Erkek Doğurganlığı: Hayatları Boyunca Doğurganlar Mıdır?

Kadın doğurganlığının aksine, erkek doğurganlığı asla tam olarak bitmez. Ne yaş konusunda ne de erkeğin üretebileceği sperm miktarı konusunda sınır vardır. Bununla birlikte, her zaman doğurgan olsalar da yaş aldıkça erkek doğurganlığı azalır.
Erkek Doğurganlığı: Hayatları Boyunca Doğurganlar Mıdır?

Son Güncelleme: 14 Mayıs, 2020

Kadınların doğurganlığının sınırlı olduğu bilinen bir gerçektir. 30 yaşına gelen ve hala çocuğu olmayan kadınlar için tehlike çanları çalıyor olabilir. Bununla birlikte, erkek doğurganlığı bundan son derece farklıdır ve pek çok insan erkeklerin kaç yaşına kadar doğurgan olduğunu merak eder.

Bilmeniz gereken ilk şey, yaşın önemli olduğudur. Bu, çocuğun ilerideki sağlığını dahi etkileyebilecek önemli bir faktördür. Erkekler yaşlandıkça, sağlıklı çocuk sahibi olma olasılıkları azalır.

Erkek doğurganlığı, 40 yaşından itibaren düşmeye başlar. Sonrasında ile sperm kalitesi azalır. Bu da, partnerinin hamile kalmasının daha uzun zaman alacağı anlamına gelir. Hamile kalındığında ise, düşük riski yüksektir.

Erkekler hayatları boyunca doğurgan mıdır?

80 yaşından büyük erkeklerin baba olduğu pek çok durum vardır. Bu, erkeklerin son nefeslerine kadar doğurgan olduğunun en inandırıcı kanıtıdır.

konuşan kadın erkek

Erkekler, bütün hayatları boyunca sperm üretir. Bu yüzden, teorik olarak hayatları boyunca doğurgan olabilirler. Bununla birlikte, güç yaşla birlikte önemli ölçüde azalır.

Her şeye rağmen, bütün erkekler aynı değildir. Genetik yapı, kişiden kişiye değişir. Buna ek olarak, çeşitli faktörler vardır. Örneğin, beslenme ve cinsel hayat yaşılılıktaki doğurganlık şansı konusunda belirleyici olabilir.

Erkekler hayatlarının sonuna kadar doğurgan olmak için ne yapabilir?

Aslında, ileri yaşta bile erkeklerin doğurganlığını artıracak pek çok yöntem vardır. Önemli olan, doğru bir yaşam tarzını seçmek ve stresten uzak durmaktır.

Doğurganlığı artırmak için erkeklerin yaşam tarzlarında yapabilecekleri küçük değişiklikler vardır. Böylece, çocuk sahibi olma şansınızı artırırsınız. Göz önünde bulundurulması gereken bazı konular aşağıdaki gibidir:

1. Fazla kilolu olmaktan kaçının

İlk olarak, sağlıklı olmanın önemli olduğunu bilmelisiniz. Fazla kilolu olmanın olumsuz etkileri vardır. Yağ, testosteron seviyelerini etkilediğinden bu hormonun seviyelerinde azalmaya sebep olur. Aynı şekilde, obezite de doğurganlığı ve sperm sayısını etkiler

2. Sağlıklı beslenmeyi sürdürmek

Dengeli beslenmek, sperm kalitesini ve miktarını artırır. Bu nedenle erkekler yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır.

Böylece, sperm kalitesinin düşmesini önemli ölçüde engellemiş olursunuz. Ayrıca, et tüketmemenin sperm sayısını önemli ölçüde azalttığını göz önünde bulundurmalısınız.

Bunun yanı sıra, folik asit bakımından zengin beslenen erkeklerin anormal sperme sahip olma riski %20-%30 oranında daha azdır. Folik asit, kuşkonmaz veya brokoli gibi pek çok yiyecekte bulunan bir B vitaminidir.

3. Egzersiz

Düzenli olarak egzersiz yapmak, doğurgan olmaya yardımcı olur. Bunun sebebi, egzersiz yapmanın kiloyu kontrol etmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olmasıdır.

Haftada 7 saatten fazla, düzenli olarak egzersiz yapan erkeklerin sperm sayısı egzersiz yapmayanlara oranla iki kat daha fazladır.

“Kişinin doğurgan olup olmadığına karar veren çeşitli faktörler vardır. Örneğin, beslenme ve cinsel hayat yaşılılıktaki doğurganlık şansı konusunda belirleyici olabilir.”

4. Sigarayı bırakmak

Sigara içmek sadece akciğerleri etkilemez. Ayrıca, doğurganlık üzerinde de etkisi vardır. Nikotin, kalite kadar sperm miktarını da azaltır.

5. Alkol tüketimini azaltın

Alkol tüketimini azaltmak, doğurgan kalmak için gereklidir. Nikotin kadar zararlı olmasa da, aşırı alkol tüketimi sperm miktarını ve kalitesini düşürür.

doktor muayenesi

6. Sıcaktan uzak durun

Sauna veya jakuziden gelen sıcaklık, sperm için zararlıdır. Testislerdeki ısıyı artırdığından, sperm üretimini azaltır.

7. Stresle başa çıkmayı öğrenin

Stres hormonu olan kortizol, vücuttaki testosteron üretimini azaltır. Bu durumda, sperm üretimi de azalır. Bu yüzden, kronik ve aşırı stres doğurganlığı ciddi ölçüde etkileyebilir.

Son olarak,  erkekler hayatlarının sonuna kadar doğurgan olabilseler de, klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar erkeklerdeki kısırlığın temel sebeplerindendir. Bu tavsiyelerimiz, daha uzun süre doğurgan olmanıza yardımcı olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.