Doğum Korkusunu Aşmak İçin 7 Tavsiye
Bu makalede, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için çok yaygın olan bir korkuyu, doğum korkusunu ele alacağız. Tavsiyelerimiz sayesinde doğum korkusunu aşmak kolaylaşacak.
Bebeğinizin gelmesi için her şey hazır. Tüm hazırlıkları yaptınız ve kendinizi çok mutlu ama hissediyorsunuz ama bir o kadar da sabırsızsınız. Her şeye rağmen, ilginizi gerektiren bir şey olabilir.
Her ne kadar doğum öncesi doktorunuza yaptığınız ziyaretlerin ve tıp teknolojisindeki ilerlemelerin amacı sizi temin etmek olsa da, doğum anksiyetesinin tamamen normal olduğunu bilmelisiniz. Bu sizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak etkileyebilir.
Doğum, benzersiz ve tekrarlanamaz bir deneyimdir. Ancak işler beklendiği gibi gitmediğinde, deneyim acı bir hatıra bırakabilir.
Bu nedenle, bebeğin doğumu için mümkün olan en iyi şekilde hazırlanmanız ve doğum sırasında strese bağlı her türlü sonucu önlemek için sakin olmanız önemlidir.
Doğum yapma korkusunun üstesinden gelmek için 7 ipucu
Aşağıda, doğum yapma korkusunun üstesinden gelmek için 7 ipucu bulacaksınız:
1. Doğum servisi hakkında bilgi edinin
İlk tavsiyemiz, şehrinizdeki doğum hastaneleri hakkında olabildiğince çabuk bir şekilde bilgi sahibi olmanız. İnternet kullanıcılarının yorumlarını okumak, akraba ve arkadaşlarının görüşlerini almak, bu konuda rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
Doğum yapacağınız yer belirlendikten sonra, söz konusu sağlık merkezinde dolaşmak size yardımcı olacaktır. Hastaneyi görselleştirerek çocuğunuzun gelişini daha iyi bir şekilde bekleyeceksiniz.
2. Bebeğin gelişini öngörmeye çalışın
Doğum yapmadaki stresi azaltmak ve bebeğinizin gelişini tahmin etmek için farklı aşamaları bilmenizi sağlayan özel kitapları okuyabilirsiniz. Bunlar, endişelerinizi ortadan kaldırmaya ve aklınızdaki soruları yanıtlamaya yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzun doğumunu öngörmek için çocuğun odasını dekore etmeyi ve son hazırlıkları yapmayı unutmayın.
3. Pratik nefes teknikleri
Şimdiye kadar yapmadıysanız, hamilelikten yararlanarak, sophrology, haptonomi veya yoga gibi nefes alma tekniklerini uygulayabilirsiniz. Bu disiplinler, zihin ve kasların rahatlamasını sağlar.
4. Tıbbi ekiple tanışın
Çocuğunuzun doğumuna katılacak olan doğum uzmanı, anestezi uzmanı ve ebe ile görüşmek için zaman ayırın. Onlara soru sormaktan ve endişelerinizi dile getirmekten çekinmeyin.
Bu durumu yaşayan ilk kişi olmadığınızı aklınızda bulundurmalısınız. Sonuç olarak, bu profesyoneller endişeli anne adaylarıyla uğraşmaya alışıktır.
Dolayısıyla, bu tür durumlarda sorduğunuz hiçbir sorunun aptalca olmadığından emin olabilirsiniz. Önemli olan şey, kendinizi sakin hissetmenizdir.
Çocuğun doğduğu an, anne de doğar. Kadın zaten vardı, ama anne hiç var olmamıştı. Bir anne yepyeni bir varlıktır.
-Bhagwan Shree Rajneesh-
5. Eşinizden yardım isteyin
Eşiniz ilk desteğiniz olmalı. Doğum sırasında onun yanınızda ve aktif olmasını isteyin. Sizi cesaretlendirebilir. Ayrıca masaj ve okşama yoluyla ya da ihtiyacınız olan şey neyse bunu sağlayarak sizi sakinleştirebilir.
Eğer eşinizle birlikte bir kadının varlığına da ihtiyaç duyuyorsanız, görevi bu muhteşem anda yanınızda olmak ve size destek olmak olan ve doula adı verilen doğum koçları olduğunu bilmelisiniz.
6. Ağrı azaltılabilir
Tabii ki, doğumun acısız olduğunu söylemek mantıklı değil. Ancak epidural olmadan doğum yapmaya karar verirseniz, ağrılı kasılmaları yönetmekte etkili birçok yöntem olduğunu belirtelim:
- Hareket, yürüme ya da dans etme eylemi, bebeğin daha hızlı inişini teşvik eder.
- Doğum sırasında iyi nefes alıp vermek şarttır. Enerjinizi kanalize etmenizi ve bebeği olabildiğince çabuk çıkarmak için gerekli olan tüm gücü korumanızı sağlar.
- Her kasılmayla birlikte bebeğin evrimini görselleştirerek, artık sadece acıya odaklanamayacağınız anlamına gelir.
- Sürekli gergin olmamak için her kasılma arasında, azami derecede rahatlamak ve zihni boşaltmak gereklidir.
7. Pozitiflik
Son olarak, doğum yapma korkusunun üstesinden gelmenin en iyi yolu, uzun aylar süren bekleyişin ardından çocuğunuzu kucaklayacağınız büyülü an hakkında olumlu düşünmektir.
Yaşamdaki her durumda olduğu gibi pozitif ve umutlu olmak, kendinizi bu özel anla yüzleşmek için zihinsel olarak güçlendirmenize yardımcı olacaktır.
Son olarak, korkularınızın kaynağı ne olursa olsun, bir profesyonelin desteğini almak en iyisidir.
Doğum hazırlığı için sınıflara katılmak, korkularınızı ebe ile paylaşmak ya da jinekoloğunuza danışmak da birçok sorunun çözümüne yardımcı olur ve doğum yapma korkunuzu azaltmanızı sağlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ascargorta Eriz, L., Carro Balboa, B., Fuertes Hinarejos, M., & Montava Pascual, E. (2011). Miedo al parto. Metas de Enfermería, 14(4), 20-25. https://medes.com/publication/67153
- Carrascosa, L. (2009). El miedo al dolor en el parto y como afecta a su desarrollo. Importancia del parto natural. Madrid. 7ª edição.(Outubro, 2010). http://sohoquiropractica.com/wp-content/uploads/2016/02/el_miedo_y_dolor_en_el_parto3.pdf
- i Font, L. C. (2015). Miedo al parto y narrativas intergeneracionales: Una aproximación desde la antropología. Dilemata, (18), 129-145. https://www.dilemata.net/revista/index.php/dilemata/article/view/376