Doğum Sonrası Yalnız Kalmış Baba Sendromu

Dokuz aylık hamilelik süreci sonunda sona erdi ve bebeğiniz dünyaya geldi. Fakat her nedense yalnız hissediyorsunuz. Eğer böyle hissediyorsanız doğum sonrası yalnız kalmış baba sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Tavsiyelerimize uymanız daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Doğum Sonrası Yalnız Kalmış Baba Sendromu

Son Güncelleme: 06 Eylül, 2019

Hiç doğum sonrası yalnız kalmış baba sendromu diye bir şey duydunuz mu? Duymadıysanız, ne olduğunu ve üstesinden nasıl gelineceğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Uzun zamandır beklediğiniz an sonunda geldi: bebeğiniz dünyaya geldi. Bir baba olarak bu anı pek çok kez hayal etmiş olabilirsiniz. Fakat bazen gerçekte olan, hayal ettiğinizden çok daha farklı olabilir.

Bir baba olarak görünmez olduğunuzu, umursanmadığınızı ve yalnız kaldığınızı hissedebilirsiniz. Eğer durum böyleyse, doğum sonrası yalnız kalmış baba sendromu adını verdiğimiz durumu yaşıyor olabilirsiniz.

Fakat umutsuzluğa kapılmayın. Eğer tavsiyelerimize kulak verirseniz bu süreci kısa sürede atlatabilirsiniz.

Doğum Sonrası Yalnız Kalmış Baba Sendromunun Belirtileri

Hastanedeki kargaşa sona erdi. Bu süreç, henüz yeni doğmuş bebeğimizle keyifli vakit geçiremediğimiz kaos dolu bir süreçtir. Fakat bunlar sona erdi ve siz, partneriniz ve bebeğiniz artık evdesiniz.

Artık çocuğunuzla daha keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ne zamandır özlemini çektiğiniz bağı kurmaya başlayabilirsiniz.

Fakat bu hemen gerçekleşmeyebilir. Bu bağı kurmak farklı nedenlerden dolayı henüz mümkün olmayabilir.

Misafirlerin ardı arkası kesilmez. Bu pek şaşılacak bir durum değil. Tabii ki herkes ailenin yeni üyesini de tanımak ister. Herkes onu kucağına almak ister ve bununla birlikte anneyle ilgilenir.

Misafirlerin muhabbetine dahil olmaya çalışıyorsunuz, sürekli araya girmeyi deniyorsunuz ve beceremiyorsunuz. Kimse sizin de yeni baba olduğunuzun farkında değil gibi. Sizin de bebeğinizle yalnız zaman geçirmek istediğinizin bilincinde değiller.

Annelerin fedakarlıkları ve en zor işi üstlenmelerinden dolayı tüm alkışı kendilerinin alması mantıklı. Fakat hamileliğin olabildiğince düzgün ilerlemesi için siz de elinizden geleni yaptınız.

Partnerinizin ihtiyaç duyduğu desteği sağlamak için her zaman yanındaydınız.

Doğum Sonrası Yalnız Kalmış Baba Sendromunu Aşmak İçin Pratik Adımlar

Bebeğinizle vakit geçirmek ve ona sevgi dolu sözler söylemek istiyorsunuz. Onu göğsünüze yatırmayı ve kalp atışlarınızı duymasını sağlamayı diliyorsunuz.

Bebeğinize ninniler söylemek ve onunla uyumak niyetindesiniz ama bu hiçbir zaman gerçekleşmiyor.

Bunun sebepleri şunlar olabilir:

  • İnsanlar sürekli evinize gelmeye devam ediyorlar.
  • Anne çok hassas ve bebeğinden ayrı kalmak istemiyor.
  • Akrabalarınız bebeği nasıl kucaklayacağınız ve bunu ne zaman ve neden yapmamanız gerektiği ile ilgili bir sürü şey söylüyor.
  • O kadar meşgulsünüz ki ebeveynliğiniz mecburen ikinci planda kalıyor.
Doğum sonrası yalnız kalmış baba sendromu

Yalnız Kalmış Baba Sendromundan Nasıl Kaçınabilirsiniz?

Yalnız kalmış baba sendromu yaşadığınızı düşünüyorsanız, durumu kontrol altına almaya çalışmalısınız.

Ailenizin ziyarete gelmesi için en uygun vaktin ne zaman olduğunu kararlaştırmak adına, onlarla pek çok şekilde iletişime geçebilirsiniz. Hem siz, hem de partneriniz oldukça yorgunsunuz ve daha çok misafir daha çok yorgunluk demek.

Bir WhatsApp grubu kurarak ailenize bebeğinizin ve annenin fotoğraflarını gönderin. Böylece herkesin içi rahat edecek ve  her şeyin yolunda olduğundan emin olacaklar.

“Yalnız kalmış baba sendromu, kimsenin çabanızı ve tüm bu ebeveynlik meselelerindeki payınızı takdir etmediğini hissettiğinizde kendini gösterebilir. Kimse farkına varmadan her şeyin icabına bakarken, görünmez ve etkisiz hissedebilirsiniz.”

Bir ya da iki haftada bir herkesin gelip bebeği görmesi için özel bir zaman ayırabilirsiniz. Bu sayede, sürekli beklenmedik zamanlarda birilerinin gelmesinin önüne geçebilir ve çocuğunuzla ihtiyaç duyduğunuz gibi vakit geçirebilirsiniz. Misafirleriniz hiçbir zaman buna engel olma niyetinde olmasalar da, sizin de zamana ihtiyacınız olduğunu bilmeliler.

Bir diğer fikir de etrafınızdaki insanlara görev vermektir. Kendileri sürekli “Bir şeye ihtiyacınız olursa, çekinmeden hemen söyleyin!” demiyorlar mı? O halde siz de söyleyin. İhtiyaç duyduğunuzda onlardan yardım isteyin.

Onları bez almaya gönderebilir, yemek hazırlamalarını isteyebilirsiniz. Siz bebeğinizi uyuturken partnerinize arkadaşlık etmelerini isteyebilirsiniz. Yükünüzü hafifletmek için elinizden geleni yapın.

Partnerinizle İletişimi Sürdürün

Hissetiklerinizle partnerinizi endişelendirmek istemediğinizi ve bunun sizi çok düşündürdüğünü biliyoruz. Fakat yalnız kalmış hissetmemeniz için, partnerinizin de bebeğinizle yalnız vakit geçirmeniz gerektiğini anlaması gerekiyor.

Çok kısa süre içinde günlük yaptığınız işlere geri dönmek zorunda kalacaksınız ve bebeğinizle bağ kurabilecek vaktiniz çok daha az olacak. Bundan dolayı, baba olarak hislerinizi ifade etmelisiniz.

Babasının göğsünde yatan ve etrafı seyreden bebek

Görev paylaşımı yapın. Bebeği emziremeyeceğiniz aşikar, fakat bebeğin bezini ya da kıyafetlerini değiştirebilirsiniz. Ayrıca, geceleri uyandığında onu tekrar uyutmayı da deneyebilirsiniz.

Anne doğum sonrasında iyileştikten sonra diğer işlerini yapmaya da geri dönebilir ve siz de bu sırada bebeğinizin bakımıyla ilgilenebilirsiniz.

Minik bebeğiniz daha annesinin rahmindeyken sizin sesinizi duyuyordu. Şimdi de sesinizi tanısın diye kulağına ufak şeyler fısıldıyorsunuz. Kısa sürede bebeğinizle o arzu ettiğiniz bağı kurmaya başlayacaksınız, endişelenmeyin.

Bebeğinizi kucağınıza alıp onunla saatlerce vakit geçirebileceksiniz. Yalnızca biraz zamana ve sabretmeye ihtiyacınız var. İpleri elinize alın ve bu bağı sizin için başkalarının kurmasını beklemeyin.

Son olarak, bıkkınlık yaşamayın ve hayatınızın bu güzel dönemini partneriniz ve bebeğinizle birlikte hoş bir şekilde geçirdiğinizden emin olun.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.