Yumurta Bağışı: Bilmeniz Gereken Her Şey

Yumurta bağışı, yumurtalarıyla ilgili sorunlar nedeniyle gebe kalmakta güçlük çeken kadınlar için bir seçenek olabilir. Peki bu teknik neyle ilgili? Öğrenmek için bugünün makalesini okuyun.
Yumurta Bağışı: Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 13 Mart, 2021

Yumurta bağışı, in-vitro fertilizasyonu içeren bir üreme tekniğidir ve belirli doğurganlık sorunları olan kadınlar için olası bir çözümdür. Diğer kadınlardan sağlıklı yumurta alınarak gebe kalmalarını sağlar. Kadının partnerinden veya bir donörden alınan spermi içerebilir.

In-vitro fertilizasyon, yumurta bağışı söz konusu olduğunda, bağışlanmış bir yumurtayı bir kadının partnerinden veya bir donörden alınan spermle birleştirmekten ibarettir. Bu döllenme, kadının vücudunun dışında gerçekleşir ve ortaya çıkan embriyolar 3 ila 6 gün arasında inkübe olur.

Daha sonra bir uzman, kadına transfer etmek için en yüksek implantasyon şansı olan embriyoları seçer.

Yumurta donörü için süreç neleri içerir?

Potansiyel bağışçılar belirli gereksinimleri karşılamalıdır. Ancak, hangi özelliklerin temel olduğunu yalnızca bir uzman belirleyebilir.

  • Bağışçılar 20 ila 30 yaşları arasında (yaklaşık olarak) ve iyi bir fiziksel ve zihinsel sağlıkta olmalıdır. Genetik veya cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalığın taşıyıcısı olmamalı ve evlat edinilmiş olmamalıdırlar. Bunun nedeni, evlat edinilen kadının biyolojik ebeveynlerinin tıbbi geçmişine erişiminin olmamasıdır.
  • Yumurta bağışlamak isteyen kadınlar, gereksinimleri karşıladıklarını doğrulamak için testlerden geçmelidir. Bunu yaparken, sağlıklarını ve başarılı işlem şanslarını garanti ederler. Bu çalışmalar, kişisel alışkanlıkların yanı sıra aile geçmişini de değerlendiriyor.
  • Donör veritabanı. Testlerden ve değerlendirmelerden elde edilen sonuçlar olumluysa, donör, uyumlu fiziksel özelliklere sahip bir alıcı ortaya çıkana kadar donör veritabanına eklenecektir.
  • Bir bağışçı seçmek. Bir bağışçı seçerken amaç, vericinin fiziksel özelliklerinin ve alıcının örtüşmesidir.
  • Foliküler aspirasyon (EUFA). Yumurtlamadan sonra, yumurtaları çıkarmak için doktorlar, intravenöz sedasyon içeren bir ayakta tedavi prosedürü uygular. Vajinadan giren doktorlar, yumurtalıkların bir kısmını oluşturan folikülleri ve oositleri (yumurtalıktan gelen) çıkarmak için bir delik açar.
  • Yumurtalık uyarımı. Verici, iki haftalık bir süre boyunca deri altı hormon enjeksiyonları alır. Aynı zamanda, doktorlar donörü izlemek için ultrason ve kan analizi yapar.
in vitro fertilizasyon ekipmanı

Bağış süreci alıcı hasta için neleri içerir?

Hastaları kabul etmek de bir dizi gereksinimi karşılamalıdır. Bağışçılarda olduğu gibi, bir kadının uygun bir aday olup olmadığını yalnızca bir uzman belirleyebilir.

  • Alıcı hastalar 35 ila 45 yaşları arasında olmalıdır.
  • Kadınları genellikle bu prosedürü tercih etmeye yönelten özellikler şunları içerir: Kötü durumda olan veya kötü çalışan yumurtalıklar, oosit eksikliği, erken menopoz yaşayan kadınlar.
  • Ön testler: Doktorlar önce bir kadının fiziksel durumunu değerlendirecek ve kadının veya bebeğin hayatını riske atabilecek herhangi bir hastalığı veya durumu ekarte edecekler.
  • Embriyoların alınması için rahmin hazırlanması: Doktorlar hormonal ilaç vermeye devam edecek ve hastaları ultrason ve kan analizi yoluyla izleyeceklerdir. Amaç, embriyoların transferi için hastanın endometriumunu (rahim boşluğunu örten zar) hazırlamaktır.
  • Embriyo transferi: Bu iki yoldan biriyle gerçekleşebilir. Birincisi, doktorların embriyoları hemen transfer edebilecekleri hızlı transferdir (verici ve alıcının mutlaka buluşması gerekmez). Veya doktorlar donörden yumurtaları alıp dondurarak donmuş bir transfer gerçekleştirebilirler. Daha sonra alıcı hasta işleme başlamaya karar verdiğinde doktor transferi gerçekleştirecektir.
  • İki haftalık bekleme: Bu, embriyoların transferinden sonraki bekleme süresidir. 12 ila 14 gün sürebilir.

“In vitro fertilizasyon, yumurta bağışı söz konusu olduğunda, bağışlanmış bir yumurtayı kadının partnerinden veya bir donörden alınan spermle birleştirmekten ibarettir. Bu döllenme, kadının vücudunun dışında gerçekleşir.”

Yumurta bağışı ne zaman bir seçenek olarak değerlendirilebilir?

Kadınların yaş ilerledikçe kendi yumurtaları ile hamile kalma şansları azalır. Bunun nedeni yumurtalık rezervlerinin tükenmeye başlaması ve kalitelerinin düşmesidir. Başka bir deyişle, zaman geçtikçe kadınlar daha az doğurgan hale geliyor.

Bu nedenle kadınların yumurta bağışı alabilecekleri ortalama süre 35-45 yaş arasındadır. 50 yaş maksimum sınırdır. Bu üreme, ileri yaşlardaki kadınlara, bunu yapacak en uygun yumurtalara sahip olmadıklarında anne olmaları için mükemmel bir fırsat sunar.

hamile kadın

Hastanın yaşı için neden bir yaş sınırı var?

Maksimum yaş sınırı koyan bir yasa yoktur. Bununla birlikte, Amerikan Üreme Tıbbı Derneği (ASRM), 50 yaşın üzerindeki kadınların yumurta almadan önce tıbbi değerlendirmeden geçmesi gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca ASRM, doktorların 55 yaşın üzerindeki kadınları bu prosedüre girmekten caydırması gerektiğini belirtiyor. Bu öneriler, bu yaşta hamile kalmanın içerdiği yüksek risklerle ilgilidir. Örneğin, gebelik diyabeti, yüksek tansiyon ve erken doğum.

Aynı şekilde, prosedürün başarılı olabilmesi için kadınların bir uzmandan rehberlik alması gerekir. Bir kadın doğum doktoru, hangi tedavinin en iyi olduğunu ve hangi testlerin gerekli olduğunu belirleyebilecektir.
Amaç, sürece başlama zamanı geldiğinde hastanın optimal koşullarda olmasıdır. Bu, hamile kalma ve komplikasyonsuz doğum yapma şansını artıracaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • González Pla, F., Cambra Badii, I. A., Giambo, L., Mastandrea, P. B., Paragis, M. P., Tomas Maier, A., … & Michel Fariña, J. J. (2017). Ovodonación y subjetividad: aportes clínicos a partir de un estudio teórico empírico. https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/49954
  • Hilario, R., Dueñas, J., Santos, R. D. L., Garcia, J., & Velarde, L. (2015). Mujer con falla ovárica prematura a los 15 años de edad, logra embarazo con ovodonación. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 61(2), 151-156. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322015000200009
  • Lumbreras, M., Lluesma, S. M., Rodriguez, B., Conti, M. S., & Hurst, S. Infertilité, FIV, Ovodonation: parcours d’une vie.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.