Embriyodan fetüse, mucizenin sekizinci haftası

Bu yazımızda embriyodan fetüse, sekizinci haftada meydana gelen mucizevi değişimleri okuyacaksınız. Bebeğinizin gelişimini yazımızdan takip edin.
Embriyodan fetüse, mucizenin sekizinci haftası

Son Güncelleme: 29 Kasım, 2020

Rahimdeki sekizinci haftada embriyo bir fetüse dönüşür. Bu zaman aralığında bir insan formuna sahip olduğu zaten açıkça görülür. Yavaş yavaş anne algılamasa da bebek rahim içinde hareket etmeye başlar. Bu aşamada sadece fetüste değil annede de başka değişiklikler oluşur.

Hamileliğin sekizinci haftasında bebek gelişimi

  • Ağırlık ve boy: Fetüs yaklaşık 1.5 cm uzunluğundadır ve 1 gr’dan daha hafiftir. Bu nedenle sekizinci haftada fetüsün fasulye büyüklüğünde olduğu söylenir.
  • İlk hareketler: Söylenenlere göre ilk olarak cenin hareket etmeye başlar. Ancak anne, tekmelerini hissedebildiğini 20. haftaya gelene kadar bu hareketlerin farkına varmaz.
  • Fetüste, sinir yolları oluşmaya başlar. Sinir hücreleri, ilk sinir kanal yollarını oluşturmak için birbirine bağlanarak uzar.
  • Yüz karakteristikleri: Bu haftada göz kapakları, dudaklar, burun ve kulaklar oluşmaya başlar.
  • Vücut oluşmaya başladığı için, el ve ayak parmaklarının yanı sıra kollar ve bacaklar da şeklini almaya başlamıştır. Dirsekler ve dizler oluşur, uzuvlarını bile bükebilir.
  • Deri ve kemikler: Deri ve kaslar oluşmaya başlar. Yarı saydam derisinden, henüz kemik olmayan iskeleti görebilirsiniz, yumuşak bir kıkırdaktır, omurlar büyümeye devam eder.
embriyo fetüs
  • Organlar: Kalp ve karaciğer çalışır ve gelişmeye devam eder. Bu haftada cinsel organlar henüz oluşmaz. Bu nedenle fetüsün cinsiyeti bu kadar erken bilinemez.
  • Beslenme: Yumurta kesesi embriyoya birçok besin verir, böylece sekizinci haftada embriyo bir fetüse dönüşür. Bu aşamada plasenta çocuğa oksijen, yiyecek ve su gibi besinleri verme işlevini yerine getirmeye başlar. Bu aşamada, beslenme göbek kordonu yoluyla gerçekleşir.

Anne vücudunda meydana gelen değişiklikler

  • Rahim(uterus) büyümesi: Bu durumda, göbek bölgesinde biraz rahatsızlık veya batma hissedebilirsiniz. Bunun nedeni, fetüsün uterusta gittikçe daha fazla yer kaplayarak, boyut olarak giderek büyümeye devam etmesidir. Dışarıdan bakıldığında, büyüme sadece 4 veya 5 aylık gebeliğin ardından görülür.
  • Kilo almak: Sekizinci haftadan itibaren anne yaklaşık 1 kilo alır. Dengeli beslenme düzenin oluşturulması tavsiye edilir. Bu andan itibaren fetüs, annenin yediği her şeyle beslenmeye başlar. Hem fetüsün hem de annenin sağlıklı gelişimi buna bağlıdır.
  • Meme büyümesi: Sütün dolaşım kanalların genişlemesi nedeniyle bir rahatsızlık hissetmemeniz için, daha önce kullandığınızdan daha büyük bir sutyen giymeniz önerilir
  • Mide bulantısı ve kusma: Baş dönmesinin de eşlik ettiği bu tipik rahatsızlıklar devam eder.
  • Kokulara karşı hassasiyet: Yukarıdakilerle ilgili olarak, kokulara karşı hassasiyet çok güçlü olur. Bu nedenle kusma hissi, belirli yiyeceklere veya hoş olmayan kokulara karşı isteksizlik duyulduğunda ortaya çıkar.
  • Yorgunluk: Bunun nedeni, vücudun yeni bir canlıya hayat vermek için çok çalışması, geceleri uykusuz saatler geçirmek ve endişeye kapılmak, yorgunluğun artmasının ana sebebidir.
ultrason

Sekizinci haftada olan anneler için öneriler

Sekizinci haftada olan tüm annelere aktarılabilecek tavsiye, dengeli beslenmeleri gerektiğidir. Alkol, tütün veya uyuşturucu gibi bebek için zararlı maddelerden kaçınılmalıdır.

Anne adaylarının uzman bir doktora giderek kontrol yaptırması önemlidir. Fetüsün gelişimini gözlemlemek için her ay ultrasona girmek önemlidir. Karnınızda herhangi bir ağrıya eşlik eden kanama olması gibi bir rahatsızlığınız varsa, acil olarak bir doktora görünmelisiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.