Hamilelik Kaşıntılarını Hafifletmenin 5 Yolu

Hamilelik Kaşıntılarını Hafifletmenin 5 Yolu

Son Güncelleme: 01 Ağustos, 2018

Bir kadının hayatı hamileliğinde tamamen değişir. Bu süreçte hormonları, vücudu ve hatta zihni bile tam anlamı ile farklılaşır. Hamile bir kadın özellikle cildinde önemli değişimler deneyimler.

Müstakbel anneler genellikle bu kadar değişim yaşadıkları bir dönemde yapmaları gerekenler ile ilgili onca bilgiyi ne yapacakları konusunda endişelenirler. Bu bilgilerin bazıları yapay ve önemsizken bazıları ise uygulanmadığında çeşitli sorunlara neden olabilir.

Hamilelikte hissedilen kaşınma hissi çoğunlukla nasıl tedavi edeceğimizi bilmediğimiz ve bazen cildimizde kalıcı izlere sebep olan rahatsız edici bir sorundur. Kaşınmayı büyük bir travmaya dönüşmeden engellemek hemen hemen tüm hamilelik boyunca uğraşılan bir problemdir.

Bilimsel ismi Gebeliğin İntrehepatik Kolestazı (GİK) olan rahatsızlık Obstetrik Kolestaz olarak da bilinir.

(Obstetrik = Gebelik ile ilgili)

Hamilelikte kaşınma

Hamileliğimiz süresince tüm vücudumuzda bir kaşınma hissi oluşabilir ama bu kaşınmalar genellikle göğüs, karın ve kalça bölgesinde yoğunlaşırlar. Bu kaşıntılar “pruritus” olarak da adlandırılırlar ve karın bölgesinin bebek için hızla büyümesi ve yer açması sebebi ile oluşurlar.

Östrojen gibi hormonlar da çok yüksek seviyelere ulaşarak bu korkunç kaşıntıyı oluşturan etkenlerden biri olurlar.

Bu rahatsızlık hangi sıklıkta görülür?

Kaşınma sorunu hamile kadınların %40’ında görülür. Sorun genellikle hamilelikte cildin gerginliğinin iyice arttığı ikinci ya da üçüncü üç aylık dönemde kendisini gösterir. Karnınızdaki o küçük ve narin bebeği oluşturan harika sürecin sık rastlanılan bir parçasıdır.

Hangi neden ile gerçekleşir?

hamilelikte cilt kaşınmaları

Hamilelik süresince yaşanılan tüm değişimlerin, ister bağışıklık sistemi ister endokrin sistemi isterse de metabolizmamız ile ilgili olsun önemli olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu nedenle cilt dokusundaki değişimler de önemlidir. Kaşınma, ciltte kuruma ile birleştiğinde üst deride pul pul soyulmalara neden olur.

Hamilelikte kaşınma sorunu yaşarken deneyimleyebileceğiniz bir durum ise avuç içlerinizin ve ayak tabanlarınızın kızarıp kaşınmasıdır. Bu durum vücudunuzdaki östrojen seviyesinin artmasının bir sonucudur ve neredeyse her zaman bebeğin doğumu ile birlikte kendiliğinden yok olur.

Paniğe kapılmamalısınız çünkü bu durumun çok rahatsız edici olmasını göz ardı ederek çok kaşınmanın sürecin son derece normal bir parçası olduğunu söyleyebiliriz.

Hamilelikte diğer bazı kaşıntı türleri de meydana gelebilir. Bir örnek vermek gerekirse karın bölgesinde oluşan şerit şeklindeki uzun kızarıklar normal kaşıma kızarıklıklarından daha büyüktürler. Dikkat çeken büyüklükte olup kurdeşene benzeyen bu döküntülere pruritik urtikariel papül ya da hamilelik plakaları denir.

Kaşıntılardan kurtulma tüyoları

Farklı kaşıntı türleri ve görünüşlerini öğrendiğimize göre şimdi sizlere bu rahatsız edici durumdan kurtulmanın tüyolarını vermek istiyoruz.

  1. Gliserin, badem, yulaf ezmesi veya aloe veradan yapılmış ya da bu maddeleri içeren anti-alerjik yumuşak bir sabun kullanarak soğuk bir duş alın.
  2. Doğal içerikli nemlendirici bir krem kullanın ya da bal veya papatya kullanarak kendi kreminizi yapın. Hindistan cevizi, badem ya da lavanta (üst deriyi yenileme özelliği ile bilinir) içeren doğal yağlar da kullanabilirsiniz.
  3. Bol miktarda su için ve yürüyüş gibi hafif egzersizler yapıyorsanız bu spor saatinizi günün daha serin saatlerinde gerçekleştirmeye özen gösterin. Bu şekilde kan dolaşımınızı arttıracak ve kaşınma hissinizi azaltacaksınız. Açık havada güneşten korunmak adına koruyucu krem kullanmayı unutmayın. Kızarıklık ve güneş yanıklarından sakının.
  4. Pamuklu gibi doğal lifli, bol ve açık renkli kıyafetleri tercih edin.
  5. Kaşınma karşıtı maddeler içerdikleri için yulaf ezmeli ya da sodyum bikarbonatlı banyo yapın.

Birkaç tüyo daha

hamilelikte cilt kaşınmaları

Aşağıda, önceden bahsettiğimiz tüyoların etkisini daha da kuvvetlendirecek birkaç yol daha öneriyoruz:

  • Sıcak su ile duş almaktan ya da banyo yapmaktan kaçının. Sıcak su cildinizi kuruturken kaşınma hissinizi arttırır.
  • Doğal deterjanlar ve temizlik malzemeleri kullanın.
  • Soğuksu ile duş alın ve kurulanırken yumuşak havlular kullanmaya özen gösterin.
  • Kaşınma hissinizi arttıracağından dolayı günün sıcak saatlerinde dışarıya çıkmayın.
  • Kolestaz (tıkalı safra kanalları) sorununuz olduğunu düşünüyorsanız men doktorunuzu arayın. Kolestazınız bebeğinizin sağlığında ciddi problemlere neden olabilir.
  • Mümkün olduğunca serin ve gölgelik alanlarda bulunmaya çalışın. Eski, kurtlu ya da tozlu nesneler ile temas etmekten kaçının.

Vermiş olduğumuz tavsiyeler yaşadığınız kaşıntı sorununu yönetmeniz konusunda size yardımcı olacak ve ailenize yeni katılacak üyenin doğumuna hazırlanmanıza olanak sağlayacaklardır.

Verilen tüm tavsiyeler doktorunuzun gözetiminde ve bilgisi dahilinde gerçekleştirilmelidirler. Hayatınızın en güzel evresi diyebileceğimiz anne olma döneminizde sizlere yardımcı olmaya devam etmeyi umuyoruz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.