Hamilelikte Vejetaryen Beslenmek Güvenli midir?

Vejetaryenseniz ve hamileyseniz veya kısa vadede gebe kalmayı planlıyorsanız, beslenmeniz için endişeleniyor olabilirsiniz. Bu yazıda vejetaryenliği ve hamileliği çevreleyen ana şüpheleri gidereceğiz.
Hamilelikte Vejetaryen Beslenmek Güvenli midir?

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2020

Birçok kadın hamilelik sırasında vejetaryen beslenmenin olası risklerinden endişe duyuyor. Peki gerçekten tehlikeli mi?

Gerçek şu ki, denge yoksa tüm diyetlerin riskleri vardır. Bu, çok fazla et tüketmenin sağlığınıza çok zararlı olabileceği anlamına gelir; aynı şekilde, etten tamamen uzak durmak da vücudunuza fayda sağlamayacaktır.

Hamile bir kadının beslenme programı ne içermelidir?

Hamilelik sırasında bir kadının vücudunun gerçekleştirmesi gereken iki temel işlev vardır. Birincisi, büyüyen fetusu korumaktır. İkincisi kendi sağlığıyla ilgilenmektir.

Bu işlevleri yerine getirmek için aşağıdaki besinlerin hepsine sahip olmak önemlidir:

  • Proteinler: doku, kas ve kemik oluşumu için çok önemlidir.
  • Karbonhidratlar: bu aşamada gerekli olan enerjiyi sağlar.
  • Vitaminler ve mineraller: yukarıda belirtilen ana besin maddelerinin temel tamamlayıcılarıdır.
  • Folik asit: kırmızı kan hücreleri oluşturmaya yardımcı olur. Ayrıca megaloblastik anemi ve düşükler gibi sorunları da önler.

Yukarıdaki bilgileri dikkate alarak, yağsız et, yumurta, balık, sebze, kuruyemiş ve tahılların hamilelik sırasında çok önemli olduğu açıktır.

Süt ürünleri de gereklidir, su ve düşük şekerli sıvılar da gereklidir. Meyve ve sebzeler asla hamile bir kadının diyetinden eksik olmamalıdır.

vejetaryen kahvaltı eden hamile kadın

Hamilelik sırasında vejetaryen beslenmenin riskleri

Hamilelik sırasında vejetaryen beslenme, birçok faydasının ötesinde, bazı eksikliklere neden olabilir. Bundan kaçınmak lazımdır.

Hem gereksinimlerinizi hem de bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılarken istediğiniz şekilde bir beslenme programı planlamanıza yardımcı olmak için profesyonel yardım alın.

Uzmanın tavsiyelerine uyarsanız, aşağıdaki komplikasyonlara maruz kalmazsınız:

Demir eksikliği

Et yemeyen hamile kadınların demirden daha iyi yararlanmaları gerekir. Bu sadece daha fazla tüketmeyi değil, daha fazla demir emmeyi de ima eder.

İnsan vücudu demiri hayvansal kökenli olduğunda kolayca asimile etme eğilimindedir, bitkisel kökenli demir söz konusu olduğunda aynı şey gerçekleşmez.

Demir hamilelik sırasında çok önemli işlevleri yerine getirir: fetüsün büyümesine katkıda bulunur, yorgunluğu hafifletmeye yardımcı olur ve demir eksikliğinden kaynaklanan anemiyi önler.

Demir şu besinlerde bulunabilir: soya ve türevleri, buğday kepeği ve ıspanak ile C vitamini içeren diğer gıdalar

“Gerçek şu ki, bir denge yoksa her diyetin riskleri vardır.”

Protein eksikliği

Diyetiniz et tüketmeyi içermiyorsa, protein diğer kaynaklardan alınmalıdır. Protein, dokuların, kasların ve kemiklerin yapımına katıldığı için önemli bir besindir. Ek olarak, metabolizmanın düzenlenmesinde rol oynar.

Vejetaryen ve hamileyseniz ve protein kaynakları arıyorsanız, aşağıdaki seçeneklere sahipsiniz: yumurta ve süt gibi hayvansal kökenli protein ve baklagiller, kuruyemişler ve tahıllar gibi bitkisel kökenli proteinler.

Diğer önemli besin maddelerinin yokluğu

Daha önce sözü edilen besin maddelerine ek olarak, çinko hamilelik sırasında çok önemlidir. Bu mineral, proteinlerin işlenmesi söz konusu olduğunda faydalıdır. Aynı zamanda beyin aktivitesini artıran enzimlerin oluşmasına da yardımcı olur.

taze meyveler

Kalsiyum başka bir önemli besindir. Hamile kadınlar günde yaklaşık bin miligram kalsiyum tüketmelidir. Bebeğin kemiklerinin oluşumu için önemlidir. Kalsiyum şu besinlerde bulunabilir:

  • Badem
  • Fındık
  • Kuruyemişler
  • Brokoli
  • Maydanoz
  • Deniz yosunu
  • Lahana
  • Çiğ meyveler ve sebzeler

Vitaminlerden bahsetmek de önemlidir. Birçok doktor hamile kadınlar için vitamin takviyeleri önermektedir. Vitaminler vücuttaki birçok farklı işlev için önemlidir. Doğal meyve sularında, meyve ve sebzelerde bulunurlar.

Sonuç olarak, hamilelik sırasında vejetaryen beslenme aslında gayet mümkündür. Ancak, belirli gereksinimleri karşılamak önemlidir. En vazgeçilmez gereksinimlerden biri bir sağlık uzmanına veya beslenme uzmanına danışmaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Henry LA., Cassidy T., McLaughlin M., Pentieva K., et al., Folic acid supplementation throughout pregnancy: psychological developmental benefits for childres. Acta Paeditr, 2018. 107 (8): 1370-1378.
  • Sebastiani G., Barbero AH., Borrás Novell C., Casanova MA., et al., The effects of vegetarian and vegan diet during pregnancy on the health of mother and offspring. Nutrients, 2019.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.