Hamilelik Boyunca Stres ile Başa Çıkmak

Hamilelik Boyunca Stres ile Başa Çıkmak

Son Güncelleme: 09 Mart, 2019

Hamilelik boyunca stres, birden kafanıza giren küçük bir böcek gibidir. Nereden geldiğini, neden sizi seçtiğini veya ne zaman ayrılacağını bilmiyorsunuz. Sadece onu hisseder, duyar ve size işkence ettiğini bilirsiniz.

Hissettiğiniz stres bebeği etkileyebilir. Günümüzde yaygın olarak, her türlü sağlıksız alışkanlıktan stres sorumludur.

Çok az ya da hiç uyumamak, uyanıkken kendinizi depresyonda hissetmek ve kötü yemek yemek bu durumun sonuçlarından sadece birkaçıdır.

Elbette, çocuğunuz için de sonuçları vardır.Bu stres hem gebeliği hem de doğum sonrası dönemi etkiler. Düşük doğum ağırlıkları, düşükler, erken doğumlar ve hamilelik boyunca, doğum sırasında ve hatta çocuğun ilk ayındaki diğer bozukluklarla ilgili olabilir.

Hamilelik boyunca stres neden kaynaklanır?

Hamilelik boyunca stres, tıpkı hamile olmadığınız zamanlarda olduğu gibi değişken nedenlerden kaynaklanır. Bununla birlikte, en yaygın nedenler doğrudan gebeliğin kendisiyle ilgilidir:

  • Hamileliğin her detayında aşırı endişe. Örnekler: tıbbi kontroller, komplikasyonlar, bebeğin gelişimi, doğum, annenin vücudundaki değişiklikler vb.
  • Eşiniz tarafından reddedilme ya da düşük cinsel aktivite korkusu. Birçok kadın hamilelikten öncekiyle aynı cinsel dürtüleri korur. Seks yapmadaki zorluklar strese neden olabilir.
  • Sosyal ya da aile desteğinden yoksun olmak. Yalnızlık ve destekleyici bir çevrenin yokluğunu hissetmek de hamilelik sırasında strese neden olabilir. Bu durum ciddi tıbbi bakım gerektirmese de (bir komplikasyon olmadıkça), duygusal denge, sevgi ve insan sıcaklığı gerektirir.
hamilelik boyunca stres yaşamak

Ek olarak, bilmeniz gereken önemli sebepler var:

  • İşyerinde baskı. Birçok kadın hamileliğinin sonuna kadar çalışmaya devam eder. Bazı durumlarda, işlerini bitirme yeteneğinin azaldığının hissetmek strese neden olabilir. İş yerinin beklentileri de aynı şeye neden olabilir.
  • Hamilelik sırasında herhangi bir travmatik deneyim. Sevilen birinin ölümü, kaza ve doğal afet , hamilelik sırasında endişeye neden olabilir.

Hamilelik sırasında kendinizi stresten nasıl kurtarırsınız?

Hamilelik boyunca stres ve enişeden uzak kalmak için aşağıdaki önerilere uymanızı öneririz:

Gerekenden daha fazla endişelenmeyin

Hamileyseniz ve henüz bir rahatsızlık hissetmediyseniz, gereksiz yere endişelenmeyin.

Genetik deformasyonlar, erken doğumlar, ektopik gebelikler, doğum sonrası depresyon, gebelik diyabeti veya preeklampsi hakkında düşünmekten kaçının. Bu korkuların size faydası olmaz.

Rahatsızlığınızı hafifletmek için işe yarayan yöntemleri göz ardı etmeyin

Mide ekşimesi, lumbosakral ağrı, bacaklarınızda ödem. Tıpkı çeşitli rahatsızlıklarda olduğu gibi bunların hafifletilmesi ve giderilmesi için de pek çok tıbbi çare mevcuttur.

Özel bakım isteyin ve yaşam kalitenizi arttırın. Hamilelik sırasında ağrı genellikle gereksizdir.

Zamanınızı değerlendirin ve zihninizi güzel şeylerle meşgul edin

Fiziksel ve duygusal olarak iyi şekilde hissetmek için sağlığınızın izin verdiği ölçüde aktif kalmaya çalışın.

Yürümek, spor yapmak, yeni bir beceri öğrenmek, okumak, araştırma yapmak vb. şeyleri deneyin. Yeni deneyimler sunan aktivitelere dalın. Boş durmayın.

hamile yogası yapan kadın

Ailenizden ve arkadaşlarınızdan destek alın

Aileniz ve arkadaşlarınız stresinizi hafifletmek için çözümler sunabilir ve hayatınıza yeniden huzur ve uyum getirebilir. Hamileliğinizden dolayı baskı hissediyorsanız, sevdiklerinizle konuşun. İçinizi açın ve onların tavsiyelerine kulak verin.

Genellikle, en rahatlatıcı kelimeler bize en yakın olanların önerilerinden gelir. Ek olarak, aynı şeyleri yaşamış başka bir kadınla konuşabilirsiniz. Bu oldukça yardımcı olabilir.

Hamilelik sırasında bunalmış veya stresli olmamaya çalışın. Evet, birçok zorluk var. Ama çocuğunuz doğduğunda, endişeler ve sorumluluklar farklı olacaktır.

Korkmayın, birçok kadın annelik yolunda bir problem yaşamadan yürümüştür. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.