Fetal Sıkıntı Olduğunu Gösteren 7 İşaret

Doğum öncesi kontrol, her türlü fetal sıkıntıyı önlemeye yardımcı olabilir, Bu nedenle kontroller önemlidir.
Fetal Sıkıntı Olduğunu Gösteren 7 İşaret

Son Güncelleme: 22 Mart, 2021

Fetal sıkıntı ya da rahatsızlık fetüste doğumdan önce veya doğum sırasında meydana gelen ve fetüsün fizyolojisini olumsuz etkileyecek şekilde meydana gelen değişiklikler olarak adlandırılır. Bu değişiklikler fetüs hala plasenta içindeyken ortaya çıkabilecek komplikasyonların bir sonucu olarak fetüsün maruz kaldığı lezyonlardır.

Aynı şekilde, bu terim aynı zamanda fetüsün sağlık durumundaki herhangi bir değişikliği belirtmek için de kullanılır; bu genellikle anne ve fetüs arasında (plasenta yoluyla) besin veya oksijen eksikliğinden kaynaklanır.

Bu nedenle doğum öncesi kontrol çok önemlidir ve hamilelik sırasında meydana gelen tüm değişikliklere dikkat etmeniz gerekir.

Nedenleri

Fetal sıkıntının en yaygın nedeni, ya göbek kordonu sıkıştığı için ya da kanama gibi diğer komplikasyon türleri nedeniyle oksijen eksikliğidir.

Fetal sıkıntının diğer nedenleri:

Kronik fetal yetmezlik, fetüsün gelişiminde bozukluklara neden olan ilerleyici plasental yetmezlik ile karakterize edilir. Bunun anlamı rahim içi büyümede gecikme ve ölü doğuma neden olabilmesidir.

Fetal rahatsızlık türleri

Vakaya ve yaralanmaların ciddiyetine bağlı olarak fetal sıkıntı akut veya kronik olarak sınıflandırılabilir. Bununla birlikte, yaralanmalarla ilgili olarak, bunlar yoğunluklarına ve insidans derecelerine göre şu şekilde sınıflandırılabilir: hafif, orta veya şiddetli.

Akut fetal rahatsızlık, doğum sırasında aniden ortaya çıkan bir sorundur. Bu durum sağlık personeli için acil bir durum olduğundan bir an önce bebeği anneden çıkarmaya çalışırız.

Diğer taraftan, kronik fetal ağrı, hamilelik sırasında aşamalı olarak ortaya çıkan bir durumdur ve bu nedenle,  hem fetüsün kendi yaşamını hem de sağlığınızı garanti altına alabilmesi için yeterli gelişime ulaşması gerektiğinden doğum ilerletilmemelidir. Perinatal hipoksik, bir tür kronik fetal sıkıntı olarak kabul edilir.

Fetal sıkıntının ana belirtileri

Kalp atış hızında değişiklik

Hamilelik sırasında yapılan değerlendirmeler sırasında veya anne kasılmalar yaşadığında, doktor bebeğin taşikardi veya bradikardi geçirdiğini tespit ederse, bu fetal rahatsızlık belirtisi olabilir.

fetal rahatsızlık

Fetüsün anormal pozisyonu

Fetüsün anormal pozisyonu, dolaşım bozukluğuna veya oksijen eksikliğine yol açar. Oksijen yoksunluğunun üstesinden gelmek için bir çözüm bulabilmek için bir doktora görünmelisiniz. Bu uygunsuz pozisyon beyin hasarına veya fetüsün ölümüne neden olabilir.

Bebeğin hareket etmeyi bırakması

Hamilelik sırasında bebeğin belirli bir zamanda hareket etmesi normaldir. Çocuğun aktif olması önemlidir. Bu nedenle anneler, çocuklarının ne zaman ve ne kadar hareket ettiğini, tekme atıp atmayacağını bilme eğilimindedir. Bu durumda olmazsa hemen doktora gitmeniz gerekir.

Rahimdeki fetüsün dışkısı

Bebek henüz anne karnındayken, fetal stres durumu nedeniyle veya gebelik süresinin aşılması nedeniyle bebek ilk dışkısını üretir. Bu hem anne hem de bebek için çok ciddi ve tehlikeli bir durumdur. Hamilelik suyu geldiğinde kirli göründüğünde, hastanenin acil servisine gitmesi gerekir.

Bebeğin ilk dışkısı mekonyum adıyla bilinir. Yenidoğanlar tarafından üretilen bu madde, bazı yüzeysel deri, safra ve mukus katmanlarından oluşur. Bebek bu toksik maddeyi amniyotik sıvının içinde yutarsa, sağlığı için zararlı olabilir.

fetal sıvı

Annenin ağırlığı

Bu noktayı fetal sıkıntı belirtisi olarak değerlendirmek önemlidir. Bir annenin sahip olması gerekenin altında bir ağırlıkta olması çok ciddi bir durumdur. Bu endişe verici çünkü fetüs yeterince besin ve vitamin almıyor. Aşırı kilo alımı gibi, fetüste gestasyonel diyabete veya çok fazla büyüdüğüne işaret edebilir.

Leke ya da kan

Hamile kadınlar, özellikle ilk üç aylık dönemde bir tür kanama yaşadıklarında, fetal sıkıntıya neden olan bir sağlık sorunu olabileceğinden, acil servise gitmeleri gerekir.

Önleyici tedbirler

  • Sağlıklı bir yaşam tarzı edinin.
    • Aşırılıklardan kaçının.
  • Ani hareketlerden ve faaliyetlerden kaçının.

    • Ağırlık kaldırmayın.
  • İyi bir doğum öncesi muayenesi yaptırın.

Bu anlamda bebeğin plasenta içindeki gelişimini değerlendirmek için bebeğin kilosunun ve bedeninin kaydını tutmak son derece önemlidir. Aynı şekilde, sağlığınızın nasıl geliştiğini bilmenizi sağlayan tüm göstergelere dikkat etmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Spinoza, J. Sufrimiento fetal. Revista chilena de pediatría. 1973. 44 (6): 523-529. [En línea].
  • Vélez, J. Sufrimiento fetal. un tema siempre actual. Revista colombiana de obstetricia y ginecología. 1996. 47 (4): 225-229.
  • Sufrimiento fetal. American Pregnancy Association. 2015. [Online].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.