención Plena) en el ámbito educativo. Educadores conscientes formando a seres humanos conscientes. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4859791
- Wernicke, C. G. (1994). Educación holística y pedagogía Montessori. Educación Hoy, 10. https://www.holismo.org.ar/images/articulos/37%20EdHolPedMont%20(1).pdf