Doğumdan Sonra Sezaryen Yarası Nasıl İyileştirilir?
Sezaryen doğumdan sonra ameliyat izine bakmak zor değildir fakat düzenli bakım iyileşme için çok önemlidir.
Cildiniz ameliyat izini iyileştirmek için yara dokusu oluşturduğundan dolayı enfeksiyona ve oluşabilecek komplikasyonlara karşı cildi korumak gereklidir.
Bu yazıda sezaryen doğum sonrası ameliyat izine bakmanıza ve cildinizin yenileme sürecine yardımcı olacak bazı tavsiyeleri sizlerle paylaşacağız.
Sezaryen ameliyatı izi nasıl iyileşir
Yeni doğum yapmış bir anne ameliyathaneden çıktığı zaman kesik alanının sargı ile kaplı olduğunu fark eder.
Sezaryenden sonraki birkaç hafta boyunca annenin kesiğin kanaması ya da açılması ihtimaline karşı dikkatli olması gerekir.
Sezaryen doğum yapmış kadınların enfeksiyon riskine karşı sargıyı sık sık değişmeleri gerekir.
Birkaç gün sonra kesik alanını sürekli kapatmaya gerek kalmaz. Aslında yaralar açık havaya maruz kaldıklarında daha çabuk iyileşirler.
Bandaj nemi hapseder, böylelikle mikroorganizmaların ve bakterilerin gelişebileceği bir ortam oluşur.
Yara bir kere oluştuğu zaman normalde düz ve pembe renklidir. Fakat kadınların %5’inde keloid görülür.
Keloid yara derisinin normalden daha fazla gelişmesine bağlı olarak ortaya çıkar ve koyu tenli insanlarda daha sık görülür.
Bu sebeple, sezaryen doğum yapmış kadınların düzenli olarak bir sağlık merkezinde check-up yaptırmalarında fayda var.
Bir uzman keloidi teşhis edebilir ve yaranın görüntüsünü iyileştirmek için tedaviler önerebilir.
İyileşmesine yardımcı olmak için hamilelik süresinde cildinize iyi bakın
Sezaryen ameliyat izine daha iyi bakabilmek ve keloidi önlemek için daha hamileyken hazırlıklara başlayın.
Cildinizin elastikliğini korumak için her gün iyi bir nemlendirici ya da aloe vera losyonu uygulayın. Bu çatlamayı önler ve sezaryenden sonra yaranın daha kolay iyileşmesini sağlar.
Cildinize destek olması için hamilelikte yeme düzeninizi değiştirebilirsiniz. Hamile kadınların bolca protein tüketmesi ve su içmesi gerekir.
Bolca meyve ve sebze tüketmek de kabızlığı önlemeye ek olarak bağışıklık sisteminizi de güçlendirir.
“Sezaryenden sonraki birkaç hafta boyunca annenin kesiğin kanaması veya açılması ihtimaline karşı dikkatli olması gerekir.”
Sezaryen ameliyatı izinin bakımı: günlük hijyen
Her gün yaranın olduğu alanı temizlemek enfeksiyonu önlemek açısından çok önemlidir. Kesik alanını ılık su ve yumuşak bir sabun yardımıyla nazik hareketlerle yıkayın.
Parfümlü duş jellerinden, anti bakteriyel sabunlardan, soyucu ve cildi tahriş edebilecek ürünlerden uzak durun.
Yıkadıktan ve bol suyla duruladıktan sonra iyice kuruladığınızdan emin olun. Nemli cilt bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların çoğalabileceği bir ortam oluşturabilir. Temiz bir gazlı bez yardımıyla kesik alanına hafif hafif bastırın.
Yarayı yıkarken ve kurularken karın kaslarınızı gerebilecek ani hareketlerden uzak durun. Bu alana gelen herhangi bir darbe ya da gerilme iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
“Kesik alanını ılık su ve yumuşak bir sabun yardımıyla nazik hareketlerle yıkayın.”
İyileşmeyi hızlandırmak için yarayı açık bırakın
Yarayı kapatmak nemli bir alan oluşturacağından iyileşme sürecini yavaşlatır ve mikroorganizmaların çoğalabileceği bir alan oluşturur.
Sezaryen ameliyatı izinizi ne kadar çok açık havaya maruz bırakırsanız iyileşme süreci de o kadar kolay ve hızlı olur.
Eğer dışarı çıkacaksanız kıyafetleriniz yara bölgesine sürterek tahrişe sebep olabilir. Bunu önlemek için bir sargı bezi veya hipoalerjenik medikal bandaj kullanabilirsiniz.
Yumuşak ve pamuklu giysiler tercih edin
İyileşme sürecinde yumuşak, hafif ve tercihen pamuklu kıyafetlerle daha rahat edeceksiniz. Kalın kıyafetler ve yapay kumaşlar nemi karın bölgesinde tutacağından yarayı bakterilere maruz bırakır.
Hava soğuksa pamuklu bir içlik üzerine sıcak tutan kıyafetlerinizi giyebilirsiniz.
Önemli olan cildinizle temas halinde olan kumaşın yarayı tahriş etmemesine ya da alerjik reaksiyona sebep olmamasına dikkat etmenizdir.
Her kadın farklıdır ve her vücut farklı sürelerde iyileşir. Sezaryen ameliyatı izinize bakarken kendi ihtiyaçlarınıza dikkat edin ve vücudunuzun sesini dinleyin.
İlk danışmanız gereken kişi doktorunuzdur. Bu kişi size doğum sonrası dönemde vücudunuzun toparlanmasına yardımcı olabilecek tavsiyeler verebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Academy of Dermatology Association. (26 de enero de 2023). Keloid scars: diagnosis and treatment. https://www.aad.org/public/diseases/a-z/keloids-treatment
- American Pregnancy Association. (s. f.). Cesarean After Care. Consultado el día 18 de diciembre de 2023. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/cesarean-aftercare/
- Kawakita, T., Landy, H. (2017). Surgical site infections after cesarean delivery: epidemiology, prevention and treatment. Maternal Health, Neonatology and Perinatology, 3, 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5497372/
- Lei, Z., Cao, Z., Yang, Z., Ao, M., Jin, W., Yu, L. (2019). Rosehip Oil Promotes Excisional Wound Healing by Accelerating the Phenotypic Transition of Macrophages. Planta Médica, 85(7):563-569. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30199901/
- National Health Services. (4 de enero de 2023). Recovery
- Wallace, H., Basehore, B., Zito, P. (12 de junio de 2023). Wound Healing Phases. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470443/