Doğurganlığı Artırmak İçin Tavsiye Edilen Beslenme

Doğurganlığı artıran sağlıklı bir beslenme programı bulmak, gebe kalmaya çalışan kadınlar için başlıca meselelerden bir tanesidir. Bazı besinler, bebek sahibi olmanıza yardımcı olabilir.
Doğurganlığı Artırmak İçin Tavsiye Edilen Beslenme

Son Güncelleme: 07 Mart, 2020

Söz konusu gebe kalmak olduğunda, doğurganlığı artırmak için beslenmeye dikkat etmek önemlidir. Ebeveyn olmak çok eşsiz bir tecrübedir ancak bazı önlemler ve sorumluluklar almayı da beraberinde getirir.

Sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmek ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek, genetikten tıbbi bakıma kadar pek çok faktöre bağlıdır. Ayrıca, hamile kalmadan önce kadınların yapması gereken bazı şeyler vardır.

Gebe kalmak için tavsiye edilen bir diyeti takip etmek temel faktördür. Kadın vücudu, yeni yaşamı karşılamak için hazır olmalıdır. Anne adayı, 40 hafta boyunca bebeğinin vücudundan gerekli besinleri alabileceğinden emin olmalıdır.

Kadınların doğurganlık için dengeli beslenmesi gerekir. Bu, ovülleri ve genel gebelik sürecini güçlendirir. Ayrıca, sağlıklı olması ve güçsüzleşmemesi için vücudunuza dikkat etmelisiniz.

Doğurganlık için önerilen yiyecekler

Anne olmak isteyen her kadın, doğurganlığı artıran yiyecekler olduğunu bilmelidir. Hamilelik şansını artıran yiyeceklerden bazıları aşağıdaki gibidir:

Meyve ve sebze tüketimi

Sebze ve meyvelerin aşağıdaki faydaları vardır:

  • Antioksidandır: Hormonal denge için antioksidanlar son derece gereklidir. Ayrıca, bağışıklık sistemine ve ovül kalitesine de yardımcı olur.
  • Folik asit ve B vitamini bakımından zengindir:  Doğurganlığı artıran beslenme düzeni, mutlaka çok miktarda folik asit içermelidir. Hamilelikten önce ve sonra bu besin maddelerini tüketmek, şekil bozukluklarını önlemeye yardımcı olur.
  • C vitamini içerir: C vitamini demirin emilimine yardımcı olur. Demir, hamilelik için gerekli bir mineraldir.
salata yiyen kadın

Günde en az beş porsiyon meyve veya sebze yemenizi tavsiye ediyoruz. Yeterli miktarda besin alabilmek için, her renkten sebze tüketmelisiniz.

Kivi, greyfurt, limon, portakal, çilek, erik, domates, havuç, ıspanak ve biber harika seçeneklerdir. Bu besinleri katı olarak veya smoothielerde tüketebilirsiniz.

Mısır gevreği, bakliyat, yumurta ve süt tüketin

Bu yiyecekleri tüketmenin faydalarından bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Folik asit sağlar: Bazı sebzeler ve meyveler gibi, bu besinler de vücuda bol miktarda folik asit sağlar.
  • Kalsiyum içerir: Bu minerali tüketmek kemikleriniz için önemlidir. Ayrıca, sinir ve dolaşım sisteminin normal gelişimine de katkıda bulunur. Vücudunuzda yeterli miktarda kalsiyum olmadığında, kemikleriniz güçsüzleşmeye başlar. Yumurta, süt ve türevleri kalsiyum bakımından zengindir.
  • Lif içerir: Lif, yumurtalıkların sağlığı için gereklidir.

“Sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmek ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek, genetikten tıbbi bakıma kadar pek çok faktöre bağlıdır.”

Yağsız kırmızı et, balık ve tavuk tüketin

Bu yiyeceklerin özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Protein ve demir bakımından zengindir: Demir eksikliği özellikle anne için sorun yaratabilir. Demir eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık olan anemi, doğurganlığı azaltır.
  • Protein de yumurtlama döneminde rol oynar: Yediğiniz balığın türüne dikkat edin. Bazıları çok miktarda cıva içerir. Maalesef, cıva doğurganlık ve genel sağlık bakımından zararlıdır. Kılıç balığı, orkinoz balığı, uskumru, sardalya ve lagos balığı çok miktarda cıva içeren balıklara örnektir. Öte yandan, tüketilmesi tavsiye edilenler ise somon, karides, çipura ve kabuklu deniz ürünleridir.

Bol miktarda su için

Su, her insanın bol miktarda tüketmesi gereken bir içecektir ancak hamile kalmak isteyen insanlar bu konuda özellikle dikkatli olmalıdır. Su, atıkların vücuttan uzaklaşmasını sağlar. Günde en az iki litre su içmenizi öneriyoruz.

Doğurganlığı artırmak için, aşağıdakilerden uzak durmalısınız:

  • Alkol tüketimi
  • Karbonhidrat ve yağ bakımından yüksek yemekler
  • Aşırı miktarda kafein
  • Aşırı tuz ve rafine şeker
diyet yapmak

Erkekler ne yapmalı?

Baba adaylarının da doğurganlığı artırmak için beslenme programlarını değiştirmesi gerekir. Çinko ve selenyum içeren besin takviyesi alınmalıdır. Bu mineraller sağlıklı ve üreyebilen spermler geliştirmeye yardımcı olur.

Bu tür değişikliklere önceden, daha kesin bir bilgi vermek gerekirse planlanan tarihten en az üç ay önce başlamak gerekir. Erkekler, 80 günlük üretimden sonra semen boşaltır.

Son olarak, hem kadınlarda hem erkeklerde dengesiz bir beslenme düzeninin doğurganlığı olumsuz etkilediğini vurgulamak gerekir. Bu nedenle, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sağlıklı ve dengeli beslenmesi son derece gereklidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Valentin M., Coste Mazeau P., Zerah M., François Ceccaldi P., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementation. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
  • Gharehbaghi K., Gharehbaghi DR., Wierrani F., Sliutz G., Treatment of chronic functional constipation during pregnancy and lactation. Z Geburtshilfe Neonatol, 2016. 220 (1): 9-15.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.