Çoğul Gebelikler İçin 4 Özel Bakım Önerisi
Çoğul gebelikler yaşayan kadınların bu durum ile ilişkili risklerin farkında olması önemlidir. Bu, anne adaylarının daha fazla özen ve ilgi göstermesinin gerekmesinin yanı sıra doğum uzmanlarına pek çok ziyaret yapmalarını da gerektiren özel bir gebelik türüdür.
Eğer çoğul gebeliğiniz varsa, kendinize bakmaya kendinizi adamanız ve bebeklerinizin sağlığı ve kendi sağlığınızı garantilediğinizden emin olmanız önemlidir.
Çoğul Gebelikler İçin Özel Bakım
Çoğul gebelikler ekstra dikkat gerektirir çünkü insan vücudu sadece tek bir gebelik için hazırlanmıştır. Bu nedenle, iki ya da daha fazla bebeğe hamile olmak bir komplikasyon haline gelebilir.
Aşağıda dikkate alınması gereken önemli tavsiyeler vereceğiz.
Daha İyi Beslenmek
Tek bir hamilelik için gerekenden daha fazla kalori almanız gerekir. Ayrıca demir, proteinler ve diğer besin maddelerine daha fazla ihtiyacınız vardır. Aynı şekilde, çoğul gebelikler sahibi olan kadınlar daha fazla kilo alacaktır ve bu tabii ki vücut kütlenize bağlıdır. Kadın doğum uzmanınız size sağlıklı bir kilo alma planı önerecektir.
Daha Fazla Yatak İstirahati
Genellikle, çoğul gebeliklerin ilk üç ayında anne adayı için çok fazla yatak istirahati vardır. Üçüncü trimesterden sonra ise mutlak dinlenme önerilir.
Bu, bebeklerin mümkün olduğunca uzun bir süre boyunca karnın içinde kalmalarını sağlar. Aynı şekilde, bu onların yeterli seviyede kilo almalarına ve iyi bir şekilde gelişmek için yeterince büyümelerine de yardımcı olur.
Düzenli Doğum Öncesi Bakım
Çoğul gebelikler durumunda komplikasyon riski daha yüksektir. Bu nedenle doktora daha sık gitmeniz gerekir. Belki de kadın doğum uzmanınız ilk üç aylık döneminizde her 15 günde bir randevu ayarlayabilir. Daha sonra, muhtemelen onları haftada bir görmeniz gerekecek.
Çoğul Gebelikler Sırasında Semptomlara Dikkat Edin
Çoğul gebelik durumunda, kadınlar genellikle düzenli semptomlar yaşarlar ancak bunlar daha yoğun olur. Tipik semptomlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma bulunur.
Gestasyonel diyabet ve yüksek tansiyon yaşamak da mümkündür. Bu nedenle, doktorunuzun talimatlarına uymanız ve her kontrolünüze gitmeniz gerekir.
Çoğul Gebelikler İçin Tıbbi Tedaviler
Doktorunuz, tıbbi geçmişinize ve farklı tedavi ve terapilere toleransınıza göre sizin için doğru olan tedaviyi belirleyecektir. Aynı şekilde, fetüslerin sayısını ve çoklu doğumlar için evrimsel beklentileri de hesaba katacaklardır.
Fetal ve Maternal Analiz
Bunlar, bir doktorun fetüslerin ve annenin sağlığını kontrol etmek için önereceği çalışmalar ve analizlerdir.
Tıbbi Yönlendirmeler
Çoğu çoklu doğumda, kadın doğum uzmanı bir perinatologa gidilmesini önerecektir. Onlar fetüslerin normal gelişimini yönetecek ve bir dizi analiz ya da özel ultrason yolu ile anormallikler ya da komplikasyonlar olup olmadığını belirleyeceklerdir.
Servikal Serklaj
Bu prosedürde serviksin ağzı dikilir. Genellikle yetersiz ya da zayıf bir serviksi olan kadınlarda yapılan bir prosedürdür.
Diğer bir deyişle, hamilelik sırasında serviksi açık tutmak zordur. Ayrıca, ikiden fazla fetüsü varsa pek çok kadın servikal serklaja ihtiyaç duyabilir. Bu durum, hamileliğin başlangıcında olur.
“Çoğul gebeliklerin ilk üç ayında, anne adaylarına bol miktarda yatak istirahati reçete edilir. Ardından, üçüncü üç aylık dönemden sonra, mutlak dinlenme önerilir.”
Kortikosteroid İçeren İlaçlar
Bebeklerin çoğu prematüre doğduğundan, anneler kortikosteroid alır. Bu şekilde, erken doğum olması durumunda fetüsün akciğer süreci zaten başlamış halde olur.
Bunlar ağızdan, IV yolu ile ya da kas içi enjeksiyonlar ile alınabilir. Magnezyum sülfat oldukça popülerdir.
Çoğul Gebeliklerde Sık Görülen Komplikasyonlar
Daha önce de belirtildiği üzere, çoğul gebeliklerde yüksek komplikasyon riski vardır. Örneğin; düşük yapma, anemi olma ya da plasenta abrupsiyonu tehdidi vardır.
Hamileliğin bir noktasında kanamalar, fetal malformasyonlar, ya da, nadir durumlarda, fetal ölüm olabilir.
Çoğul Gebelik Türleri
Genellikle bunlar üç gruba ayrılır:
Monozigotik İkizler
Bu durumda, aynı zigottan gelen iki bebek vardır. Tek bir hücreden oluşurlar.
Dizigotik İkizler
İki spermatozoa aynı anda iki yumurtayı döllediğinde olur. Bu, iki farklı zigottan iki bebek üretir.
Üçüzler, Dördüzler, Beşizler ya da Altızlar
Nadir de olsa bu vakalar, farklı yardımcı fertilizasyon teknikleri nedeniyle son yıllarda artmıştır.
Günümüzde, teknolojik ve tıbbi ilerleme ve şu anda sahip olduğumuz bilgiler sayesinde, başarılı çoğul gebelikler için daha yüksek olasılıklar vardır.