Çocuğunuzla Nasıl Sağlıklı Bir Bağ Kurarsınız?

Çocuğunuzla Nasıl Sağlıklı Bir Bağ Kurarsınız?

Son Güncelleme: 12 Nisan, 2019

Anne ve çocuk arasında sağlıklı bir bağ olması çok önemlidir. Bu sayede çocuğunuzun sağlığını, güvenliğini, mutluluğunu ve gelişimini güvence altına alabilirsiniz.

Mutlu bir çocukluk süreci geçiren çocuklar, gelişimlerini daha iyi tamamlar ve daha olumlu bir geleceğe sahip olurlar.

Burada asıl önemli olan konu, çocuğunuzla nasıl sağlıklı bir bağ kuracağınızdır. Bu, düşündüğünüzden daha da kolaydır. Çok sevdiğiniz çocuğunuzla birlikte iyi vakit geçirmek, aranızdaki bağı güçlendirmek için iyi bir başlangıçtır.

Aslında aranızdaki bu özel bağ hamilelik sürecinde zaten kurulmuştur. Tek yapmanız gereken doğumdan sonra bu bağı daha da kuvvetlendirmek. Aranızdaki sevgi bağını kucaklayın.

gülümseyen anne ve çocuk

 

Anne ve bebek arasındaki bağ rahimde başlar

Bazı uzmanlar 1000 günlük bir süreçten bahseder. Bu süreç, bebeğin ana rahmine düşmesinden itibaren ilk iki seneyi kapsar.

Bu çok önemli bir süreçtir çünkü bebeğin beyni bu zaman içerisinde gelişir. Beslenme, nöroloji ve psikolojinin önemi de göz ardı edilemez.

Anne ve çocuk arasındaki güçlü bağ, çocuğun potansiyelini artırmanın iyi bir yoludur. Ayrıca, bu bazı duygusal yaraların oluşmasını da önler.

Bu nedenle, bu güçlü bağın çocuğun güvenliğini, öz saygısını ve bağımsızlığını olumlu bir şekilde etkilediğini söyleyebiliriz. Çocuğunuzun geleceği sizin ellerinizde.

Çocuğunuzla birlikte vakit geçirmek, onun geleceğine yapacağınız en iyi yatırımdır.

Anne ve çocuğu arasındaki bağ ayrıca “güvenli bağlanma” veya “temel güven” olarak da bilinir. Bu, çocuğun hayatta kalması için birinin ona bakacağından emin olması anlamına gelir.

Çocuğunuzla sağlıklı bağı nasıl kurabilirsiniz?

Çocuğunuzu, hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk andan itibaren seversiniz. Onu kollarınıza aldığınız anı, sarıldığınızı ve öptüğünüzü hayal edersiniz. Günlerce onun için isim düşünürsünüz.

Bu nedenle, hamile kaldığınız andan itibaren çocuğunuza sevginizi ve şefkatinizi göstermekten çekinmeyin. Bebeğinizle konuşun, ona hikayeler anlatın, ninniler söyleyin ve karnınızı okşayın.

Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda buna değdiğini göreceksiniz. Aranızdaki bağın düşündüğünüzden daha erken oluştuğunu fark edeceksiniz. Doğumdan sonra da bebeğinize sevginizi göstermeyi ihmal etmeyin. Onunla konuşun ve oyunlar oynayın.

açık havada oynayan anne ve çocuk

Çalıştığınız için evde uzun süre kalamıyorsanız da endişelenmeyin. Önemli olan geçirdiğiniz zamanın uzunluğundan çok kalitesidir.

Yaşını göz önünde bulundurarak bebeğinizin gelişimine katkıda bulunun. Birlikte eğitici oyunlar oynayabilirsiniz. Ailece yemek yemek bile bebeğinizin gelişimi için faydalıdır.

Güvenli bağ: temel etkenler

Genellikle, çocuğumuzla güvenli bağlar kurarız ancak bu bağın güvenini korumak günlük çaba gerektirir. Bu bağın değişmesini istemiyorsanız aşağıdaki tavsiyeleri uygulayın:

  • İhtiyaçlarını karşılayın. Anne babalar olarak, bebeğin nasıl hissettiğini ve neye ihtiyacı olduğunu bilmeliyiz. Bu sayede bebeğin ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılayabiliriz. Bunun için bebeği iyi gözlemlemek ve empati kurmak gerekir. Onu dinlemek de etkili olacaktır.
  • Fazla koruyucu davranmayın. Bazı durumları abartmaya gerek yoktur. Eğer korkuya, anksiyeteye veya tedirginliğe yol açan bir durum varsa, ebeveyn çocuğu sakinleştirmelidir. Çocuğunuzla vedalaşırken ise  onu öpmeli veya ona sarılmalısınız.
  • Stresli durumlarda sabırlı olun. Strese sakinlik ve anlayışla yaklaşmaktan daha iyisi yoktur. Çocuğunuzun öfke ataklarını kişisel algılamayın. Duygusal zekayı geliştirmek için onunla iletişim kurarak çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğunuzla aranızda sağlam bir bağ olursa, onun hayatındaki yerinizi sağlamlaştırırsınız ve her şeyi sizinle paylaşır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.