Forseps İle Doğum: Nedir ve Ne Zaman İyi Bir Fikirdir?

Daha önce doğumda forseps uygulamasını duymuş muydunuz? Bebeğin doğum kanalından çıkmasına yardımcı olan bu alet hakkında muhtemelen birçok hikaye duymuşsunuzdur. Bu aletin nasıl kullanıldığı ve ne zaman tavsiye edildiği ile ilgili her şeyi bu yazımızda öğrenebilirsiniz.
Forseps İle Doğum: Nedir ve Ne Zaman İyi Bir Fikirdir?

Son Güncelleme: 16 Mayıs, 2019

Forseps kullanımı ile doğum yapmak, çok özel durumlarda tercih edilebilir. Forseps, bebeğin doğum kanalından çıkmasına yardımcı olmak için kullanılan kıskaçlardır. Vajinanın içerisine giren iki adet paleti vardır. Bu paletlerin, bebeğin kafasını saran bir yapısı vardır.

Uzun bir zaman boyunca forsepslerin tehlikeli olduğu düşünülse de, kullanımındaki riskler de dahil olmak üzere, forseps ile doğumun ne zaman önerildiğini bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

Forseps İle Doğum Ne Zaman Tavsiye Edilir?

Doğum doğal ancak karmaşık bir süreçtir. Bazen, doğal olmayan maddelerin kullanımını gerektiren komplikasyonlar meydana gelebilir. Forseps kullanımı da bununla ilgilidir ve en sık görülen sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Fetal Distres. Bebek, doğum kanalını doğumun ritminden daha hızlı bir şekilde terk etmek ister ve bu da fetüsün stres seviyesini artırır.
  • Annenin yorulması. Doğum süreci çok uzun saatler sürebilir ve bazen anne çok yorulduğunda, gerekli kuvvette ıkınamaz.
  • Bebeğin doğum kanalından çıkışının imkansız olması. Saatlerce doğum sancısı çektikten sonra, bebek doğum kanalını terk etmek için yardıma ihtiyaç duyar.

Bu durumların her doğumda gerçekleşeceğini düşünüyor olsanız da, sadece belirli durumlarda ve bebeğin pozisyonu tam olarak görüntülendikten sonra doktorlar forseps kullanımının gerekli olduğuna karar verebilir.

destekli doğum yöntemleri

Bebek, doğum kanalının sonuna sadece 2-3 cm uzakta olduğunda bu yöntem kullanılabilir.

Eskiden bebek 10 cm uzaktayken bile bu yöntemin işe yarayabileceği düşünülüyordu ancak forsepsin bebek için son aşamadaki yardım yöntemi olduğu zamanla anlaşıldı.

Yukarıdaki sebeplerin yanı sıra, aşağıdaki koşullar da sağlanmalıdır:

  • Rahim tamamen açılmış olmalıdır.
  • Su kesesi yırtılmış olmalıdır.
  • Bebeğin kafası uygun olmalıdır.

Doğum yapmak, çekmeye değer tek acıdır.

Forseps ile Doğumun Riskleri

Birtakım aletler kullanılarak yapılan doğumlarda, normal doğuma kıyasla bazı riskler olabiliyor. Doğumu gerçekleştiren doktorlar, risk faktörlerini de göz önünde bulundurarak forseps kullanımına karar veriyor.

Sadece şartlar uygun olduğunda ve riskler mümkün olduğunca en aza indirgendiğinde forseps kullanılıyor.

Forseps ile doğum yapmanın riskleri:

  1. Anne açısından, vajinada, perinede ve anüs dış kasında yırtılma riski vardır. Bunlar idrar kaçırmaya veya fistüllere neden olabilir ancak bu semptomlar ve rahatsızlıklar doğum sonrası dönemde azalır.
  2. Epizyotomi yarası büyür ve bu nedenle daha fazla özen gerekir.
  3. Anne doğum sırasında daha fazla kan kaybeder. Bu alet çok hassas bir bölgeye yerleştirildiği için acı verici olabilir.
  4. Bebek açısından ise, birkaç gün içerisinde ortadan kaybolan eziklere veya morarmalara neden olabilir.
  5. Bazı vakalarda, yüz siniri sıkışmış olacağından küçük bir felç meydana gelebilir. Ancak genellikle bu durum da birkaç gün içerisinde geçer.

Kafatası kırıkları ve anne ile bebeğin hayatını tehlikeye atan komplikasyonlar gerçekleşme riski çok düşüktür.

yeni doğan bebek

Forseps ile ilgili ilginç bilgiler

Forsepsin kullanımı çok öncelere dayansa da ilk olarak 16. yüzyılda doğum yapmak için kullanıldığına inanılıyor. Aslında, doğuma yardımcı olacak bir araç olarak kullanılan forseps 100 yıl boyunca gizli tutuluyordu.

Chamberlen isimli doktor aile, bu “gizli” forseps kullanımı sayesinde bölgelerindeki en iyi kadın doğum uzmanları olarak tanınmıştı.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.