Bebeğinize Ne Zaman Bebek Maması Verebilirsiniz?

Bebeğinize Ne Zaman Bebek Maması Verebilirsiniz?

Son Güncelleme: 20 Ocak, 2019

Bebeğinizin diyetine ekleyeceğiniz ilk püre gıdalar onun gelişimi için temeldir. Bebeğiniz 6 aylık olduğunda yeni lezzetler ve dokulara alışmaya başlama zamanı gelmiştir. İşte bu noktada beslenmesine bebek maması eklenmelidir. Bu sayede çocuğunuzun sindirim sistemini yavaş yavaş “eğitebilirsiniz”.
Bebeğinize Ne Zaman Bebek Maması Verebilirsiniz?
Dolayısıyla, bebeğiniz için hazırladığınız pürelere hangi gıdaları ekleyeceğinizi bilmek gereklidir. Genel olarak, muz gibi yumuşak meyvelerin yeterli olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat gerçekte, muz iyi bir ilk seçenek değildir. Muzdan önce, lif açısından zengin diğer meyveler tercih edilmelidir.

Bebeğinizi anne sütü dışındaki ilk yiyecekleriyle tanıştırmak için teknikler

Bebeğiniz anne sütü dışındaki ilk yiyeceklerini yerken çeşitli jest ve mimikler yaparak yediklerini tuhaf bulduğunu gösterebilir. Bu normal bir davranıştır, çünkü bu yedikleri daha önce alışık olmadığı bir tada sahiptir. Bu nedenle, ebeveynlerin sabırlı olması ve denemeye devam etmesi önemlidir.

Bir program yapın

Vücudunun bir plana alışması için bebeğinizin ilk yemeğini her zamanki beslenme zamanında yemeye başlaması önemlidir. Bu şekilde onu fazla beslemekten kaçınabilirsiniz. Bebeğinizin sürekli yemek yemesinin iyi bir şey olmadığını unutmayın.

bebek maması saat şeklinde

Sessiz bir ortam oluşturun

Bebek maması küçük çocuğunuz için garip ve yeni bir şey olduğu için rahat ve sessiz bir ortamda olması önemlidir. İdeal olarak, etrafta dikkat dağıtıcı bir şey olmamalıdır.  İlk başta, tek başına sandalyeye oturması zor olacak. Bu yüzden onu zorlamayın. Kucağınızdayken de yiyebilir.

Biberonu tamamen bırakmayın

Çocuğunuzun beslenmesine bebek maması ve püreleri eklemek için biberonla beslemeyi tamamen kesmemek önemlidir. Çünkü bu bebek için çok ani olabilir. Bunun yerine biberon yanında bebek mamasını kullanmaya çalışın.

Çocuk öğlen biberonla besleniyorsa, biraz yedikten sonra bebek mamasını verin. Yeterince yerse, emzirmek veya biberonla beslemek gerekli olmayacaktır.  Çok az bebek maması yemişse, o zaman biberonla süt vermek ya da emzirmek gerekecektir.

Kararlı olun, ancak zorlamayın

Bebek maması miktarı az olmalı ve bebeğinizi beslerken sabırlı davranmalısınız. Çoğu zaman, ebeveynler çocuklarının mamasını tamamen bitirdiğinde iyi olacağını düşünür.

Bebeğin yemeğini bitirmesi için ideal olsa da çok fazla yemesi için çocuğu zorlamak gerekmez. Kaşığı ağzına götürüp çok fazla ısrar ederseniz, çocuğunuzun geri çekilmesine neden olabilirsiniz. Bu da gelecekte onu beslemenizi zorlaştıracaktır.

Bebek maması ne zaman tanıtılmalı

Her ne kadar bebekler püre haline getirilmiş ilk yiyeceklerin lezzetlerini reddetse de bu mamalarından hiç hoşlanmadıkları anlamına gelmez. Tamamen yeni olduğu veya biraz garip geldiği için bu ilk yiyecekleri reddedebilirler. İşin sırrı, vücutlarını yemeğe alıştırmak için tutarlı bir rutin oluşturmaktır.

İşte ebeveynlerin dikkate alması gereken bazı ipuçları:

  • Püreyi tatlandırmayın veya tuz eklemeyin
  • Bebeğin boğulmasını önlemek için yiyecekler çok küçük parçalar halinde kesilmelidir.
  • Yemekler ılık olmalı
  • Pürenin dokusu çok sıvı veya çok katı olmamalıdır
  • Bir kaşık verdiğinizde bebek başını çevirirse, bu karnının tok olduğunu ve yemek yemek istemediğinin bir göstergesi olabilir.Çocuk çok az yemek yediyse ve açsa, biberonla besleyerek beslenmesini tamamlayın.
  • Yedikten sonra susamış olabilir. Ona biraz su verin.
  • Bazı çocuklar 8 aylıktan sonra iyi beslenmeye başlar, bu nedenle ebeveynler ısrarcı olmalıdır.
bebeğinize bebek maması yedirmek

İlk önce hangi yiyecekleri kullanmalısınız?

Bebek maması vermeden önce doktorunuza danışmanız çok önemlidir. Bu uzman, öncelikle hangi yiyeceklerin çocuğun diyetine dahil edilmesi gerektiğini belirtecektir. Ancak özet olarak, en çok önerilenler yiyeceklerden bazıları şunlardır:

  • Tahıllar: yulaf, pirinç, mısır, soya fasulyesi
  • Sebzeler: patates, havuç, tatlı patates, balkabağı, pırasa, marul, kabak
  • Meyveler: portakal, erik, şeftali, elma, armut ve muz

Meyveler doğal ya da komposto olarak pişirilmiş olmalı, böylece bebeğin ihtiyacı olan özellikleri kaybetmez.

Bebekleri beslemek çok önemlidir, çünkü büyümeleri büyük oranda vücutlarının aldığı besinlere bağlı olacaktır. Neyse ki, en iyisinin ne olduğunu öğrendikten sonra çeşitli yiyecekler eklemek kolaylaşır. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.