Hamilelikte Nezle: Semptomları, Tedavisi ve Önlenmesi

Hamilelik sırasında meydana gelen nezle, özellikle soğuk aylarda karşılaşılan yaygın bir problemdir. Hastalığı önlemek için en etkili yöntemleri bilmek, rahat bir hamilelik geçirmenize yardımcı olur
Hamilelikte Nezle: Semptomları, Tedavisi ve Önlenmesi

Son Güncelleme: 26 Mart, 2019

Kendinize ne kadar dikkat ederseniz edin, yine de nezle olabilirsiniz. Havalar soğuduğunda solunum hastalıklarına veya nezleye yakalanma riskiniz artar.

Bunun yanı sıra, hamile olduğunuzda bağışıklık sisteminiz öncelikli olarak bebeği korumaya odaklanır. Bu da sizi virüslere, bakterilere ve mikroplara karşı daha savunmasız hale getirir.

Buradaki asıl sorun, hamileyken kullanabileceğiniz ilaçların oldukça kısıtlı olmasıdır. Bu nedenle hamileyken nezle olduğunuzda bilmeniz gereken şeyler vardır. Nezle ciddi bir hastalık olmasa da oldukça rahatsız edicidir.

Nezle Genellikle Ciddi Değildir

Hamileyken nezle olmak genellikle ciddi bir durum olarak düşünülmez. Sadece çok az vakada komplikasyonlara neden olur. Bununla birlikte, ilaç kullanımının bebeğinizin sağlığını ciddi biçimde tehlikeye atabileceğini unutmayın.

Nezle tedavisinde kullanılan parasetamol ve ibuprofen bebeğinizi etkileyebilir. Ibuprofen, düşük riskini artırabilir. Parasetamol ise nörolojik durumlarla bağlantılıdır.

Bunun yanı sıra, öksürük şurubu veya alerji için kullanılan antihistaminik ilaçları almamalısınız. Ayrıca nezle tedavisinde etkili olmayan antibiyotiklerin kullanımından da uzak durmalısınız. Hamileliğinizin kaçıncı ayında olduğunuza bağlı olarak ilaçların etkileri de değişir.

bilgisayar karşısındaki kadın

Hamilelikteki Nezlenin Semptomları

En sık görülen semptomlar aşağıdaki gibidir:

  • Boğazda şişkinlik veya yanma hissi
  • Burun tıkanıklığı
  • Düşük ya da yüksek ateş
  • Baş ağrısı

Eğer semptomlar kötüleşirse mutlaka doktorunuza danışmalısınız ve herhangi bir komplikasyon oluşmadığı sürece ilaç kullanmamalısınız.

Ne Yapmak Gerekir?

Hamileyken nezle olduğunuzda, daha iyi hissetmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:

1. Bol bol sıvı tüketin. Bol miktarda sıvı, özellikle su tüketmek gerekir. Bunun yanı sıra, içerisinde ilave şeker bulunmayan doğal sıkılmış meyve suları  da iyi bir seçenektir. Özellikle C vitamini içeren meyvelerin suyunu tüketmeye çalışın. Sebze çorbaları da oldukça faydalıdır.

2. Dinlenin. Hamile kadınlar vücutlarını dinlemeyi bilmelidir. Eğer dinlenmeniz gerektiğini düşünüyorsanız, kendinize biraz zaman ayırın. Böylece stresten ve duygusal gerginliklerden kaçınmış olursunuz.

3. Buharı içinize çekin. Bu, burun tıkanıklığını azaltmaya yardımcı olur. Bunun en kolay yolu banyoda sıcak suyu açarak buharın içeriye dolmasını beklemektir. Ardından 10 dakika boyunca buharın içerisinde nefes almalısınız.

  • Bunun için bir diğer yöntem ise, kaynar suyu bir kaba koyarak içerisine 3-4 damla okaliptüs damlatmaktır. Ardından suyun üzerini bir havlu yardımıyla kapatın böylece buharın gitmesini önlersiniz ve buharı içinize çekebilirsiniz.

4. Tuz.Burnunuzdaki tıkanıklığı açmak için tuzlu su kullanabilirsiniz.

5. Sıcak içecekler tüketin. Sıcak suyun içerisine limon ve bal ekleyerek boğazınızdaki ağrıyı hafifletebilirsiniz.

6. Tuzlu su ile gargara yapın. Bu, boğazınızdaki enfeksiyonu azaltır.

7. Salaş kıyafetler tercih edin. Vücut ısınızı artıracağından, dar ve kalın kıyafetler giymemelisiniz.

8. Ilık bir duş alın. Bu da ateşinizi düşürmenin iyi bir yoludur.

hamilelikte grip

Nezle Olmayı Nasıl Önleyebilirsiniz?

Hamilelik sırasındaki nezle, ilaç kullanamadığınız için oldukça rahatsız edici olabileceğinden, en iyisi hastalığa yakalanmadan önce dikkatli olmaktır. Bunun için aşağıdaki tavsiyeleri uygulayın:

  • Dengeli beslenme. Meyve ve sebzeler bakımından zengin olan bir beslenme düzenine sahip olmak önemlidir. Bu yiyeceklerde bağışıklık sisteminizi güçlendiren besin maddeleri vardır.
  • Su. Sıvı tüketimi vücudunuzun toksinlerden arınmasına yardımcı olur ve organlarınızın iyi çalışmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, şekerli ve kafeinli içeceklerden uzak durmalısınız.
  • Egzersiz. Egzersiz yapmak kan dolaşımınızı hızlandırır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
  • Sık sık el yıkamak. Böylece virüslerin ve bakterilerin yayılmasını önlersiniz.

Doktora Gitmek Gerekir Mi?

Hamileyken nezle olduğunuzda genellikle bebeğiniz bundan etkilenmez ancak anne adayı kendisini rahatsız hissettiğinden, bebeğin de etkilendiğini düşünür. Bununla birlikte, hamileler vücutlarındaki değişimler konusunda dikkatli olmalıdır.

“Hamileyken nezle olmak genellikle ciddi bir durum olarak düşünülmez. Sadece çok az vakada komplikasyonlara neden olur.”

Eğer ateş 30 veya 40 dereceden yüksekse, solunum sisteminizde bir enfeksiyon olabilir. Böyle bir durumda, doktorunuz ne tür bir antibiyotik kullanacağınıza karar verir.

Ayrıca baygınlık, baş dönmesi veya ciddi sorunların göstergesi olabilecek diğer semptomlar konusunda dikkatli olun.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.