Polihidramniyoz veya Amniyotik Sıvı Fazlalığı
Genellikle amniyotik sıvı fazlalığı olarak bilinen polihidramniyoz, gebelik boyunca bebeği çevreleyen ve fetüsün gelişimi için gerekli olan sıvının miktarında bir artış olmasıdır.
Bu sıvı çok fazla olursa, anne veya fetüs için sorun yaratabilir.
Polihidramniyoza ne sebep olur?
Uzmanlar bunun neden bazı kadınlarda meydana geldiğini henüz bulamasa da, araştırmalara göre polihidramniyoz riskini artıran bazı faktörler vardır. Bu faktörlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Çoğul gebelikler. Bu durum bir fetüsün amniyotik sıvısının diğerinden daha fazla olmasına yol açabilir.
- Annede diyabet hastalığı
- Kilolu bebekler
- Yutkunmada zorluğa sebep olabilecek hidrosefaligibi, fetüste nörolojik sorunlar
- Fetüsün kalp hızının düşük olması
- Yutkunmaya sebep olabilecek fetal malformasyonlar ve bunun sonucunda rahimde düşük sıvı
- Anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığı
Semptomlar
Polihidramniyozdan muzdarip olan kadınlarda, özellikle durum hafifse hiçbir belirti görülmez. Bununla birlikte durum ciddileşirse aşağıdaki semptomlar ortaya çıkar:
- Nefes almada zorluk
- Karın ağrısı
- Karın duvarında veya ayaklar ve bacaklarda iltihap
- Rahimde kasılmalar
- Kusma
- Hamilelikte alışılandan daha sert bir karın
Polihidramniyoz nasıl teşhis edilir?
Hamile kadının polihidramniyozdan muzdarip olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, uzman kişi tarafından yapılacak olan ultrason kontrolüdür.
Bu şekilde, üçüncü trimesterde 25 santimetreden fazla olmaması gereken Amniyotik Sıvı İndeksi (ASİ) yaklaşık olarak ölçülebilir. Eğer değer 25 santimetreden yüksekse, bu, sıvının fazla olduğu anlamına gelir ve bu fazlalık da zarara yol açabilir.
Fetal malformasyon olup olmadığını görmek için tam bir ultrason taraması yaptıktan sonra, doktor bu durumun genetik bir faktörden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemelidir.
Anemi, kan kaybı ve serolojik testlerin yanı sıra, doktor glukoz intoleransı testi de yapabilir.
Risk faktörleri
Polihidraminyozun bir sonucu olarak hamilelik döneminde ortaya çıkan sorunları artıracak bazı ciddi risk faktörleri vardır. Bu nedenle, anne adaylarının hamilelik boyunca düzenli doktor kontrolüne gitmesi önemlidir.
Olası sonuçlar aşağıdaki gibidir:
- Doğum sonrası kan kaybı.
- Fetal ölüm. Polihidraminyoz, hamileliğin 20. haftalarından sonra bebeğin ölümüne neden olabilir.
- Erken doğum. Eğer bebek 37 haftadan önce doğarsa, bu erken doğum olarak nitelendirilir.
- Plasentanın ayrılması. Bu ayrılma ciddi bir sorundur çünkü bebek artık rahimdeki oksijeni ve besin maddelerini alamaz. Bu durum tehlikeli bir kanamaya yol açabilir.
Bu yazımızı da okuyun: Plasental Abrupsiyon: Belirtileri ve Tedavisi
- Fetüsün kötü konumda olması. Genellikle fetüs, annenin omurgasına bakan şekilde başı aşağıda durmalıdır. Bununla birlikte, polihidramniyoz vakalarında, fetüsün pozisyonu da değişebilir. Böyle bir durumda en güvenli yöntem sezaryen doğumdur.
Tedavi nasıldır?
Eğer polihidramniyoz çok şiddetli değilse, tedaviye gerek yoktur. Ancak doktor vakanın ciddi olduğunu düşünürse, bir an önce müdahele gerekir.
En etkili tedavi yöntemlerinden bazıları, amniyotik sıvının azaltılması, bebeğin idrarını azaltmak için ilaç kullanımı veya doğumun yaklaştığı vakalarda doğumu başlatmadır.
Aynı şekilde, 32. haftada tam bir test ile prenatal tarama yapmak da iyi bir fikirdir. Testin doğru sonuçlar verebilmesi ve herhangi bir şeyden etkilenmemesi için test boyunca sakin kalmak gerekir. Bunun yanı sıra, eğer anne diyabet hastasıysa, fetal ölümü önlemek için annenin kan şekeri seviyesi gözlem altında olmalıdır.
Komplikasyonsuz hamilelik
Polihidramniyozu önlemek imkansızdır çünkü herhangi bir uyarı vermeden ortaya çıkar. Sebebi ise bazı anomaliler ve genetik veya bilinmeyen sebepler olabilir.
Bu yüzden, bu durumdan kaynaklanan riskleri azaltmak ve sağlığı korumak için anne adaylarının hamileliğin her aşamasında dikkatli olması gerekir.
Sağlıklı alışkanlıklar benimsemek, nikotinden uzak durmak ve dengeli beslenmek annelerin sağlıklı bir kiloda kalmasına yardımcı olur. Bu da diyabet riskini azaltır ve fetal gelişimin doğru bir şekilde gerçekleşmesi için gerekli olan vitaminleri sağlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Infogen. (2013). Alteraciones del líquido amniótico: Oligohidramnios, polihidramnios. Artículo perteneciente a Infogen
- Stanford Children’s Health. Problemas del líquido amniótico/hidramnios/oligohidramnios. Artículo perteneciente a Stanford Children’s Health