Kısır Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Kısır olup olmadığınızı öğrenmenin bir yolunu arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Bu yazımızda, bunu öğrenmenizi sağlayacak testler ve çalışmalardan bahsedeceğiz.
Kısır Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Son Güncelleme: 08 Kasım, 2019

Kısır olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Eğer kendinize bu soruyu soruyorsanız, muhtemelen bir süredir gebe kalmaya çalışıyorsunuzdur.

Bu süreçte sizi bunaltabilecek pek çok duygu ve düşünceye kapılabilirsiniz. Bahsedeceklerimize kulak vererek bu şüphelerden kurtulabilirsiniz.

Kısırlık ve İnfertelite

Öncelikle, kısırlık ve infertelitenin aynı şey olmadığını bilmelisiniz. Bu kelimeler aynı anlamdaymış gibi kullanılsa da, değiller.

Kısırlık, yıllar süren uğraşa rağmen gebe kalamamakla ilgilidir. Öte yandan infertelite, düşük ile sonuçlandığı için gebeliği başarılı bir şekilde sürdürememektir.

Kısırlığın Nedenleri

Öncelikle içinizi rahat tutun, kısırlığın farklı farklı nedenleri olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Endometriyozis gibi serviks hastalıkları.
  • Dölyatağı bozuklukları.
  • Yaş: 35 yaşın üstündeyseniz, bu da kısırlık nedenlerinden biri olabilir.
  • Menstrüel döngünün gerçekleşmemesi gibi yumurtlama ile ilgili problemler.
  • Obezite.
Kısır olup olmadığını düşünen kadın

Kısır Olup Olmadığınızı Öğrenmenin Yolları

Yukarıda bahsedilen kısırlığa neden olan faktörlerin varlığından emin olmak adına, kısır olup olmadığınızı anlamanızı sağlayacak bazı testler vardır.

Ovülasyon Testleri

İlk olarak yumurtlamanın düzgün bir şekilde gerçekleştiğinden emin olmalısınız. Bunun için şu testleri yaptırabilirsiniz:

  • Projesteron testi: Bu, gebeliği başlatan hormondur. Bu test sayesinde, vücudunuzun yumurtlamak için yeteri kadar projesteron üretip üretmediğini anlarsınız. Bu kan testini regl olduktan 22-24 gün sonra yaptırmalısınız. Döngünün 21. günü ve 27. günü olmak üzere iki kan örneği vermelisiniz.
  • Over rezervi testi: Bu testi yaptırabilmeniz için uygun yaş aralığı 35 yaş üstüdür. Kan testi sayesinde, folikül uyarıcı hormonun aktif olup olmadığı öğrenebilirsiniz. Bu hormon, yumurtalıkları uyarmakla yükümlüdür. Bu testi, menstrüasyonun 3. gününde yaptırmalısınız.

Kısır Olup Olmadığınızı Anlamak İçin Tübal Açıklık Araştırması

Histerosalpingografi denilen bu testte, dölyatağı borusu X ışını ile görüntülenir. Bu sayede, borunun tıkanık olup olmadığı anlaşılır.

Bu testin yapılması için radyolog yumurtalığa katerer yerleştirir. Boruyu doldurur ve kolay bir şekilde akış gerçekleşirse bu, borunun tıkanık olmadığı anlamına gelir.

Vajinal ultrasonun yapıldığı histerosonografi de yapılması mümkündür.

Serviks Araştırması

Aşağıdaki 3 araştırma sayesinde, yumurtalıkların gebelik için uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

  • Serviksin geçirgenliği: Bu test aracılığıyla, yumurtalıkların geçirgenliği ölçülür. Yani rahim boşluğuna bir şeylerin girebilirliğine bakılır. Doktorunuz bunu döllenme kanülü kullanarak gerçekleştirir.
  • Histeroskopi: Bu, anestezi yapılmayan bir endoskopidir. Doktor, vajinaya küçük bir kamera yerleştirir. Bu sayede serviks ve yumurtalık boşluğu görülebilir. Gebeliği zorlaştıran bozukluklar, miyomlar ya da polipler saptanabilir.
  • Transvajinal ultrason: Bu oldukça basit bir testtir. Bu test ile, serviks ya da rahimde yanlış giden bir şey olup olmadığı görülebilir. Ayrıca, yumurtalıklardaki değişimler de gözlemlenebilir.
Dışarıda düşünceli bir şekilde sarılan çift

Kısır Olup Olmadığınızı Öğrenmek İçin Başka Neler Yapabilirsiniz?

Bunları deneyip anormal bir şeyle karşılaşmadıysanız, başka yapabileceğiniz şeyler de var. Partnerinizle birlikte şunları deneyebilirsiniz:

  • Tıbbi geçmişinize bakın.
  • Kadın doğum doktoruna danışın.
  • Karın ultrasonu çektirin.
  • Sperm araştırması yaptırın.
  • Bütüncül hormon analizi yaptırın.

Bunları yaptırdıktan sonra sonuçlarınız normal çıkabilir ve kısırlığın nedenini öğrenemeyebilirsiniz. Buna nedeni bilinmeyen kısırlık denir.

Fakat bu gebe kalamayacağınız anlamına gelmiyor.  Unutmayın, gebe kalabilmek için başka seçenekleriniz de var.

Kısır olup olmadığınızı öğrenmek için inanılmaz bir çaba sarf ediyorsanız, biraz rahatlamayı deneyin. Kafanızı dağıtacak aktivitelerde bulunun.

Eğer ki testler sonucunda kısır olduğunuzu öğrenirseniz, bu problemle başa çıkabilmek için bir psikologa danışın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.