Doğum Korkusu Nasıl Aşılır?

Doğum Korkusu Nasıl Aşılır?

Son Güncelleme: 18 Mart, 2018

Çoğu gebe kadın, ruh halini ve iç huzurunu etkileyen o beklenen tarih yaklaşırken bir korku hissetmeye başlar. Bu yüzden doğum korkusunu nasıl aşacağımızı bilmek oldukça önemlidir. Bu harika an cesur bir şekilde karşılanmalıdır.

Bebeğinizin ilk ağlamasını duyduğunuzda bu korku hemen ortadan kaybolsa da, henüz emin olmadığınız bazı şeyler için endişelenmeniz normaldir.

Bu durum özellikle doğum esnasında görülür. Çünkü kasılmalar başladığı andan, bebeğiniz karnınızdan çıkana dek ters gidebilecek şeylerden dolayı bir çok endişe duyarsınız.

Ağrı korkusu, hamile kadınlar arasında görülen en yaygın korkudur.

Bir kadının bedeninin bu eylemi gerçekleştirmek için tasarlandığını unutmamalıyız, bu nedenle kendine güven, mükemmel bir doğumun ilk anahtarıdır.

Annemizin ve büyük annelerimizin, hissettikleri rahatsızlığı unutup nasıl bu kadar çok çocuk sahibi olabildiklerini merak ederiz. Cevap basittir ve bu bedenin gücü ile açıklanır.

Doğum yapmak, 9 ay boyunca içinizde büyüyen bebeğinizi görmek için duyduğunuz arzunun kalbinizdeki yerini test eden bir kutsamadır.

Bebeğinizin başına kötü bir şey gelmeden doğması ve sonunda onun ilk ağlamasını duyma hayallerinizin gerçekleştiğini görme arzusu, bu olağanüstü eylemi gerçekleştirme zamanı geldiğinde kendinizi güçlü hissetmenizi sağlayacak önemli bir sebeptir.

Doğum korkusunun üstesinden gelmek için ipuçları

Doğumu anlatan resim

Doğum yapma ile ilgili uzun bir korku listesi vardır, ancak en yaygın korku, hissedeceğiniz acıdır.

Annelerin korkmasına yol açan başka faktörler de vardır. Örneğin, doğum sırasında bir problem yaşanması ihtimali, süreçteki bilinmezler , beklendiği gibi bir süreç olmaması ya da sağlıksız bir doğum gerçekleştirmek olabilir.

Hayatınızın en güzel günü yaklaştığında sormanız muhtemel olan bir dizi soruyu sizler için derledik.

Yanlış alarm durumunda ne olur?

Bir huzursuzluk veya garip şeyler hissetmeye başlarsanız, utanmayın, kliniğe gidin. Hamileliğinizin son haftalarında klinik, bu özel etkinliğe sizi hazırlanmak için gayretle çalışır. Bazen ilk kasılmaları hissedebilirsiniz ama bu, vücudun tamamen hazır olduğu anlamına gelmez.

Hastaneye zamanında ulaşamazsanız ne olur?

Genellikle doğum ; sekresyonun (mukus tıkacı) akışı, suyun gelmesi, sürekli aralıklarla sık görülen ağrılar vb. gibi farklı belirtilerle birlikte başlar. Ne hissettiğinizi anlatabilmek için doğum uzmanınızın telefon numarasını daima yanınızda bulundurmalısınız.

Doğum odasının içinde sakin kalmak mümkün müdür?

Size an be an rehberlik edecek bir profesyonel ekip tarafından kuşatılacaksınız. Onlar her an size yardımcı olmak adına hazır bulunacaklar.

Ağlamak isterseniz ne olur?

Bebeğinizin tüm duygularınızı hissettiğini unutmayın. Sakin olmaya çalışın ve endişelerinizi ona iletmeyin. Siz ikiniz son saniyeye kadar bir takımsınız.

Epizyotomi ağrılı mıdır?

Perinede yapılan bu kesi ayrıca olası vajinal yırtılmaları da önler. Lokal veya epidural anestezi altında yapılır.

Eğer bebek ağlamazsa ne olur?

Bunun için endişelenmeyin. Bütün bebekler farklıdır; bazıları avutulumaz bir şekilde ağlarlar ve bazıları ise mutlak huzurla doğartlar.

Korkunun üstesinden gelmek için öneriler

Müstakbel Müstakbel anneler gebelik sürecinde rehberlik almalıdırlar. Bu onların gereksiz korkulara kapılmalarının ve asılsız söylentilere inanmalarının önüne geçecektir.

Ayrıca, yoga yapmak ya da doğumla ilgili tecrübelerin konuşulup paylaşıldığı bir hamile kadın grubuna katılmak da oldukça faydalı olacaktır.

Enerjinizle bağlantı kurun ve doğumun tadını çıkarın

Bir fırsatını bulduğunuz her an dinlenin. Doğum için sizi heyecanlandıran ve isteğinizi artıran şeyler de yapabilirsiniz.

Bir bebek partisi düzenleyin, bebek kıyafetleri alın, bebek odasını organize edin, bir fotoğraf sunumu hazırlayın, kısacası ne isterseniz onu yapabilirsiniz.

Ebeveynler, ailenin yeni üyesiyle tanışma zamanı geldiğinde doğanın gerçek yüzünü keşfederler. Vücut akıllıdır ve süreç boyunca size nasıl yardımcı olacağını bilir.

Kendinize güvenin, çünkü hayatınızdaki en değerli varlık gelmek üzere…


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.