Neden Hamile Kalamıyorum? 6 Olası Neden

Hamile kalmak istiyor ve kalamıyorsanız, bunun ne kadar sinir bozucu olabileceğini kesinlikle biliyorsunuzdur. Bu yazıda size hamile kalmayı zorlaştıran bazı nedenlerden bahsedeceğiz.
Neden Hamile Kalamıyorum? 6 Olası Neden

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2021

Hamile kalmak istiyor ancak hamile kalamıyorsanız, bunun birkaç faktöre bağlı olabileceğini unutmayın. Örneğin, diyet, stres veya diğer üreme sorunları gibi şeyler bunu zorlaştırabilir. Şimdi size en yaygın nedenlerden bazılarını göstereceğiz.

Özellikle planlanmamış gebeliklere şaşıran çiftler için hamile kalmak kolay gibi görünse de aslında gebe kalmak çok karmaşık bir süreçtir.

Daha önce başarılı bir hamilelik geçirdiyseniz, tekrar hamile kalmakta zorluk çekebilirsiniz.

Bu, en genç, en sağlıklı ve en doğurgan kadınları bile etkileyebilir. Bu, her döngüde başarılı bir şekilde gebe kalma şanslarının çok az olduğu anlamına gelir.

Neden hamile kalamıyorum?

Hamile kalmakta zorlanıyorsanız, sakin kalmanızı ve hayal kırıklığına kapılmamanızı öneririz. Kolay olmadığını biliyoruz, ancak bu durumla nasıl başa çıkılacağını bilmek yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir.

Çiftlerin bebek sahibi olmada sorun yaşamasının birçok nedeni vardır. Ancak hepsi için tek bir cevap yoktur.

Bu durumda en iyisi bir doktora danışmaktır. Neyse ki, kısırlık sorunlarının çoğu tespit edilip etkili bir tedavi ile tedavi edilebilir.

Ayrıca, hamile kalmak için mücadele ediyorsanız, karşılaşacağınız en yaygın engelleri ve bunların üstesinden gelmek için neler yapabileceğinizi aklınızda bulundurun.

Gebe kalmada zorlanmanın nedenleri

Bunlar, kadınların hamile kalmasını zorlaştıran bazı şaşırtıcı nedenlerdir.

1. Yeterli egzersiz yapmamak

Ne kadar çok egzersiz yaparsanız, o kadar az vücut yağınız olur ve bu da bebek sahibi olmayı kolaylaştırır. Bununla birlikte, aynı şekilde, normalden az vücut yağına sahip olmak, düzensiz bir döngü geçirmenize neden olabilir.

Egzersizin bir diğer önemli yararı da, size daha fazla enerji veren endorfin salgısını artırmasıdır. Şüphesiz, daha fazla enerjiye sahip olarak, daha düzenli seks yapma olasılığınız artar. Ancak bu, aynı zamanda vücudunuzun aktif kalmak için çok çalışmak zorunda olmadığı anlamına da gelir.

Hamile kalmak için tedavi gören çift

Egzersiz aynı zamanda stresi de azaltır. Bir süredir bebek sahibi olmaya çalışıyorsanız, muhtemelen kızgın, stresli ve depresif hissedebilirsiniz. Bu anlamda egzersiz, bu olumsuz duyguları bir kenara bırakmak için önemlidir.

2. Dengesiz beslenme

En iyi şekilde çalışmak için vücudunuzun dengeli bir beslenme düzenine ihtiyacı vardır. Bu, tüm abur cuburları ortadan kaldırmak veya katı bir diyet uygulamak anlamına gelmez. Bununla birlikte, her şeyi ölçülü olarak yediğinizden ve sağlıklı yiyecekleri tercih ettiğinizden emin olun.

Elbette hamile kalmak istiyorsanız ihtiyacınız olan tüm vitamin ve mineralleri aldığınızdan emin olmalısınız. Balık ve tam tahıllar gibi doğurganlığınızı gerçekten artıran bazı yiyecekler vardır.

3. Yumurtlayamama

Düzensiz adet döngüsüne ve erkeklik hormonlarında artışa neden olabilen polikistik over sendromu, kadınların % 5 ila % 10’unu etkilemektedir. Ayrıca yumurtlayamamanın yaygın nedenlerinden biridir.

Fazla kilolu olmak, obez olmak veya tiroid problemleri yaşamak da yumurtlamayı etkileyebilir.

“Neyse ki, çoğu kısırlık sorunu tespit edilip etkili bir tedavi ile tedavi edilebilir.”

4. Fallop tüpü anormallikleri

Kadınların fallop tüpleri, daha önce geçirilmiş bir ektopik gebelik, ameliyat veya pelvik inflamatuar hastalık nedeniyle tıkanabilir veya hasar görebilir. Bu hasar, spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyebilir.

Çoğu durumda kadınlar, hamile kalmaya çalışıncaya kadar fallop tüpleriyle ilgili sorunları olduğunu bilmezler. Genellikle hiçbir belirti yoktur.

5. Anormal uterus

Anormal bir rahim, daha fazla düşük yapma riski yaratır. Ayrıca hamilelik ve doğum sırasında daha fazla başka komplikasyon riskine neden olur.

Rahim anormal bir şekle sahip olduğundan, bebek ters gelebilir. Bu durumdaki kadına sezaryen yaptırması tavsiye edilir.

Ayrıca, rahim normalden daha küçükse, bebeğin boşluğunun tükenmesi mümkündür. Bu, tam süreyi doldurmadan suyunun gelebileceği ve erken doğuma yol açabileceği anlamına gelir. Bebek erken gelirse ek bakıma ihtiyacı olabilir.

Bebek sahibi olmak için doktora giden çift

6. Endometriozis (Çikolata kisti)

Endometriozis, normalde uterusu kaplayan ve endometriyum adı verilen dokunun uterus boşluğundan dışarı çıktığı bir hastalıktır. Kendini rahim, yumurtalıklar ve fallop tüplerinin dışına tutturabilir.

Elbette yumurtalıklar her ay bir yumurta salımından sorumludur. Daha sonra fallop tüpleri yumurtayı yumurtalıklardan uterusa taşır.

Bu organlardan herhangi biri endometriyum tarafından hasar gördüğünde, bloke edildiğinde veya tahriş olduğunda hamile kalmak daha zor olabilir. Hastanın yaşı, sağlığı ve bu durumun şiddeti de bebek sahibi olma şansını etkileyecektir.

Son olarak, hamile kalamazsanız ve endişeleniyorsanız, doktorunuzdan randevu almanızı öneririz.

Genel bir kural olarak, doğurganlık uzmanlarının çoğu, 35 yaşın altındaysanız, profesyonel yardım almadan önce bir yıl denemeniz gerektiğini söyler. Daha büyükseniz, 6 ay sonra bir doktora görünmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Woelfer, B., Salim, R., Banerjee, S., Elson, J., Regan, L., & Jurkovic, D. (2001). Reproductive outcomes in women with congenital uterine anomalies detected by three-dimensional ultrasound screening. Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/S0029-7844(01)01599-X

  • Bulletti, C., Coccia, M. E., Battistoni, S., & Borini, A. (2010). Endometriosis and infertility. Journal of Assisted Reproduction and Genetics. https://doi.org/10.1080/00362177985380601


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.