Perine Masajı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Perine Masajı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Perine masajı, doğumda görev alan kasları ve dokuları rahatlatmak için kullanabileceğiniz en etkili tekniklerden biridir. Ayrıca bebeğin doğacağı an için mükemmel bir hazırlık uygulaması olabilir.

Ancak uygulamada dikkate alınması gereken spesifikasyonlar ve kontrendikasyonları vardır. Burada, perineal masaj yaparken göz önünde bulundurulması gereken bazı şeyleri açıklayacağız.

Her hamile kadının en büyük korkusu, doğumun son derece acı verici olacağı veya komplikasyonlar içereceğidir. Kaslarınızı ve dokularınızı hazırlamak, sağlıklı ve rahat bir doğum yapmanın kritik bir parçasıdır.

Perine nedir?

İlk olarak, perine pelvis tabanı demektir. Anüs ile üreme organlarının bulunduğu bir dizi yumuşak dokudan oluşur.İnsan anatomisinin bu bölümünde ayrıca, doktorların yenidoğanın başını ve alt tarafını çıkardığı andan etkilenen bir dizi küçük kas vardır.

Kadınların üreme organlarının özellikleri doğum öncesi hazırlık için bu bölgeye geçiş sağlar.

Perine masajı öncesi hazırlık

B ölgeyi kayganlaştırmak için kuşburnu veya badem bazlı ürünler gibi doğal yağlar kullanmanız önerilir. Ayrıca hareketleriniz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak ve masaj yaptığınız bölgeyi görmek için bir ayna kullanabilirsiniz.

Masajı yaparken, kendinizi pozisyonlandırma şekliniz de önemlidir. Genel olarak, kadınlar çömelmeyi tercih eder, çünkü bu şekilde elleriyle yaptıklarını daha kolay görebilirler. Her durumda, konfor esastır.

Üriner sistem ve vajina enfeksiyonlarını önlemek için başlamadan önce ellerinizin temiz olması gerektiğine dikkat edilmelisiniz.

Perine masajı yaparken uygulanacak adımlar

perine masajı yapmak

Doğal bir yağ yardımıyla başparmağınızı üreme organının içine sokun. Masaj yapmanız gereken kaslar açılıştan sadece 3 veya 4 cm içeridedir.

Hamileliğiniz boyunca kendinize bakmak, bebeğinize iyi bakmaktır.

En önemli şey perine bölgesine baskı yapmaktır. Bu vajina ve anüs yönünde aşağı doğru iterek en az bir dakika yapılmalıdır.

Başlangıçta, acıdığı ya da iltihaplanma belirtileri ortaya çıktığı noktada bırakılmalıdır.

Ayrıca yaklaşık 3 ila 4 dakika süren baş parmağınızla ileri geri hareket yapmak da önemlidir. Anüs ve genital bölge arasında dış masaj yapmayı unutmayın.

Bazı ipuçları ve püf noktaları

Başlangıçta, bu rutin biraz can sıkıcı görünebilir, ancak doğum ile karşılaştırıldığında hiçbir şeydir. Bebeğin başının genişleme anında bu alandan geçeceğini gözünüzde canlandırmak önemlidir.

Ayrıca vajinal kanalın içindeki kardinal noktaları da görebilirsiniz: kuzey, güney, doğu ve batı. Temel olarak, masaj aşağı doğru hareketi içerir ve daha sonra sağa ve sola doğru “u” şeklinde hareket gerekir.

Üst kadranla ilgili olarak, taşırken çok dikkatli olmalısınız. Vajinal enfeksiyonlara yol açabilen idrar yoluna basmamaktan kaçının. Masajın baş parmağınızla yapılması gerektiğini unutmayın.

Rutini gerçekleştirmek için teknik kurallar

Doktorlar bu uygulamayı 32. gebelik haftasından itibaren düzenli olarak gerçekleştirmeyi önermektedir.Masaj, hamile kadının kendisi tarafından yapılabilir, ancak hamile kadının talimatlarını izleyerek eşin katılması ve masajı yapan kişi olması da tavsiye edilir. B u şekilde, baba da sürece dahil edilmiş olur ve yardımcı olduğunu hisseder.

Baskının zarar vermemesi gerektiğini unutmayın. Bununla birlikte, hareketlerin sağlam olması gerekir çünkü masajın amacı kasların gevşemesidir. Bunun için belirli bir baskı seviyesine ulaşılmalıdır.

Bazı kontrendikasyonlar

hamile karnını tutan kadın

Vajina içindeki enfeksiyonları önlemek için masaj yaparken elleriniz temiz olmalıdır. Ek olarak, parfümlü krem veya yağ kullanılması da önerilmez.

Hamile kadının vajinal lezyonları veya tekrarlayan enfeksiyonları varsa, bu uygulamayı durdurmak en iyisidir. Perine masajının amacı doğumdan önceki günlerde komplikasyonları hafifletmek ve önlemektir.

Hamilelik sırasında komplikasyonları olan, düşük veya yırtılmış membran potansiyeli olan kadınlar bu masajı uygulamamalıdır. Bu nedenle, masaja yalnızca hamileliğin altıncı ayından sonra başlamanız önerilir.

Aynı şekilde, perine masajı yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Creus M, Martínez C, Olivera G, Vela E. El masaje perineal. FAME. Federación de Asociaciones de Matronas de España. 2018. [En línea].
  • Soliva, I. Masaje perineal antenatal como medida de prevención del trauma perineal durante el parto vaginal: revisión sistemática. Trabajo de Fin de Grado. 2016. Universidat de Lleida, grau en Fisioterapia. [En línea].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.